OVERBLIK: Partier er uenige om kvinders egnethed til værnepligt

29. APR 2024 • 12:12ERHVERV/POLITIK

Spørgsmålet om kvindelig værnepligt splitter partierne. Få et overblik over de forskellige positioner her.

Partierne bag forsvarsforliget forhandler i disse dage om at tilføre ekstra milliarder og fremrykke investeringer i Forsvaret.

Men særligt spørgsmålet om kvindelig værnepligt splitter partierne.

Regeringen ønsker at indføre fuld ligestilling i forbindelse med værnepligt. Det vil konkret betyde, at kvinder på lige fod med mænd skal møde til Forsvarets Dag, det år de fylder 18 år, og at de kan tvangsindkaldes.

Men Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne er imod kvindelig værnepligt og ønsker ikke, at det skal være en del af forsvarsforliget.

Herunder kan du blive klogere på partiernes standpunkter og argumenter.

* Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, mener, at kvinder som udgangspunkt er fysisk uegnede til værnepligt på lige for med mænd. Partiet mener derfor, at kvinder skal kunne melde sig frivilligt, men ikke kunne blive tvunget ligesom mænd.

- Der er forskel på kvinder og mænd. Der er forskel på vores muskelmasse, og hvor stærke vi er. Så er der nogle kvinder – mange kvinder – som kan træne sig op, og det er godt. Men derfra og til at sige, at vi er fuldstændigt ens bygget – det er vi jo ikke, har hun sagt til Berlingske.

* Liberal Alliance er generelt imod værnepligt i Danmark. I stedet vil partiet have værneret for begge køn, som vil sige, at alle har ret til at melde sig frivilligt til Forsvaret. Derfor er LA også imod at indføre værnepligt for kvinder.

- Liberal Alliances politik har ikke ændret sig, fordi regeringen er kommet med et udspil. Vi går stadigvæk ikke ind for værnepligt i det hele taget, og vi går heller ikke ind for værnepligt for kvinder, sagde Carsten Bach, forsvarsordfører for Liberal Alliance, i marts.

* Regeringen bestående af Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne går ind for kvindelig værnepligt. Desuden ønsker den at forlænge værnepligten fra de nuværende 4 måneder til 11 måneder.

Regeringen ønsker med udspillet at styrke værnepligten samt at hæve antallet af værnepligtige fra omkring 4700 til 5000.

- En længere værnepligt vil styrke de værnepligtiges kompetencer, sagde forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), da han fremlagde regeringens forslag i marts.

* Både SF, Dansk Folkeparti, Konservative og De Radikale bakker op om kvindelig værnepligt.

Kilder: Berlingske, DR, Ritzau

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU