Danielsson siger undskyld: 'Det handler måske om min irritation'

Danielsson siger undskyld: 'Det handler måske om min irritation'
Det var forkert at blande ungerådets formands politiske tilhørsforhold ind i en debat om et midlertidigt ungdomshus i Rønne, siger René Danielsson (DF), som er irriteret over, at ungerådet ikke er blevet det, han forestillede sig. Arkivfoto: Berit Hvassum
INTERVIEW | ABONNENT | 29. JAN 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
INTERVIEW | ABONNENT
29. JAN 2022 • 15:30

René Danielsson (DF) forstår godt, at formanden for Bornholms Ungeråd er irriteret. Selv er han frustreret over, at ungerådet ikke er blevet det, han havde håbet. Alligevel glæder han sig til at høre, hvad rådet kommer med.


Det var utidigt, at René Danielsson (DF) på det seneste møde i kommunalbestyrelsen henviste til Niklas Stenbyes tilknytning til Venstres Ungdom i en sag, hvor han havde udtalt sig som formand for Bornholms Ungeråd, som er upolitisk. Det erkender René Danielsson, som samtidig undskylder overfor Niklas Stenbye.

– Jeg kan godt forstå, at han bliver irriteret over det. Det handler måske om min irritation over, at jeg havde håbet, vi kunne skabe en græsrodsting for de mennesker, vi normalt ikke hører så meget fra. Så kan det godt være, at der er røget en finke af panden, siger René Danielsson til Tidende.

Da der var tale om at etablere et ungeråd, anbefalede René Danielsson sin gruppe at stemme for. Han syntes, det var en rigtig god idé, fordi kommunen gerne ville have de unge i tale, som ikke har indflydelse på andre måder.

– Det ville være sjovt, hvis det kunne have været lidt blandet. Det kunne være nogle fra værkstedslinjen på campus eller FGU. Hvis man kunne få de mennesker ind at sidde og mærke, at de kan få direkte indflydelse. Der er bare en tendens til, at det altid er Tordenskjolds soldater, der søger de her råd og nævn, og som jeg husker det, var det faktisk det, mange af os helst ikke ville have skete med Ungerådet, siger han.

Altid haft en vej ind

Da Bornholms Ungeråd valgte sit formandskab i december, faldt valget på fem personer, som alle er aktive i ungdomspolitik.

– Jeg er godt klar over, at det formandskab er valg af nogle mennesker, men jeg kunne godt tænke mig, at det var dem, vi har lidt svært ved at få i tale, som gik ind og sagde, hvad det er, de gerne vil. Lige præcis de mennesker, som sidder i formandskabet, har aldrig haft et problem med at komme til orde. De har altid haft en vej ind i kommunalbestyrelsen, siger DF'eren.

Han er godt klar over, at ungerådet har arbejdsgrupper, hvor han ikke kender alle, men han har en tese om, at der også er en vis indflydelse fra de politiske ungdomsorganisationer i arbejdsgrupperne.

– Det kunne jeg godt forestille mig, lyder det fra René Danielsson.

Alligevel vil han glæde sig til at se og høre, hvad ungerådet kommer med.

– Men ideen om ungerådet blev skabt, fordi der var en form for mistrivsel. Det var derfor, man syntes, at vi skulle have de unge med. Så vi kunne høre, hvad det er, de gerne vil have, så vi kan få skabt nogle tilbud, så folk ikke har lyst til at lave unoder, siger han.

Dygtige mennesker

Ifølge René Danielsson er det uhensigtsmæssigt, hvis der kan være mistanke om interessekonflikter, uanset hvilket råd der er tale om.

– Jeg siger ikke, at der er det i ungerådet, jeg siger bare, at man hele tiden skal have det for øje.

Det faldt Niklas Stenbye for brystet, at hans partitilhørsforhold blev blandet ind i hans arbejde i ungerådet. Samtidig med at René Danielsson godt forstår irritationen, forklarer han, at det er en af følgerne ved at bo i et lille samfund.

– Det svarer til, da jeg arbejdede på kasernen, måtte folk så ikke skrive, at jeg var oversergent, hvis jeg udtalte mig om forsvaret. Selvfølgelig har min tid på kasernen måske farvet mit syn på forsvaret, lige som hvis man er medlem af et politisk parti, men sidder i en neutral organisation. Så kan man ikke klandre folk for at tro, at man har en bagage med ind i den organisation, siger René Danielsson og nævner som eksempel, at det nok havde interesseret folk, hvis der sad en fra Dansk Folkeparti i integrationsrådet.

Og han vil også i fremtiden være opmærksom, hvis nogen fra ungerådet eller andre råd taler ind i en kontekst, som er serveret af enten det ene eller det andet parti.

– Så har jeg tænkt mig at se, om jeg kan dissekere det budskab.