Claus Larsen-Jensen fik ret – DSU'er må gerne pege, men ikke stemme

Claus Larsen-Jensen fik ret – DSU'er må gerne pege, men ikke stemme
Claus Larsen-Jensen kæmper med borgmester Thomas Thors om, hvem af dem der skal være Socialdemokratiets spidskandidat ved kommunalvalget. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 14. FEB 2021 • 19:54
| ABONNENT
14. FEB 2021 • 19:54

POLITIK

"De unge har valgt side i kamp om spidskandidatur", oplyste Bornholms Tidende forleden, og den artikel delte borgmester Thomas Thors (S) på sin Facebook-profil.

 

Nu er det faktisk sådan,
at jeg ikke er medlem
af Socialdemokratiet

 

Naturligvis fordi artiklen, som baserede sig på en pressemeddelelse fra DSU Bornholm, oplyste, at et flertal i ungdomsorganisationen på et virtuelt møde "efter en lang og god debat, hvor mange ting blev diskuteret" var nået frem til følgende konklusion:

"Vores klare anbefaling til de bornholmske socialdemokrater er at sætte deres stemme på Thomas Thors i urafstemningen mellem den 1. og 23. marts og dermed sikre Bornholm en stærk socialdemokratisk borgmesterkandidat".

Det fik modkandidaten ved urafstemningen, Claus Larsen-Jensen, til i den debattråd, der opstod under Thomas Thors' opslag på Facebook, at skrive følgende kommentar til borgmesteren:

"Tillykke med den opbakning. Jeg forstår, at der deltog 6 i onlinemødet. At de 4 støttede dig, men at de 3 af dem bor i henholdsvis København, Aarhus og Odense, så de ikke kan deltage i urafstemningen på Bornholm".

Imidlertid afviste formanden for DSU Bornholm, Frederik Rigstad, over for Bornholms Tidende, at Claus Larsen-Jensens påstand var korrekt.

Det er rigtigt, forklarede han, at seks DSU-medlemmer deltog i mødet, som fandt sted over Google Meet, ligesom det er rigtigt, at et flertal på fire ud af de seks ønskede at pege på Thomas Thors som spidskandidat, mens de resterende to ville pege på Claus Larsen-Jensen – men ifølge Frederik Rigstad var det ikke korrekt, at tre af de medlemmer, som stemte på Thomas Thors, ikke har stemmeret ved urafstemningen.

– De af medlemmerne, der bor ovre, er stadig medlem af DSU Bornholm, så de kan godt stemme til urafstemningen, sagde han og oplyste, at DSU Bornholm i alt har mellem 10 og 15 medlemmer.

Ligesom han i øvrigt oplyste, at han selv personligt havde peget på Claus Larsen-Jensen.

To ud af tre

Den artikel bragte tidende.dk i weekenden, hvilket fik Claus Larsen-Jensen til at fare i blækhuset og i en mail til Bornholms Tidende blandt andet slå fast:

"Reglen om, at man ikke kan stemme ved opstilling af kandidater, hvis man ikke bor i opstillingsområdet, gælder".

Hvilket altså betyder, at de tre DSU'er, som deltog i ungdomsorganisationens onlinemøde, men ikke er bosatte på Bornholm, ikke kan stemme ved urafstemningen, når Socialdemokratiet vælger, hvem der skal være partiets spidskandidat ved kommunalvalget – Thomas Thors eller Claus Larsen-Jensen.

Og man kunne dermed umiddelbart med nogen ret selv vælge mellem disse to udsagn:

"De unge støtter Thors – to ud af tre vil stemme på ham!" (altså, fire ud de seks, der deltog i DSU's onlinemøde).

Eller:

"De unge støtter Larsen-Jensen – to ud af tre vil stemme på ham!" (altså, to ud af de tre stemmeberettigede, der deltog i DSU's onlinemøde).

Formanden for Socialdemokratiet på Bornholm, Anette Stæhr, bekræfter, at de tre DSU'er, som ikke bor på Bornholm, ikke har stemmeret.

Hun læser op fra Socialdemokratiets regler:

"Som medlem af Socialdemokratiet skal man være medlem af en partiforening. Man kan frit vælge hvilken forening, man vil være medlem af, dog med de begrænsninger at man ikke kan være med til at opstille kandidater, som man ifølge valgloven ikke kan stemme på".

Og dermed kan de tre DSU'er, som ikke bor på Bornholm, ikke stemme ved jeres urafstemning?

– Det er korrekt, det kan de ikke, siger lokalformanden.

Så kan man jo spørge, hvem det egentlig er, DSU støtter, for så er der kun én fra deres møde, hvor de valgte at pege på Thomas Thors, der rent faktisk kan stemme på ham ved urafstemningen, mens de to, der ønskede at pege på Claus Larsen-Jensen, godt kan stemme på ham?

– Det blander jeg mig ikke i, det må du snakke med DSU om, siger Anette Stæhr.

Nej, han kan ikke

Så det gør vi – og ringer derfor til Frederik Rigstad, hvor det viser sig, at situationen faktisk er mere speget end som så:

Ifølge Anette Stæhr kan I ikke stemme ved urafstemningen?

– Nej, men det har vi da heller ikke gjort. Vi har bare valgt, hvem vi vil pege på af de to kandidater, siger han.

Men når urafstemningen kommer, kan de DSU'er, som ikke bor på Bornholm, ikke stemme. Men du skal vel selv stemme på Claus Larsen-Jensen?

– Nu er det sådan, at jeg ikke er medlem af Socialdemokratiet på Bornholm, så jeg er faktisk i tvivl om, hvorvidt jeg må stemme, siger DSU-formanden.

Du er ikke med medlem af moderpartiet?

– Nej. Kun af DSU Bornholm. Men den anden, der ligesom mig ønskede at pege på Claus Larsen-Jensen, er medlem af Socialdemokratiet. Om den tredje fra vores onlinemøde, der er bosat på Bornholm, er medlem, ved jeg faktisk ikke.

Vi vender tilbage til Anette Stæhr:

– Man skal være medlem af Socialdemokratiet for at stemme, slår hun fast.

Og når DSU-formanden ikke er det, kan han heller ikke stemme ved urafstemningen?

– Nej, det kan han ikke.