Minister regner med model for kvindelig værnepligt efter næste valg

29. APR 2024 • 13:25ERHVERV/POLITIK

Fronterne er trukket hårdt op i forhold til kvindelig værnepligt. Spørgsmålet er, hvornår det indføres.

Kvinder kan fremover forberede sig på at skulle trække i trøjen.

Spørgsmålet er blot, om værnepligt for kvinder kan blive indført med det samme, eller om det skal ske efter et valg. Det skyldes uenighed blandt partierne om, hvorvidt det skal indføres.

Men det vil blive indført ifølge forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), der udtaler sig efter et forhandlingsmøde mandag.

- Derfor har jeg brugt mange kræfter på at diskutere modeller for, hvordan vi kan komme i mål, så der kan komme fuld ligestilling til kvinder.

- Men også i accept af at det skal ske efter næste folketingsvalg, fordi der er nogen partier, der ikke vil have, at det skal ske på denne side af valget, siger han.

Fronterne er trukket hårdt op, fordi ingen ønsker at tabe ansigt. Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne vil af forskellige ideologiske årsager ikke have kvindelig værnepligt.

Men det ønsker et stort flertal af de andre partier.

Det er det, der fylder i debatten og ved forhandlingsbordet, selv om området i sig selv er en lille del af det samlede delforlig, som ventes at blive på mange milliarder kroner og handler om investeringer i materiel.

Netop derfor haster det med at blive enige, fordi Rusland har invaderet Ukraine, og Danmark skal opruste.

Forhandlingerne fortsætter tirsdag aften. Det skyldes, at Troels Lund Poulsen skal til forsvarsministermøde på Færøerne mandag, hvor han er vært.

Spørgsmålet om kvindelig værnepligt er forligsbelagt, og derfor skal alle partier være enige, hvis noget skal ændres i den politiske aftale.

Det betyder, at der groft sagt er to muligheder. Ministeren kan opsige forliget og indgå et nyt forlig med de villige partier. Så kan ændringerne ifølge forligsreglerne først træde i kraft efter næste valg.

Men ministeren kan også beholde det oprindelige forlig og lave en ny aftale uden om de to partier.

Spørgsmål: Kan I finde en model, hvor Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne står uden for den konkrete del, der handler om kvindelig værnepligt, og hvor I ellers bliver enige om resten?

- Det håber jeg, vi kan. Jeg håber, at enderne kan mødes. Det, der er afgørende for mig, er, at vi kommer videre med oprustningen af det danske forsvar.

- Det er fuldstændig afgørende. Derfor er det naturligt, at når så bred en kreds af partier gerne vil have fuld ligestilling for kvinder, at vi finder en model for det, siger Troels Lund Poulsen.

Han har tidligere over for Ritzau kaldt det "en fuldstændig afgørende prioritet for regeringen" at indføre værnepligt for kvinder, og at "partierne ikke støtter op om den fælles sikkerhed".

Men nu ser han ud til at bløde op.

- Et så lille hjørne skal ikke stå i vejen for at få den nødvendige opbygning af dansk forsvar på plads. Vi skal ikke tage det spørgsmål som gidsel. Vi er i en meget alvorlig sikkerhedspolitisk situation, siger han.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU