Foreninger om børn med smøger og snus: 'Vi vil ikke lege politibetjente'

Foreninger om børn med smøger og snus: 'Vi vil ikke lege politibetjente'
Multibanen ved Viking Fodbolds klubhus er et af de steder, hvor man kan finde mange cigaretskodder og snusposer. Men spørgsmålet er, om foreningerne kan gøre noget ved det? Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 13. NOV 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. NOV 2022 • 05:30

Børn skal have et røg-, tobaks- og nikotinfrit idrætsliv, og derfor er de lokale foreninger blevet inviteret til dialogmøde. Flere af foreningerne oplever, at snus er det største problem, men er usikre på, hvordan eventuelle regler kan blive overholdt.

I første omgang er det primært foreningerne ved Rønne Idrætshal, DGI-hallen og Rønne Svømmehal, som er blevet inviteret til dialogmødet, der arrangeres af Bornholms Regionskommune og de lokale afdelinger af DGI og DBU.

Flere af foreningerne har allerede en rygepolitik, og derfor er det eksempelvis ikke i orden at ryge i klubhusene hos RIK Fodbold og Viking Fodbold, ligesom man heller ikke må ryge i Viking Atletiks lokaler på Torneværksvej eller i Vikings Petanques indendørshal.

Når det kommer til udendørsarealerne, har foreningerne dog lidt forskellige tilgange.

Sjældent trænere har smøg i kæften

Viking Fodbold har meldt ud til forældre og trænere, at der ikke skal ryges ved boldbanerne, og det bliver efterlevet, mener bestyrelsesmedlem Carsten Folkmann.

– For nogle år siden var det helt normalt, at man så en træner med en smøg i kæften, men det ser vi ikke længere, og jeg synes heller ikke, at vi ser mange forældre, der står ved banerne og ryger, siger han.

Det bliver ikke os, som går rundt og leger politibetjente,
for vi synes ikke, det er vores opgave

RIK Fodbold har ikke røgfrie områder udendørs. Til gengæld er der lavet et område på klubbens terrasse, hvor man kan ryge og smide sine cigaretskadder i en kasse.

– Men når der er ungdomsspillere tilstede, så ser vi helst ikke, at man sidder og ryger på terrassen, fortæller formand Benny Pedersen.

Han er lidt spændt på, om regionskommunen overvejer at lave nogle regler for rygning udendørs. RIK spiller nemlig på baner, som er ejet af kommunen, heriblandt Rønne Stadion Nord.

– Så må vi se, hvordan vi håndterer det, og om der skal opsættes skilte og så videre, siger Benny Pedersen.

Vil ikke lege politibetjent

Begge foreninger er forbeholdne overfor at skulle tjekke, om spillere, trænere og tilskuere ryger eller har en nikotinpose (snus) i munden.

– Det bliver ikke os, som går rundt og leger politibetjente, for vi synes ikke, det er vores opgave. Vi har nok i at drive vores forening, siger Carsten Folkmann, som også er spændt på, om regionskommunen vil fjerne askebægrene på ydersiden af Rønne Idrætshal.

– Hvis man fjerner askebægrene, hvem skal så samle skodderne op? For folk kommer nok stadig til at ryge, siger han.

Samme bekymring har RIK.

– Vi har ikke lyst til at lege politi, så den er lidt tricky. Derfor ser vi også meget frem til mødet, så vi kan høre, hvordan man tackler sådan en situation, og om der er nogle fornuftige tiltag. Som sportsklub ser vi i hvert fald meget gerne, at folk stopper med at ryge, og at unge ikke kommer i gang med at ryge, siger Benny Pedersen.

Snus er største problem

I mange år var det rygning, som var mest udbredt blandt foreningernes unge medlemmer, men det er ikke tilfældet længere. Foreningerne har nemlig alle den oplevelse, at deres unge medlemmer nu især bruger snus.

– Mange af de unge mennesker er begyndt på snus, og det vil vi heller ikke have inde i vores lokaler på nogen måde, fortæller Benny Pedersen.

Carsten Folkmann har oplevet flere gange, at der ligger snusposer i baderummene, og han har også set dem ligge på mulibanen ved siden af klubhuset.

– Snus generer ikke omgivelserne på samme måde som rygning, men det er jo heller ikke særlig sundt. Men jeg tænker ikke, at de stopper med at bruge det, fordi der bliver lavet nogle regler, siger han.

Rønne Tennis Klub har ikke nogen rygepolitik, men overvejer, om dialogmødet skal være startskuddet til det. Formand Knud Erik Thomsen oplever nemlig også, at især snus er et problem.

– Jeg ser snus som et større problem end røg, og jeg har set snusposer ligge flere steder omkring vores baner, fortæller han.

I sin egenskab af formand for tennisklubben er han en del af bestyrelsen i DGI-hallen, og her er det bortvisningsgrund, hvis man har snus på sig i hallen, oplyser Knud Erik Thomsen desuden.

Dialogmødet foregår onsdag den 23. november klokken 17-19 i cafeteriet i Rønne Idrætshal. Tilmelding er nødvendig og sker via DGI Bornholms hjemmeside www.dgi.dk/bornholm eller på mail: bornholm@dgi.dk


Ingen skal bestemme, om vi må sælge øl og pommes frites


Mens foreningerne virker til at være villige til at diskutere, hvordan man begrænser rygning og snus, så er de mere skeptiske overfor, om der skal indføres regler for, hvilken mad og drikke der bliver solgt til deres unge medlemmer. I RIK kan man købe slik og is og alle mulige andre sager som pommes frites og pølser, og det vil klubben blive ved med.

– Når man kommer til fodboldkamp på stadion, skal alle hen og få en stadionpølse, så hvis man forbyder det, er det for langt ude, siger formand Benny Pedersen.

– Vi serverer det gæsterne efterspørger, og jeg vil gerne slå fast, at vi mener, det er forældrenes ansvar, at børnene får noget sundt at spise, siger han og oplyser, at klubben faktisk forsøgte at sælge sunde boller for nogle år siden.

– Men vi solgte intet som helst!, afslører han.

I Rønne Tennis Klub har man ved flere lejligheder serveret pizza for klubbens unge medlemmer, og det vil man også fortsætte med.

– Røg og snus er skadelig for sundheden, og det er det andet selvfølgelig også på den lange bane, men det er ikke det, vi fokuserer mest på, siger formand Knud Erik Thomsen.

Samme holdning har Viking Fodbold.

– Jeg er okay med, at det rygning, man slår ned på, fordi det er så videnskabeligt bevist, at det er usundt, siger bestyrelsesmedlem Carsten Folkmann.