Har villet stoppe i seks år: Nu er det alvor

Har villet stoppe i seks år: Nu er det alvor
Holger Hansen har sammenlagt siddet som formand for Bornholms Fodbolddommerklub i snart 28 år. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 16. FEB 2024 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. FEB 2024 • 05:30

Det var egentlig planen, at Holger Hansen ville stoppe som formand for Bornholms Fodbolddommerklub, når han fyldte 70. Men da ingen ville afløse ham, blev han overtalt til at tage en ekstra tørn. Nu seks år senere har han meddelt, at tiden som formand snart er endegyldigt slut.

Siden 2008 har Holger Hansen været formand for Bornholms Fodbolddommerklub (BFK), men til næste år skal dommerklubben finde en ny på posten. Det står klart, efter den 76-årige dommerlegende har meddelt, at han ikke genopstiller.

Det er en beslutning, som har været længe undervejs, og som han i flere omgange har forsøgt at føre ud i livet. Men nu er det altså alvor.

– Det har jeg jo villet længe. Jeg har altid sagt, at når jeg blev 70, så skulle jeg ikke være formand længere. Men det er jo så ikke lykkedes, fordi jeg har jo ikke kunnet finde nogen til at afløse mig. Men på et tidspunkt skal man jo væk, og så har jeg tænkt, at nu måtte det være det. Jeg vil jo helst gerne vælge selv, hvornår jeg skal stoppe, og når jeg giver dem et års varsel, så synes jeg, at det var rimeligt, siger Holger Hansen, som ikke selv har en afløser klar og nu vil lade den øvrige bestyrelse finde en kandidat, der kan overtage posten.

Holger Hansen har ikke tænkt sig at forlade dommerverdenen fuldstændigt. Han vil blive ved med at dømme fodboldkampe, da helbredet endnu ikke fejler noget.

– Det kan jeg ikke undvære, så det har jeg ikke tænkt mig at stoppe med. Så længe jeg har muligheden for det, så vil jeg fortsætte med at dømme, fortæller den erfarne dommer, som stadigvæk hyppigt ses på fodboldbanerne rundtom på Bornholm.

Dømt i DK's bedste række

Fodbold har altid fyldt meget i Holger Hansens liv. Først som spiller og siden dommer. Interessen for dommergerningen opstod, da hans daværende træner i Aakirkeby, som var bestyrelsesmedlem i dommerklubben, opfordrede ham til at tage på dommerkursus. I 1973 blev han udnævnt til at dømme i Bornholmsserien, og siden har han ikke set sig tilbage.

– Så sagde jeg, at jeg ikke kunne spille fodbold længere, fordi du kan ikke både spille i Bornholmsserien og løbe og dømme i Bornholmsserien.

Det valg har han ikke fortrudt, for mens talentet ikke rakte til en karriere som fodboldspiller, så var det en helt anden sag, når det kom til at dømme kampe. Holger Hansen blev gang på gang rykket op i en højere række og endte til sidst med at dømme kampe i den daværende 1. division, som på det tidspunkt var landets bedste række.

– Det gik jo meget godt, for jeg endte jo helt til tops. Det har givet mig fantastisk mange oplevelser og venner i hele Danmark, for man har jo et fantastisk godt sammenhold som dommere, fortæller han.

Han blev også hurtigt engageret i dommerklubben på Bornholm, hvor han var formand fra 1976 til 1987. Men til sidst måtte han indse, at tiden ikke rakte til både at være formand for dommerklubben og dommer på højeste plan.

– I 1. division var der jo en hel del rejser, og det var rundt i hele landet, så jeg blev faktisk nærmest fuldtidsdommer. Så jeg fik et lille vink med en vognstang, at man nok skulle vælge. Og så valgte jeg at dømme i 1. division.

I 2008 gjorde han dog comeback som formand for dommerklubben, da han gerne ville være med til at tage sig af et kuld nye unge dommere. Og den post har han altså siddet på lige siden.

– Det har været skønt at være formand, og vi har det jo drønhyggeligt i dommerklubben. Jeg har heller ikke tænkt mig at smide medlemskabet væk, når jeg stopper som formand, siger Holger Hansen, som sammenlagt kommer til at nå op på 28 år som formand for BFK, når han giver fanen videre ved næste generalforsamling i februar 2025.

Holger Hansen er fortsat aktiv på fodboldbanerne som dommer, og det har han tænkt sig at blive ved med, selvom han nu har gjort det klart, at han er i gang med sit sidste år som formand for fodbolddommerklubben. Arkivfoto: Jesper Gynther

Dommere melder sig ud

Det er ikke alle dommere, som værdsætter dommerklubben lige så højt som Holger Hansen. Lige nu er der fire til seks aktive dommere på Bornholm, som har fravalgt at være medlem af dommerklubben, og det ærgrer den snart afgående formand.

– Jeg synes, det er meget kedeligt, siger Holger Hansen, som senest har oplevet, at det ikke er alle, som har forstået, hvilke goder der følger med i at være medlem af en dommerklub udover fællesskabet og sociale arrangementer.

– Nu var der en, der ringede forleden dag og sagde, at nu ville han ikke være med længere, fordi han kunne ikke komme til vores arrangementer og sådan noget. Og så sagde han, at han ville ringe til mig en anden gang, hvis der var noget. Så måtte jeg fortælle ham, at du er jo ikke et af mine medlemmer længere, så det er ikke mig, du skal ringe til. Vi vejleder og rådgiver, hvis dommerne har problemer, men det er jo ikke mig, du skal ringe til, hvis du ikke er medlem, påpeger Holger Hansen og henviser til, at man jo heller ikke kan få hjælp af en fagforening, hvis man ikke betaler sit kontingent.

Der er pt. 40 medlemmer af BFK, men ikke alle er aktive dommere. Til forårssæsonen forventes det, at 28-30 dommere står klar til at dømme kampene på Bornholm.

– Resten er jo tidligere dommere, som er blevet i dommerklubben, og som kommer til vores sociale arrangementer, som stadigvæk godt vil være medlem, fordi man har det hyggeligt, når man mødes, siger Holger Hansen, som omvendt ærgrer sig over, at det er noget sværere at få de unge medlemmer af dommerklubben til at være med til de sociale arrangementer.

– Vi har det jo drønhyggeligt, men det kniber jo så bare med at få de unge med. Men det er jo det samme, når man går ud i klubberne. Der er jo ikke det sammenhold, som der har været tidligere. I dag er klubhusene tømt, for de unge kommer lige og spiller, og så er de jo væk igen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT