10 måneders fængsel for vold mod politibetjente

10 måneders fængsel for vold mod politibetjente
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 20. APR 2021 • 17:53
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
20. APR 2021 • 17:53

DOMSTOL

En enig domsmandsret idømte tirsdag en 29-årig mand fra Rønne 10 måneders ubetinget fængsel for fire tilfælde af vold mod tre forskellige politibetjente og et enkelt tilfælde af trusler mod den ene politibetjents hustru.

Den 29-årige var, i slutningen af februar måned, på besøg hos en bekendt på en adresse i det nordlige Rønne.

Her valgte han at træne sin hund, som er en brugshund af racen Belgisk Malinois, på offentlig vej.

Træningen foregik ved at lave en øvelse, hvor hunden, som er på størrelse af med en schæferhund, skulle springe op ad den 29-årige og gø.

Hundens gøen generede imidlertid naboerne, hvoraf flere bad ham om at finde et andet sted at træne sin hund.

De henstillinger valgte den 29-årige imidlertid at ignorere, og han fortsatte med at træne hunden, under henvisning til at det foregik på offentlig vej.

Udvikler sig til slagsmål

En af naboerne, en politiassistent ved Bornholms Politi, ville imidlertid ikke acceptere den 29-åriges afvisning af henstillingen.

Han fortsatte derfor med at forsøge, at få den 29-årige til at finde et andet sted at træne sin hund.

Betjenten og den 29-årige kender hinanden i forvejen fra andre sager, hvor den 29-årige har været i forbindelse med politiet.

De har ifølge et par af vidnerne et lidt anstrengt forhold til hinanden, og på et tidspunkt udvikler diskussionen mellem betjenten og den 29-årige sig til decideret håndgemæng.

Håndgemænget starter, ifølge flere af vidnerne, ved at betjenten skubber hårdt til den 29-årige, som efterfølgende slår ud efter betjenten.

Derefter udvikler bataljen mellem de to sig til et regulært slagsmål, hvor de begge slår ud efter hinanden og råber ad hinanden.

Slagsmålet stopper først, da den 29-åriges bekendte, en mand og en kvinde, lægger sig imellem kamphanerne og får skilt dem ad.

Udslynger trusler

Af anklageskriftet fremgår det, at den 29-årige, mens han var oppe og slås med betjenten skulle have udslynget adskillige alvorlige trusler mod både betjenten og dennes hustru, som var kommet ud fra parrets fælles bolig for at se, hvad der foregik.

Han skulle blandt andet have råbt: "Jeg slår dig ihjel", "jeg slår din kone ihjel", "jeg slår dine børn ihjel", "jeg ved, hvor du bor", "jeg kommer igen" og "du er færdig".

Den 29-årige skulle ifølge anklageskriftet også have lavet pistollignende bevægelser mod betjenten og hustruen, ligesom han skulle have forsøgt at pudse sin hund på betjenten ved at tage fat i den og kaste den mod betjenten.

Begge den 29-åriges to bekendte, som blev afhørt tirsdag, kunne bekræfte, at de to havde talt hårdt til hinanden under slagsmålet, og at den 29-årige havde råbt, "du er så færdig", mens han havde peget i retning af betjenten.

Men ingen af dem kunne bekræfte de andre trusler, ligesom de ikke kunne bekræfte, at den 29-årige havde forsøgt at pudse sin hund på betjenten.

Den detalje var det kun betjenten selv, der kunne huske, da han i sidste uge blev afhørt på sagens første retsdag.

Beder om navngiven kollega

Fordi betjenten på et tidspunkt har oplevelsen af, at hans hustru kan være i fare for at blive angrebet af den 29-årige, vælger han at ringe til vagthavende på politigården i Rønne og bede om, at en navngiven kollega bliver sendt ud til hans bolig som assistance.

At han beder om assistance fra en kollega, det havde betjenten glemt, da han afgav forklaring i retten.

Det var først da den 29-åriges forsvarer, advokat Peter Paldan Sørensen, læste op fra en transkription af betjentens opkald til politigården, at han kunne huske det, og da kunne han ikke huske hvorfor, han netop havde bedt om assistance fra denne kollega.

Den pågældende kollega ankom imidlertid, tæt fulgt af andre kolleger, til betjentens privatadresse.

Her havde den 29-årige imidlertid trukket sig tilbage til den adresse, hvor han var på besøg og opholdt sig indendørs.

Den tilkaldte kollega vurderer imidlertid, at den 29-årige stadig udgør en trussel overfor betjenten, hans hustru og deres børn.

Han vælger derfor at gå ind på adressen, hvor den 29-årige opholder sig indendørs for at anholde ham.

– En professionel politimand skal slet ikke reagere på den måde. Det er fuldstændig uhensigtsmæssigt.

Peter Paldan Sørensen, advokat og beskikket forsvarer for den 29-årige dømte

Voldsom anholdelse

Det gør han ifølge de to vidner, der blev afhørt tirsdag, ved uden forudgående dialog at vælte den 29-årige om på gulvet og placere et knæ på hans ryg, mens han lægger ham i håndjern.

En anholdelse som både den forurettede betjent, den tilkaldte kollega, og flere vidner betegner som en meget voldsom anholdelse, som også resulterer i, at den 29-årige får kraftig næseblod.

Om den 29-årige under dette forløb gør modstand eller ej, er der uenighed om. Betjentene mener, at han gjorde modstand, mens tirsdagens to vidner ikke kunne huske at have set den 29-årige gøre modstand, da han først lå på gulvet.

Både den 29-årige og den betjent, der anholdt ham, forklarede i retten, at der blev anvendt peberspray ved anholdelsen, men der er langt fra enighed om, hvorvidt det skete for at pacificere den 29-årige, så han kunne lægges i håndjern, eller om at først skete, da han havde fået håndjernene på og lå på gulvet.

I retten gav den 29-årige dog udtryk for, at han mente, at han både under og efter anholdelsen var blevet udsat for vold fra betjentenes side, og at han ville indkalde betjentene for Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som er den instans, der undersøger og behandler klager over politipersonales adfærd.

Efter anholdelsen bliver den 29-årige placeret i en patruljevogn, for at blive transporteret til akutmodtagelsen på Bornholms Hospital. Her skal det undersøges, om hans næselod skyldes alvorlige skader.

Påstand mod påstand

Undervejs bliver han imidlertid så urolig i patruljevognen, at de to kvindelige betjente, som står for transporten, beslutter at stoppe bilen og tilkalde assistance fra den kollega, som anholdt den 29-årige.

Da han ankommer, bliver den 29-årige lagt på maven på patruljevognens bagsæde, mens den tilkaldte kollega står hen over ham med et knæ på hans ryg for at pacificere ham.

Imens styrer den ene af de kvindelige betjente bilen videre mod akutmodtagelsen.

Her lykkedes det ifølge anklageskriftet den 29-årige at få fat i betjentens testikler og klemme så hårdt, at betjenten kommer med et smertesudbrud.

Den 29-åriges forsvarer, advokat Peter Paldan Sørensen, påpegede dog i sin afsluttende procedure, at denne hændelse ikke var understøttet af nogle vidneudsagn, men udelukkende byggede på betjentens eget udsagn.

Uprofessionelt

Peter Paldan stillede sig samtidig undrende overfor, hvordan det under de givne omstændigheder kunne lykkedes for den 29-årige at få fat i betjentens testikler og klemme til.

– Det er påstand mod påstand, og der er ikke lægelig undersøgelse, som kan støtte betjentens påstand, sagde Paldan i sin procedure.

– Det er betjenten, der starter. Fordi han ikke kan håndtere konflikten med ord, bliver han fysisk

Peter Paldan Sørensen, advokat og beskikket forsvarer for den 29-årige dømte

Han påpegede også, at samtlige afhørte vidner, inklusiv den forurettede betjent, havde bekræftet, at det var betjenten, der havde startet slagsmålet ved at skubbe til den 29-årige.

– Det er betjenten, der starter. Fordi han ikke kan håndtere konflikten med ord, bliver han fysisk, sagde Paldan.

Han kritiserede endvidere den tilkaldte kollega for på flere områder at have overreageret og skønnet forkert.

Blandt andet ved at vurdere, at den 29-årige var til fare for de forurettede og ved uden forudgående dialog, at skride til magtanvendelse da de den 29-årige skal anholdes.

– Det er et fejlskøn, som en uddannet betjent ikke må lave, sagde Paldan om betjentens risikovurdering, mens han om anholdelsen mente, at betjenten havde reageret uprofessionelt og uhensigtsmæssigt.

– Det er en reaktion ud over alle grænser. En professionel politimand skal slet ikke reagere på den måde. Det er fuldstændig uhensigtsmæssigt, lød Paldans vurdering.

Ankede dommen

Hvor anklager Anne Moe på sin side krævede den 29-årige idømt 8-10 måneders ubetinget fængsel, så mente Peter Paldan Sørensen at hans klient skulle frifindes for alle tiltalepunkterne.

– Hvis min klient skal dømmes for noget, kan det udelukkende være trusler, sagde han og foreslog, at der i så fald maksimalt kunne være tale om 40-60 dages fængsel, fordi den 29-årige i forvejen havde en betinget dom, som ville blive udløst, hvis han blev kendt skyldig.

Efter knap en times votering valgte en enig domsmandsret at give anklageren medhold og finde den 29-årige skyldig i samtlige anklagepunkter.

Det blev, inklusive den betingede dom, takseret til 10 måneders ubetinget fængsel.

Derudover blev den 29-årige frakendt retten til at beskæftige sig med hunde i to år, ligesom han blev dømt til at betale en erstatning på 9.600 kroner til den forurettede betjent, som under håndgemænget mellem de to fik beskadiget sin tommelfinger, så han måtte deltidssygemeldes fra sit arbejde som politiassistent.

Desuden skal den 29-årige, som på grund af en ADHD-diagnose har været førtidspensionist siden han var 18 år, betale sagens omkostninger på i alt 36.906,25 kroner.

Peter Paldan Sørensen ankede på stedet dommen til Østre Landsret med påstand om frifindelse.