Dansk-svensk gruppe arbejder stadig på at sikre transitkorridor

Dansk-svensk gruppe arbejder stadig på at sikre transitkorridor
Der kan til tider være kødannelse på Øresundsbroen, når myndighederne eksempelvis skal tjekke vaccinepas. Foto: MalmöBild
NYHED | SVERIGE | ABONNENT | 17. JAN 2022 • 11:01
NYHED | SVERIGE | ABONNENT
17. JAN 2022 • 11:01

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har blandt andet gjort sin svenske kollega opmærksom på udfordringer med kødannelse på Øresundsbroen.


Jo, der bliver skam stadig arbejdet på at sikre en transitkorridor gennem Sverige med lempelige betingelser for blandt andre bornholmere, som skal rejse mellem Bornholm og det øvrige Danmark gennem Sverige.

Det oplyser Udenrigsministeriet til Tidende.

Anledningen er en artikel, avisen bragte i sidste uge, hvor det bornholmske folketingsmedlem for Venstre Peter Juel-Jensen udtrykte frustration over de problemer, svenske rejserestriktioner påfører bornholmske rejsende, som skal krydse Øresundsbroen.

Folketingsmedlemmet havde i den anledning stillet tre spørgsmål til transportminister Benny Engelbrecht (S), som blandt andet gik på, om ministeren, for at undgå kødannelser, kunne arbejde for ekstra personale til kontrol af transitbestemmelser ved passage af Øresundsbroen eller eventuelt kunne arbejde for, at der etableres en gennemkørsel udelukkende for rejsende til Bornholm, som jo skal nå en færge i Ystad.

Transportministeren afviste dog at kunne gøre noget ved situationen, idet:

"Den grænsekontrol, der udføres ved Øresundsbroen, bliver udført af de svenske myndigheder og ikke af personale i betalingsanlægget for forbindelsen. Kontrollen foregår fysisk efter passagen af betalingsanlægget. Grænsekontrol og kontakt til andre stater henhører under Udenrigsministeriet. Jeg kan oplyse, at mit ministerium har bedt Udenrigsministeriet om at tage kontakt til de svenske myndigheder og gøre dem opmærksom på problemstillingen", svarede han skriftligt Peter Juel-Jensen.

På den baggrund stillede Tidende skriftligt nogle spørgsmål til Udenrigsministeriet, som der nu er kommet svar på.

Løbende dialog

Første spørgsmål:

Hvordan forholder Udenrigsministeriet sig til sagen? Har ministeriet eventuelt taget kontakt til de svenske myndigheder om problematikken?

Hertil svarer ministeriet tilbage:

"Transitkorridoren til og fra Bornholm gennem Sverige er en vigtig forbindelse mellem to landsdele i Danmark. Udenrigsministeren er, om nogen, bevidst om, hvor vigtig denne færdselsåre er for Bornholm. Derfor har udenrigsministeren gjort sin svenske kollega opmærksom på de udfordringer med kødannelse, der har været i forhold til det konkrete eksempel".

Næste spørgsmål:

Hvordan går det med drøftelserne med de svenske myndigheder helt overordnet set i forhold til at sikre en farbar transitkorridor gennem Sverige for bornholmske rejsende?

Ministeriet svarer:

"Der er en god løbende dialog mellem danske og svenske myndigheder, og der er svensk forståelse for de udfordringer, som covid-19-relaterede indrejserestriktioner i perioder har skabt. Bornholm-undtagelsen fra det testkrav, som man fra svensk side indførte mellem jul og nytår, er et godt eksempel på den gode dialog. I den dansk-svenske arbejdsgruppe for transitspørgsmål, der blev nedsat i efteråret, arbejdes der fra dansk side fortsat for at sikre en transitkorridor gennem Sverige for bornholmske rejsende".