OVERBLIK: Op- og nedture i Nye Borgerliges historie

16. APR 2024 • 22:04ERHVERV/POLITIK

Tirsdag aften overlevede Nye Borgerlige som parti, og Martin Henriksen blev valgt som ny formand.

Det blev tirsdag aften vedtaget, at Nye Borgerlige fortsætter som parti. Dermed gik medlemmerne på det ekstraordinære imod stifters ønske.

Samtidig blev tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen valgt som ny formand.

Otte år efter at partiet Nye Borgerlige så dagens lys, meddelte partistifter og daværende formand, Pernille Vermund, ellers i midten af januar, at hun var fortid i Nye Borgerlige, og at partiets folketingsgruppe blev opløst. Hun indstillede samtidig til, at partiet skulle nedlægges.

Siden det seneste folketingsvalg i 2022 har fem af de seks medlemmer af folketingsgruppen skiftet parti.

Her kan du få et overblik over partiets historik fra dets stiftelse til nu:

* Det tidligere konservative byrådsmedlem i Helsingør Pernille Vermund fortæller 24. september 2015, at hun vil stifte et nyt parti sammen med Peter Seier Christensen og Svend Pedersen.

Partiet vil kombinere en konservativ værdipolitik med en borgerlig økonomisk politik og får navnet Nye Borgerlige.

* I begyndelsen af 2016 oprettes de første lokalafdelinger, og partiet bliver opstillingsberettiget til Folketinget i oktober 2016 under bogstavet D.

* Ved kommunalvalget i 2017 bliver Mette Thiesen, der også er tidligere konservativ, som den første fra partiet valgt ind i en kommunalbestyrelse.

* Ved folketingsvalget to år senere klarer partiet spærregrænsen og får i kraft af sine 2,4 procent af stemmerne fire mandater ind i Folketinget.

* Foruden Pernille Vermund, Mette Thiesen og Peter Seier Christensen bliver også Lars Boje Mathiesen valgt ind dengang.

* Ved valget i november 2022 lykkes det at øge stemmetallet til 3,7 procent, hvilket udløser yderligere to mandater.

* Kort efter melder Mette Thiesen sig ud af partiet, da hendes daværende kæreste bliver politianmeldt for at have været voldelig ved den efterfølgende valgfest.

* 10. januar 2023 meddeler Pernille Vermund, at hun ønsker at stoppe som formand.

* På det efterfølgende ekstraordinære årsmøde bliver Lars Boje Mathiesen valgt som ny formand.

* I mellemtiden er nyvalgte Mikkel Bjørn skiftet til Dansk Folkeparti, og Nye Borgerlige er igen nede på fire folketingsmedlemmer. Han kan ikke se sig selv i Nye Borgerlige med Lars Boje Mathiesen som formand.

* I marts 2023 bliver Lars Boje Mathiesen afsat som formand og ekskluderet fra partiet efter uenighed om hans aflønning og øvrige vilkår. Boje Mathiesen bliver løsgænger og efterlader partiet med tre folketingsmedlemmer.

* Pernille Vermund stiller igen op som formand og bliver genvalgt på årsmødet i oktober 2023.

* I januar 2024 meddeler Pernille Vermund, at hun vil opløse folketingsgruppen, og at hendes indstilling også er, at partiet i det hele taget skal opløses. Hun meddeler, at hovedbestyrelsen er enig, men det viser sig ikke at være tilfældet. Hun oplyser desuden, at hun vil fortsætte i politik og melder sig efterfølgende ind i Liberal Alliance.

* Sammen med Vermund forlader også Kim Edberg Andersen og Peter Seier Christensen partiet. Edberg Andersen er i dag medlem af Danmarksdemokraterne. Seier Christensen er løsgænger.

* Den 28. januar 2024 oplyser partiets organisatoriske formand, Frederik Meyer Johannesen, efter et møde i hovedbestyrelsen, at partiets fremtid skal afgøres på et ekstraordinært årsmøde.

* Den 22. februar 2024 meddeler det tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen, at han officielt går efter formandsposten i partiet. Flere andre kandidater har også meldt sig til posten.

* 15. april 2024 står det klart, at der er to formandskandidater: Martin Henriksen og Daniel Fischer.

* 16. april 2024 vedtager partiets medlemmer på et ekstraordinært landsmøde med et stort flertal, at partiet skal fortsætte mod Pernille Vermunds indstilling. Derefter blev Martin Henriksen valgt som ny formand efter et kampvalg mod Daniel Fischer.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU