33 danske biler ramt af sten på E65 udenfor Ystad: Passagerforening foreslår alternative ruter
Svensk Politi har i alt modtaget 33 anmeldelser, hvoraf nogle fortæller om flere oplevelser med stenslag på vejen. Privatfoto

TRAFIK | SYDSVERIGE | GRATIS
22. JUN 2021 • 15:01
Sofie Møller
Journalist

33 danske biler ramt af sten på E65 udenfor Ystad: Passagerforening foreslår alternative ruter

"For dem, der gerne vil køre en alternativ rute mellem Ystad og Øresundsbroen."

Sådan starter Ann Hartl, der er formand for Bornholms Passagerforening, et opslag, hun mandag slog op på facebookgruppen Bornholms Passagerforening – trafikdebat.

Efterfølgende giver hun bud på to ruter, man som billist kan vælge at køre på strækningen.

Opslaget kommer som en reaktion på efterhånden mange tilfælde af billister, der er blevet ramt af voldsomme stenslag, når de kører på E65 mellem Skurup og Ystad. Byen Skurup ligger cirka på halvvejen mellem Malmø og Ystad.

– Hvis man er utryg ved at køre på strækningen, hvor stenslagene har fundet sted, så synes jeg klart, at man skal vælge alternativer, siger Ann Hartl til Bornholms Tidende.

Tirsdag formiddag har det svenske politi modtaget besked om 33 tilfælde. Det skriver TV2 Bornholm.

Den svenske avis Allehanda, der også har fulgt sagen tæt, kan berette om, at den seneste hændelse skete mandag, da en bil kørte på E65 og mandag eftermiddag fik en sten gennem ruden. Bilen fik så store skader, at den ikke kunne køre videre. Føreren kom ikke noget til, men slap med skrækken.

De mange episoder har gjort folk bange og utrygge ved at køre på E65. I facebookgruppen Pendlernet Bornholm, kan man læse, at flere af gruppens medlemmer også efterspørger alternative ruter.

"Vi har hele tiden tænkt, at vi skulle via Ystad, men overvejer nu Sassnitz. Vil I dele jeres erfaringer?," skriver en kvinde, der skal til Bornholm med sin familie.

"Vi skal over til øen i morgen eftermiddag. Hvor drejer man fra og tager kystvejen. Er pænt urolig for stenkastene før Ystad," skriver et andet medlem af gruppen.


Efter direkte efterspørgsel fra medlemmer, der føler sig utrygge på grund af stenkast på danske biler, har Ann Hartl, formand for Bornholms Passagerforening, lavet et facebookopslag med alternative ruter fra Ystad til Øresundsbroen. Billede: Udklip fra Facebook

Facebookopslag tog en drejning

Der kom for alvor fokus på problemet med stenslagene onsdag den 16. juni, da Adam Kofoed Månsson satte gang i en bølge, efter han skrev følgende på Pendlernet Bornholm:

– En kedelig forespørgsel: Er der andre, der har fået voldsomme stenslag i/på bilen indenfor de sidste 2 måneder! Det gælder strækningen mellem Ystad og Svedala. Jeg har selv haft 2 indenfor 3 uger, og kender til flere!

Det skulle, som sagt, vise sig, at han langt fra var den eneste. I skrivende stund har opslaget over 85 kommentarer, hvorf flere beretter om deres chokerende oplevelser om stenslag, der rammer bilerne forskellige steder og efterlader store skader.

Adam Kofoed Månsson blev selv ramt med 20 dages mellemrum, første gang den 21. april og anden gang den 11. maj. Først tænkte han, at det var et ærgerligt uheld, men da han igen blev ramt og efterfølgende hørte om andre tilfælde fra andre pendlere, greb han til tasterne.

– Jeg tænkte egentlig, at der sikkert ikke var andre, der havde oplevet det samme, så da jeg pludslig så, at der var 15 kommentarer efter en time, blev jeg virkelig overrasket, fortæller han, og tænker frem til de mange kommentarer, der er i dag.

– Det er en vanvittig udvikling hele det her mysterie har taget. Siden jeg spurgte til sagen, så er omfanget jo blevet af ufattelige dimensioner, siger han.

Adam Kofoed Månsson fik herefter taget kontakt til det svenske politi, og opfordrede andre i gruppen til at gøre det samme.

Ann Hartl, formand for Bornholms Passagerforening foreslår alternative ruter til E65, hvor flere danske bilister har været udsat for stenslag den seneste tid. Arkivfoto: Berit Hvassum

Uhyre alvorligt

I starten havde Ystads Politi ikke hørt om stenslagene, men efter de mange anmeldelser, ser de nu med stor alvor på sagen.

– Svensk Politi finder det uhyre alvorligt, og der er tale om hændelser, der ikke burde kunne ske i det hele taget. En sten gennem ruden kan betyde, at føreren kommer til skade, ligesom der er risiko for, at man kører af vejen eller sammen med en anden bil, siger politiinspektør ved Ystad Politi, Patric Nihlén til TV2 Bornholm og SVT.

Både det svenske politi og Rigspolitiet i Danmark har efterfølgende opfordret til, at alle bilister, der har oplevet noget lignende, indgiver en anmeldelse til det svenske politi.

– Vi har modtaget anmeldelserne og kortlægger dem for at få viden om begivenhederne. Vi undersøger alle anmeldelser individuelt men i en større sammenhæng for at få et klart billede af, om de hører sammen på nogen måde, skriver Patric Nihlén i en mail til TV2 Bornholm.

Politiet oplyser, at det indtil videre kun er biler med danske nummerplader, der er blevet ramt af stenslag, men de har endnu ikke en teori om, hvorfor de danskregistrerede biler er mål for det, der kunne ligne bevidste stenkast.

– Vi har på nuværende tidspunkt ingen mistænkte, men vi sammenligner alle anmeldelserne og ringer rundt til de berørte for at skabe os et overblik over, hvor og hvordan det er sket, siger Patric Nihlén.

Menneskelig handling

Adam Kofoed Månsson har den seneste uge talt med flere forskellige medier, heriblandt svenske SVT, Sydsvenskan og Allehanda, som har dækket hans beretning om sagen.

Hans håb er, at der nu kommer så meget fokus på sagen, at politiet sætter alt, hvad de kan ind for at opklare, hvem der kan finde på sådan noget.

Selv har han ikke nogle bud på, hvem eller hvorfor nogle forårsager så voldsomme skader.

– Det er ikke til at sige, men jeg er overbevist om, at der ligger en bevidst menneskelig og kontrolleret handling bag, siger han.

– Det må være politiets opgave at tage den herfra og få det stoppet.

Adam Kofoed Månsson pendler stadig til Bornholm fra Sjælland en til to gange om ugen, men nu kører han alternative ruter.

– Efter at være ramt to gange, skal jeg ikke køre den vej igen. Min kone er fra Bornholm, så vi er også ofte ovre på besøg, men tanken om at der kunne komme til at ske vores børn noget.. Ja, den er slet ikke til at bære. Så vi finder andre ruter, siger han.

Der har endnu ikke været meldinger om alvorlig personskade.

En person har ifølge SVT fået øjenskade, da forruden splintredes, mens TV 2 Bornholm har skrevet om en 70-årig, dansk mand, der fik hovedtraume, da hans bil blev ramt af en sten uden for Ystad.Flere nyheder