SF foreslår fælles politiske regler efter DF's deepfake-video

29. APR 2024 • 15:55ERHVERV/POLITIK

Dansk Folkeparti har AI-genereret en video af statsminister. Det er "ekstremt bekymrende", mener SF.

SF's techordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, foreslår, at Folketingets Præsidium laver fælles retningslinjer for brug af deepfake-videoer lavet ved hjælp af kunstig intelligens.

Det sker, efter Dansk Folkeparti og formand Morten Messerschmidt i weekenden delte en AI-genereret video af et fiktivt pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S).

Her siger Mette Frederiksen blandt andet, at efter succesen med at afskaffe store bededag vil regeringen nu også afskaffe pinsen, påsken og julen.

- Jeg synes, at Dansk Folkepartis video indholdsmæssigt er meget, meget sjov. Jeg hilser den slags satire meget velkommen og synes endda, at det er i den milde ende, indleder Lisbeth Bech-Nielsen.

Det er i stedet teknologien, som Dansk Folkeparti bruger, der er problemet for Lisbeth Bech Nielsen. Hun kalder deepfake-videoer for "vores måske største demokratiske problem overhovedet".

- Vi ved, at deepfake-videoer bliver mere og mere udbredte og kommer til at oversvømme internettet. Og teknologien bliver så god, at man ikke kan se forskel, siger hun.

Og derfor foreslår SF, at Folketingets partier gennem Folketingets Præsidium og Udvalget for Forretningsordenen giver håndslag på ikke at benytte den slags videoer.

- Det vil være en musketered i forhold til at sige, at det synes vi ikke, vi skal gøre – heller ikke som repræsentanter for folkestyret. Det er ikke bare et eller andet legetøj, man kan have det lidt sjovt med. Det kommer til at blive et gigantisk problem, siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Folketingets formand, Søren Gade (V), der leder Folketingets Præsidium. Præsidiet fungerer som Folketingets ledelse.

Øverst i højre hjørne af videoen har Dansk Folkeparti angivet med småt, at videoen af statsministeren er AI-generet. Videoen er altså lavet ved hjælp af kunstig intelligens, hvor der er manipuleret med videoer og lydoptagelser af statsministeren.

Morten Messerschmidt har over for fagbladet Journalisten afvist kritik fra flere sider. Blandt andet kalder adjunkt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Peder Hammerskov det for en "glidebane", og at det kan være "pissefarligt".

DF-formanden siger, at videoen skal ses som satire.

- Det, vi kan gøre, er at vise danskerne, hvordan man kan bruge de nye teknologier, og hvordan man kan bruge det på en god måde, som her en underholdende og satirisk måde, siger Morten Messerschmidt til Journalisten.

Tilbage i februar viste en undersøgelse foretaget af Verian for TrygFonden, at hver tredje borger mener, at kunstig intelligens vil "skade vores demokrati eksempelvis ved politiske valg til Folketinget" i fremtiden.

I den forbindelse fortalte professor Claes de Vreese, centerleder ved Syddansk Universitets center for digitalt demokrati, at der de foregående seks måneder er set eksempler på potentiel skadelig brug af kunstig intelligens ved politiske valg.

Han nævnte valg i Slovakiet, Polen, Storbritannien og USA.

Eksempelvis skabte det i august røre i Polen, da et stort oppositionsparti brugte en AI-generet stemme af den daværende premierminister i en kampagnevideo, uden at det blev deklareret i videoen.

- Vi bliver nødt til at få italesat det her som værende en potentiel risiko, uden at man får lavet et eller andet dommedagsscenarie, sagde Claes de Vreese til Ritzau.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU