Bjarne Kure går på scenen med en ny cd i guitarkassen

Bjarne Kure går på scenen med en ny cd i guitarkassen
Bjarne Kure har haft god tid til at øve sig på sit show hjemme i køkkenet. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 17. MAJ 2021 • 17:21
Af:
Torben Østergaard Møller
| ABONNENT
17. MAJ 2021 • 17:21

KULTUR

De' sto i tidened den 13. januar i år, at den bornholmske troubadour Bjarne Kure den 5. februar skulle optræde i Musikhuzet med sit nye show "Bjarne Kure – de' sto i tidened", hvilket dog ikke kom til at holde stik.

Naturligvis på grund af den dér coronasituation.

Inden læseren konkluderer – og måske siger det højt frem for sig, så andre risikerer at høre det – at man altså ikke kan stole på avisen, må vi hellere tilføje, at der faktisk ved samme lejlighed "sto i tidened", at det var ganske tænkeligt, at arrangementet på grund af restriktioner blev aflyst, men at så "sker det jo ved en senere lejlighed".

Også derfor er der god grund til at krydse alt, hvad krydses kan, for, at showet bliver afviklet førstkommende torsdag, hvor det er programsat i Musikhuzet, Rønne. For dermed bliver Bjarne Kure glad, det samme bliver publikum, og tilliden til tidened vil være godt og vel reetableret.

Under alle omstændigheder bliver det efter lang tids venten, når troubadouren efter alt at dømme indtager scenen.

Bjarne, nu skal du omsider optræde – hvordan har du det med det? Står du som en travhest og tripper?

– Fuldstændig! Jeg er som en travhest på fuld kost, og jeg glæder mig som en liten bælla til juleaften. Det er min første optræden siden før jul, så det er stort, siger Bjarne Kure.

Er du mere nervøs end vanligt?

– Haha, se, dét kan jeg fortælle dig om på torsdag ved halv seks-tiden. På en eller anden måde føler jeg mig utroligt velforberedt, jeg har haft ekstra tid til forberedelsen, så jeg føler mig egentlig utroligt rolig ved det, jeg skal lave, men der er heller ingen tvivl om, at når først jeg kan høre publikum snakke i salen, og tiden nærmer sig, så kommer nerverne også. Så er det nu, og jeg skal være på, som om jeg er scenevant, og når man ikke har optrådt i et halvt år, så .... det er det, der kan give mig nerver, for kan man blive rusten i forhold til at optræde?

Lidt lampefeber er der altså?

– Ja, dét kan jeg garantere for, ler Bjarne Kure på en måde, som om han allerede kan mærke varmen fra scenens spotlight.

Meget mærkeligt

Du præsenterer på også torsdag noget så usædvanligt som en ny bornholmsksproget cd, som du har brugt den mellemliggende tid til at indspille. Hvad er det for nogle numre, du har med på den?

– Jeg har fået én tekst fra Kurt Kofoed, men ellers har jeg skrevet resten selv, og jeg har også selv skrevet melodier til alle numrene, siger Bjarne Kure.

Kurt Kofoed kender de fleste bornholmere for sangen "Jâ kjøbte motorsøkkel", som vist egentlig hedder "Me brøms å åtta gear".

Denne tredje cd på i alt 18 numre fra Bjarne Kure indeholder ligesom de to første – "af en eller anden mærkelig grund", som han siger – et enkelt instrumentalnummer.

– Det er meget underligt, for jeg har aldrig dyrket instrumentalmusik, konstaterer han.

– Men hver gang, jeg har siddet og set på, hvad der skulle med på en cd, er der dukket et nummer op, som jeg har siddet og leget med, når jeg har spillet på min guitar, og som jeg spiller uden tekst.

Cd'en kalder han for "Sjæmteviser", og sangene handler om alt muligt, idet en del af numrene har været med i hans tidligere shows, hvorfor blandt andre de gennemgående figurer "Pær å Vera" naturligvis dukker op.


Arkivfoto: Jacob Jepsen

Sørøverpenge

Den bornholmske kaper Caspar Wolfsen, som var både berømt og berygtet, og som faktisk med sørøverpenge betalte for grundlæggelsen og bygningen af Rønne Theater, er også repræsenteret.

– Det er en lidt mere seriøs sang i forhold til flere af de andre, siger Bjarne Kure.

– Den handler om en episode under kaperkrigen i perioden 1807-1814, men de fleste af de øvrige sange er altså skæmteviser, som bygger på en historie, der er morsom. Men der er også kærlighedssange, og altså også den af Kurt Kofoed, som er meget finurlig, men egentlig også lidt alvorlig. Den handler om Rujle-Ruth i Robbedâla og om at forvandle sig fra en grim kæl ... ælling! Og til en svane. Hehe, ler Bjarne Kure indforstået og tilføjer:

– Det er en meget, meget sød tekst.

Musikken på numrene består i forhold til instrumenteringen udelukkende af Bjarne Kure selv på guitar, men hans producer Tim Stenstrop – som også ejer Frydenhøjstudiet i Rutsker, hvor pladen er indspillet – har dog lagt trompet på et enkelt nummer.