Snart kan du kun ét sted få din vaccine – og det er ikke på hospitalet

Snart kan du kun ét sted få din vaccine – og det er ikke på hospitalet
Fra midt i december kan borgerne kun blive vaccineret i Nexø. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 7. DEC 2023 • 19:00
Af:
Torben Østergaard
NYHED | ABONNENT
7. DEC 2023 • 19:00

Trods stor interesse for at få stikket vaccinerer Bornholms Hospital ikke længere mod covid-19 eller influenza, og fra midt i december kan borgerne kun blive vaccineret i Nexø.

Torben Østergaard Møller

Sygdomsbilledet i forhold til indlæggelser ligner på Bornholms Hospital et normalt år for årstiden.

Det fortæller kommunikationskonsulent på hospitalet Pernille Gjede, som har forhørt sig for rundt på de forskellige afdelinger, til Tidende.

– Umiddelbart er der ikke en markant stigning i indlæggelser, der påvirker hospitalet, men det kan naturligvis ændre sig. Der er selvfølgelig altid mere travlt på denne årstid end normalt, men man kan sige, at det ligner et almindeligt år, når vi ser bort fra coronaårene, som gav noget ekstra, siger hun.

Siden den 1. oktober har følgende borgere kunnet blive vaccineret mod influenza og covid-19:

Personer på 65 år og derover, personer under 65 år, som er i øget risiko for et alvorligt forløb, og gravide i 2. og 3. trimester, ligesom børn fra 2 til 6 år og førtidspensionister har kunnet blive vaccineret mod influenza.

Men vaccinationerne lukkede hospitalet for den 30. november, oplyser kommunikationskonsulenten.

– Vi oplevede ellers stor interesse for begge vaccinationer, både i forhold til at booke tider på forhånd og for at benytte muligheden for de drop in-vaccinationer, vi også åbnede for, fortæller hun og oplyser, at når hospitalet stoppede med vaccinationerne, så var det planlagt fra regionens side.

– Faktisk holdt vi åbent for vaccinationer en uge længere, end det var aftalt, siger hun.

Og interessen var da også stor, eftersom vaccinationsklinikken på hospitalet nåede at give 7.020 covidvacciner og 6.805 influenzavacciner til bornholmske borgere i målgruppen.

Efter hospitalet lukkede ned, har borgerne haft mulighed for at blive vaccineret på enten Allinge Apotek eller Nexø Apotek, som også begge har vaccineret borgere lige siden den 1. oktober og skal fortsætte frem til den 15. januar 2024.

Det fortæller farmakonom Bettina Nielsen fra Allinge Apotek, som dog også kan oplyse, at Allinge Apotek er en filial til Nexø Apotek, og at førstnævnte også snart lukker ned for vaccinationer.

14. december

– Der er stadig nogle, der gerne vil vaccineres, men tilslutningen er ikke så stor, som den har været, og derfor lukker vi ned her i Allinge. Vi har sidste vaccinationsdag den 14. december, siger hun.

– Men på Nexø Apotek fortsætter de så med at vaccinere til den 15. januar. Her i Allinge tager vi stadig dem, der har bestilt online, men folk, der endnu ikke har bestilt tid, skal altså til Nexø.

Hun har ikke præcise tal på det, men fortæller, at rigtig mange er blevet vaccineret på apoteket.

– Siden vi begyndte at vaccinere, har vi gjort det to dage om ugen, og der har været fuldt booket, men nu begynder det altså at ebbe lidt ud, og derfor fortsætter vi kun med at vaccinerne i Nexø, forklarer hun.

Borgere, der ikke tilhører de grupper, som får tilbudt gratis vaccine, kan selv betale for en influenzavaccine på apoteket, oplyser farmakonomen. Og det vil koste 215 kroner.

Anderledes forholder det sig med covid-19-vaccinen.

– Den er slet ikke blevet rullet ud til egenbetaling, siger hun.

– Så den kan man simpelthen ikke få, hvis ikke man tilhører en af risikogrupperne. Det skyldes formentlig, at man ikke længere betragter covid-19 for at være en samfundskritisk sygdom.