Magnus Cort i duel om mytisk milepæl

Magnus Cort i duel om mytisk milepæl
Mads Pedersen (hvid trøje og røde ærmer) har i år vundet en etape i Paris-Nice samt sluttet i top-6 i fem ud af seks forårsklassikere, han har kørt, mens Magnus Cort (i lyserødt) vandt to etaper og pointtrøjen i Volta ao Algarve i februar. (Arkivfoto). Foto: Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix
NOTITS | 4. MAJ 2023 • 16:22
Af:
Ritzau
NOTITS
4. MAJ 2023 • 16:22

I 30 år har Jesper Skibby været ene medlem af den eksklusive klub af danske ryttere med etapesejre i alle tre grand tours. Om tre uger kan klubben have en trio.

Da Jesper Skibby på 5. etape af Tour de France i 1993 overrumplede sprinterne og vandt etapen, blev han den første dansker nogensinde til at vinde en etape i alle tre grand tours. Og til dato er han stadig den eneste, som har gjort det.

Men når årets Giro d'Italia indledes lørdag, er det med to danskere, som kan træde sig ind i den eksklusive Skibby-klub.

Magnus Cort og Mads Pedersen har begge vundet etaper i både Tour de France og Vuelta a España og mangler således kun en triumf på den italienske rundtur for at få fuld grand tour-plade.

De to danskere kommer formentlig til at holde øje med hinanden, vurderer Emil Vinjebo, rytter på det danske kontinentalhold Leopard Togt og cykelekspert hos TV 2 Sport.

– De kommer til at lure på hinanden, for det er de samme etaper, de skal ramme, siger Vinjebo.

– Det så man også i Paris-Nice, hvor det var de samme dage, de kørte efter sejren. De kan jo lidt de samme ting.

Begge er hurtige afsluttere og kan sidde med op over nogle af de lidt mindre bjerge. Mens Cort oftest kan sidde lidt længere med på bjergene, har Mads Pedersen en anelse højere topfart i afslutningen, hvis man endelig skal skelne.

Hvis man kan tale om et vaskeægte hattrick som en fodboldspiller, der scorer tre mål i træk i samme halvleg uden andre målscorere imellem, så er det, hvad Mads Pedersen kan præstere.

Det blev til etapesejre i både sommerens Tour de France og sensommerens Vuelta a España. Med en triumf i Italien vil han have sikret sin optagelse i Skibby-klubben på bare ni måneder via tre på hinanden følgende grand tours.

Men det er ikke det eneste, han vil have med hjem fra Italien.

– Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at vinde en etape, og pointtrøjen er også et mål for mig, men de to mål går godt hånd i hånd, vil jeg mene, siger Mads Pedersen.

– Hvis man vil vinde pointtrøjen, så tror jeg også, man er nødt til at vinde en etape.

Cort jagtede allerede det komplette grand tours-palmares sidste år, hvor han debuterede i Giroen. Før debuten lagde han ikke skjul på, hvor specielt det ville være at tage en sejr.

– Jeg drømmer selvfølgelig om at vinde i Giroen. Der er ikke mange aktive professionelle ryttere, der har vundet i alle tre grand tours. Så det ville være et eksklusivt selskab at komme i, sagde den hurtige bornholmer før starten.

Han kom tættest på med en tredjeplads på 18. etape, men fra lørdag får han 21 nye forsøg.

Mange af de forsøg bliver formentlig med Mads Pedersen som direkte konkurrent i enten et udbrud eller en massespurt, og der bliver ikke givet gaver, slår Pedersen fast.

– Jeg håber for Magnus, at han også vinder en etape. Men hvis vi ender i en situation, hvor kun en af os kan få en etapesejr, så håber jeg selvfølgelig, jeg tager den, lyder det fra eksverdensmesteren.

– Men hvis jeg vinder en, og han ender med også at kunne vinde en, så er jeg mere end glad.

Ifølge procyclingstats.com har 103 ryttere gennem historien vundet etaper i alle de tre største etapeløb, heraf 18 ryttere som stadig er aktive.

Selv om Cort og Pedersen vil være i spil på de samme etaper, så mener Emil Vinjebo, det er en reel mulighed, at listen med 103 ryttere kan få tilføjet to navne med rødbedefarvet pas.

– Der er klart mulighed for, at de kan tage en etapesejr hver. De er så gode, at det sagtens kan ske, siger Vinjebo og tilføjer med et smil:

– Så må de lige aftale, hvem der skal tage hvilken.

Løbet indledes lørdag med en 18 kilometer lang enkeltstart, hvor Mads Würtz Schmidt er den sidste af de tre danskere, som er meldt til start.