Åbent hus på Thetis med bornholmsk næstkommanderende

Åbent hus på Thetis med bornholmsk næstkommanderende
Thetis, som besøger Rønne Havn. Foto: Søværnet
NYHED | ABONNENT | 5. FEB 2024 • 15:30
NYHED | ABONNENT
5. FEB 2024 • 15:30

Tirsdag får offentligheden mulighed for at besøge et af Søværnets inspektionsskibe i Rønne Havn.

Inspektionsskibet Thetis, der i øjeblikket fungerer som skoleskib for Søværnet, kommer til Rønne tirsdag, hvor der bliver adgang for offentligheden klokken 12-16.

Det fortæller orlogskaptajn Henrik Aagaard Koefoed – og skulle nogen hæfte sig ved hans efternavn, så ja, han er bornholmer, bekræfter han.

– Jeg boede på Bornholm de første 20 år af mit liv, siger han, som forlod øen i 1998.

Ved et besøg på skibet tirsdag kan man få et indblik i hverdagen ombord og i øvrigt opleve, hvordan et skib, der normalt sejler i de arktiske egne, ser ud. Der vil være mulighed for at prøve kræfter med sømandsskab, se våbnene, skibet råder over, få brandgrej på og styre en brandslange.

Thetis, oplyser Henrik Aagaard Koefoed, sejles pt af 5. besætning, idet der er seks besætninger, som roterer imellem de fire enheder af Thetis-klassen, som ud over Thetis består af Hvidbjørnen, Triton og Vædderen.

De tre andre skibe i klassen sejler i øjeblikket ved Grønland og Færøerne og indgår i forsvaret af Rigsfællesskabet, mens Thetis altså sejler som skoleskib, hvor det uddanner værnepligtige, kadetter med videre samt gennemfører interne militære kurser for skolerne i Søværnet.

– Vores besøg er opdelt i to. Første del er klokken 10-12, hvor Campus Bornholm er inviteret ombord til en orientering om Forsvaret som arbejdsplads efter endt uddannelse. Den anden del er i tidsrummet 12-16, hvor vi åbner skibet for offentligheden. Her er alle velkomne til at komme ombord og møde besætningen, se noget af vores udstyr og gå en tur igennem skibet, fortæller orlogskaptajn, som også kan oplyse, at der ud over ham selv er yderligere to besætningsmedlemmer med tilknytning til Bornholm ombord.

Mor og far ...

Normalt ligger skibe af Thetis-klassen og patruljerer i Nordatlanten og Grønland?

– Ja, skibsklassen er bygget til arktiske forhold og kan bryde havis. I gamle dage var der også udkigstønde på, men da man skulle modernisere dem til at tage nye helikoptere, skar man det øverste af, for man tror alligevel mere på vores sensorer efterhånden, siger Henrik Aagaard Koefoed.

Thetis har blandt andet haft anløb i både København, Aarhus og Svendborg, og som han siger med en lille latter:

– Nu har man så tænkt, at tiden måtte være inde til at tage en tur til Bornholm, når den næstkommanderende er bornholmer.

Hvor længe skibet forbliver i dansk farvand, ved han ikke.

– Jeg er ikke bekendt med de langsigtede planer, siger han.

Tror du, du får besøg af noget familie, når I holder åbent skib i Rønne?

– Ja, jeg tror da, min mor og far lige kigger forbi og skal se det, siger den bornholmske orlogskaptajn.

I græsk mytologi betegner Thetis i øvrigt en havnymfe.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT