Kæpheste er blevet et stort hit

Kæphesteridning tog sin begyndelse i Finland, og nu er det også blevet en populær sport på Bornholm. Fotos og video: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 11. MAJ 2024 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. MAJ 2024 • 19:00

Kæpheste er ikke længere kun et stykke legetøj, man leger med for sjov. For en del unge bornholmere er det en seriøs sport, som de går lige så meget op i, som når de rider på en rigtig hest.

Tidende er lørdag taget til Nexø Rideklub, hvor der er stævne i ridehallen. De opstillede forhindringer afslører, at det er springdisciplinen, som snart skal til at gå i gang. Men hvad er nu det? Forhindringerne er noget mindre, end de plejer at være, og der er heller ingen vrinsk at høre!

Der er da heller ikke tale om et ridestævne i traditionel forstand. De levende heste er nemlig udskiftet med kæpheste - altså en pind, hvorpå der er sat et hestehoved, som er lavet af stof eller træ. Og det er noget, som de unge piger i hallen er vilde med.

– Det er på en måde ligesom rigtig ridning, man rider jo bare på en kæphest. Så jeg synes ikke, der er så stor forskel, fortæller Fiona Engelkvist, 10, som arrangerer stævnet sammen med sin storesøster Christiane, 13, og veninden Agnes Lodahl, 11.



Til stævnet bliver der blandt andet dystet i spring. Her er det en klar fordel at have noget erfaring fra atletik, da det minder en smule om hækkeløb.

 

Godt for konditionen og fantasien

Alle tre ser kæphest - også kaldet Hobby Horse - som en rigtig sport, og blandt andet gør det noget godt for konditionen. Man skal nemlig selv gøre det hårde arbejde i stedet for "bare" at sidde i sadlen.

– Det er også hårdt at ride på en hest, og man bliver ret hurtigt forpustet. Men det kan være, man bliver lidt mindre forpustet, hvis man også går til kæphest. Man får god træning af det, for man løber jo rundt, siger Christiane.

Det gør også noget godt for forestillingsevnen og kropsbevidstheden. Men det ubetinget største plus er, at man får et godt fællesskab, når man går til kæphest, fortæller de tre unge piger.

– Det er bare sådan noget, man kan gå op i. Og så er det bare sjovt, når man har sine venner, som også går op i det. At man har det sammen, siger Agnes, som har trænet kæphest i klubben i et stykke tid, og nu havde lyst til at prøve sig af til et stævne.

– Vi hygger jo os med det i klubben, og så synes vi, at det ville være sjovt, hvis der var nogle stævner, man kunne komme til. Og det er jo også derfor, vi har valgt at lave et stævne, fortæller pigerne, som glæder sig over, at der er hele 27 tilmeldte, som kommer fra hele øen, ikke kun Nexø Rideklub.

– Vi er fra forskellige klubber på Bornholm, og det gør også, at vi lærer nogle flere at kende og får et bedre fællesskab alle sammen. Alle synes, det er sjovt, og at man har det hyggeligt, når man gør det, siger Fiona.



Det er CAF Events, der står bag kæphestestævnet. Navnet henviser til de tre piger Christiane, Agnes og Fiona.

 

Foretrækker rigtig hest

Til stævnet bliver der dystet i alle de velkendte discipliner fra "rigtig" ridning.

Som nævnt er der spring, hvor man skal hoppe over forhindringer, og der er dressur, hvor man skal ride så pænt som muligt. Der er også forskellige klasser. Der er B0, hvor det gælder om at komme fejlfrit igennem. Så er der krydsstil, hvor man skal ride så pænt man kan over springene. Slutteligt er der krydsspring, hvor man skal så hurtigt igennem banen som muligt.

Hvis man skal klare sig godt til kæphest, er det derfor fordelagtigt, hvis man i forvejen har stor viden om ridning. Derudover gør det heller ikke noget, hvis man har lidt erfaring med atletik.

– Det er en klar fordel, fordi man kan jo så bedre komme over springene og løbe hurtigere, siger Fiona.

Hvad synes I er sjovest: at ride på en kæphest eller på en rigtig hest?

– Det må jo nok være rigtig ridning. Fordi der skal man jo samarbejde med sin hest.

– Men det her er jo også megasjovt, bare på en anderledes måde, siger pigerne, som tidligere har prøvet at deltage i kæphestestævner på den anden side af vandet, hvor sporten også er blevet meget populær.



Kæphesteridning sætter både gang i forestillingsevnen og styrker konditionen.

 

Kæphest som sport

Kæphest - også kaldet Hobby Horse - opstod som sport i Finland. Dens popularitet steg markant i kølvandet på Selma Vilhunens dokumentarfilm "Hobbyhorse Revolution" fra 2017, som følger tre teenagere, der møder fordomme om deres passion for kæpheste, men som ikke lader sig slå ud.

Flere tusind børn og unge i Finland har i dag en kæphest, og landet har afholdt verdensmesterskaber, holder et nationalt kæpheste-stævne og en række regionale konkurrencer.

Sporten er også blevet populær i Danmark, og siden 2020 har Hobby Horse som sportsgren hørt under Dansk Ride Forbund.

Kilde: Wikipedia og legeakademiet.dk



Hestehovederne på kosteskaftet kan enten være lavet af stof eller træ.

 

 



27 deltog i stævnet, og flere andre kiggede på.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT