Fem talenter er i spil til sportspris

Fem talenter er i spil til sportspris
Læs her, hvem der er blevet indstillet til Bornholms Tidendes talentpris. Arkivfoto
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 15. JAN 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
15. JAN 2022 • 05:30

Flere unge idrætsudøvere har leveret nogle spektakulære præstationer i det forgangne år. Læs her, hvem læserne har indstillet til Bornholms Tidendes talentpris.


Siden 1970 har Bornholms Tidende hyldet den bornholmske sportsverden ved at uddele forskellige sportspriser, og det sker også i år.

De seneste uger har vi bedt jer læsere om at komme med indstillinger til de tre forskellige priser, der uddeles i år - sportsprisen, talentprisen og lederprisen - og i den kommende tid vil en jury bestående af repræsentanter fra DGI Bornholm, Bornholms Idrætsråd, Bornholms Tidendes sportsredaktion og fremtrædende bornholmske idrætsudøvere kigge indstillingerne igennem og udvælge tre nominerede til hver af priserne.

Vinderne vil blive offentliggjort ved en prisuddeling torsdag den 10. februar, som bliver sendt direkte på TV2 Bornholm.

Indtil da vil vi løbende bringe de mange indstillinger her i avisen. I sidste uge bragte vi indstillingerne til hovedprisen (Bornholms Tidendes Sportspris), og i dag bringer vi indstillingerne til talentprisen - også kaldet ungdomsprisen - som uddeles for en god sportspræstation i 2021, individuelt eller som hold.

Kampen står mellem en bordtennisspiller, en tennisspiller, en cykelrytter, en taekwondokæmper og en military ponyrytter.


Marie er en af de bedste i sin årgang i Danmark

Der er udsigt til danske mesterskaber om et par år, hvis hasleboen Marie Deckert fortsætter sin flotte udvikling.

Jeg vil gerne indstille Marie Deckert til Bornholms Tidendes Talentpris. Marie træner fire gange om ugen, i sommers deltog hun i tre ugelejre i Danmark og senest to i efterårsferien. Derudover deltager hun i mange stævner i Danmark med mange fine resultater til følge!

Hun ligger og varierer med at ligge nummer 1 og 2 i sin årgang i Danmark, hun er udtaget til at deltage i Yonch Masters i Hillerød den 22. og 23. januar (en turnering, der erstatter det tidligere top 12). Hun spiller på hold i pigeligaen for Brøndby på en B-licens! På Bornholm spiller hun i S2 for Hasle, og holdet fører rækken, og hun fører toplisten med kun ét nederlag!

Marie er meget flittig og koncentreret til træning, og er der muligheder, så træner hun gerne lidt ekstra! Til det fælles LDM/BM i oktober vandt hun alt, hun stillede op i!

Og fortsætter hun den udvikling, hun er inde i, tror jeg, hun kan nå rigtigt langt med danske mesterskaber i udsigt om et par år.

Så derfor indstiller jeg Marie til talentprisen!

Kenny Jensen

Bordtennisformand og træner i Hasle IF

Marie Deckert er meget flittig og koncentreret til træning, og er der muligheder, så træner hun gerne lidt ekstra. Arkivfoto: Berit Hvassum

 


Førsteårssenior viste store enkeltstartsevner

Jeg vil gerne indstille Adam Holm Jørgensen Fra BHS - PL Beton Bornholm til talentprisen.

Adam, der er førsteårssenior, blev nummer 6 til DM i enkeltstart og nummer 10 på enkeltstartsetapen i PostNord Danmark Rundt.

Han har deltaget både til VM og EM med gode resultater.

Han var desuden med på det hold, der vandt DM for hold.

Adam er en fantastisk ung mand med en stor viljestyrke, der vil nå langt, og er allerede nu en fast del af Anders Lunds U23-landshold.

Frank Andreasen

Selvom det var regnvejr, da han kørte, blev 18-årige Adam Holm Jørgensen nummer 10 i den afsluttende enkeltstart ved sidste års Post Nord Danmark Rundt. Arkivfoto: Jakob Nørmark

 


Anja blev danmarksmester efter blot 15 måneders træning

Selvom hun stort set er nybegynder i taekwondo, formåede Anja Hagen Johansen at vinde hele 12 medaljer i 2021.

Vi indstiller Anja Hagen Johansen til årets talentpris – den er annonceret som målrettet ”unge talenter”, og her har man måske tænkt aldersmæssigt - Anja er 30 år - men meget ”ung” i taekwondoverdenen, da hun her kun har cirka 15 måneder på bagen.

I løbet af lidt over et års træning har hun præsteret i 2021 at hente ikke færre end 12 medaljer hjem.

Anja har stillet op til både online stævner (på grund af coronatid) samt real stævner, der startede igen fra efteråret 2021.

Der har været ni internationale online stævner – samt tre danske stævner afholdt i Jylland, og Anja har trukket medaljer hjem hver gang (dvs. guld, sølv eller bronze, nogle i rækken for begyndere – gul/orangebælter og sidst på året i rækken for øvede - grøn/blå bælter).

Den største sejr var, da Anja vandt guld til danmarksmesterskaberne i november.

Lige fra Anja startede taekwondo i oktober 2019 fandt hun interesse for teknik – i form af poomseer. En poomse er en række sammensatte teknikker (20 – 30 stk/poomse) der skal udføres med akkuratesse, balance, kraft, rytmeskift, udtryk, m.m.

En poomse skal trænes om og om igen for at kunne præstere høje karakterer i den stævnetekniske korrekte udførsel samt i elementet performance. Der er ingen tvivl om, at de mange medaljer skyldes Anjas store ihærdighed og flid med sin træning.

Hun kommer troligt til både almindelige træninger såvel som specialtræninger (med henblik på stævneperformance). Det har været en stor fornøjelse for os begge at træne Anja!

Anja er nået circa halvvejs på vejen mod sit sorte bælte - hun viser et stort talent og kan komme rigtig lang med sin fortsatte flid.

Bornholm Taekwondo Klub HAE SUNG

Lis Borring (poomsae-træner) og Jesper U.W.Olsen (allround-cheftræner)

Anja Hagen Johansen ses her øverst på skamlen ved de danske mesterskaber i taekwondo. Privatfoto

 


Miltaryrytteren Cilja forvandlede mareridt til drøm

I marts brækkede Cilja Folman Wesths stjernepony sit ben, og dermed blev drømmen om store præstationer midlertidigt sat på pause. Nu har hun dog allerede trænet en ny pony op og sluttede året som nummer 1 på militaryranglisten for ponyer.

14 årige Cilja Folman Westh indstilles hermed til talentprisen 2021.

Som daglig underviser af Cilja i gennem fire år vil jeg gerne indstille Cilja for hendes beundringsværdige vilje og ihærdige arbejde med sine ponyer for at nå og kæmpe sig hen imod hendes mål indenfor military, som er hestesportens svar på triatlon (der dystes i tre discipliner: henholdsvis dressur, ridebanespringning og terræn (springning i terrænet over faste forhindringer).

2021 har været et følelsesmæssigt turbulent og udfordrende år for Cilja, hvor Cilja samtidig virkelig har vist sit talent igennem flid og mange års ihærdigt arbejde med sine ponyer giver resultater.

Året startede meget følelsesmæssigt hårdt, hvor Cilja mistede sin stjernepony Dharma i slutningen af marts 2021 efter godt et års bekendtskab og hårdt arbejde. Dharma skulle erstatte Ciljas mindre kategori 2-pony, Conny Walker, og skulle føre Cilja videre mod hendes drømme. Målet med Dharma var DM og NM i 2021 og at kvalificere sig til EM i 2022, men denne drøm sluttede brat, da Dharma stod med brækket ben på folden en fredag eftermiddag i marts 2021. En oplevelse, som man ikke ønsker nogen skal opleve og slet ikke et barn på 13 år.

Så der stod Cilja uden en pony og samtidig havde Cilja lige sagt farvel til sin mindre pony, Conny Walker, efter fire års samarbejde med flotte to DM-sejre bag sig. En barsk start på 2021, hvor det så ud til at drømmene kom på standby.

Men næsten som det var planlagt, var en tidligere militarypony sat til salg, Solvangs Morning Surprice. Og trods tabet af sin stjernepony, Dharma, pressede Ciljas mor på for at Cilja skulle prøve Surprice. De to virkede som et godt team, og der blev taget en hurtig beslutning, og 14 dage efter stod Surprice i stalden hjemme på gården hos Cilja. Samtidig blev der erhvervet sig en anden pony, Bosagergårds Bonetta. Denne pony er dog noget mere udfordrende og kræver en del mere arbejde, før det helt spiller, men er et godt supplement.

Cilja har knoklet på med at lære sin nye ponyer at kende og prøve nogle stævner af, for at se hvilke mål ville være realistiske. Og man må sige, at specielt Solvangs Morning Surprice (i daglig tale Superman) er et super match, for det er bare gået derudaf i sæsonen 2021, og det har i den grad været en fornøjelse at være med på sidelinjen som daglig underviser.

Cilja og Solvangs Morning Surprice (Superman) opnåede i 2021:

  • andenplads ved DM individuelt
  • andenplads ved DM hold
  • andenplads til NM for hold for ponyer
  • og niendeplads individuelt til NM (kun en enkel bom i ridebanespring skilte Cilja og Surprice fra 3. pladsen (bronze)
  • nr. 1 på Dansk Ride forbunds rangliste for ponyer indenfor military, blot efter at have kendt hinanden mindre end et halvt år.

Udover det har Cilja opnået en hel del fine resultater til de forskellige stævner i løbet af året på hendes to ponyer. Cilja ligger nr. 13 på Dansk Ride Forbunds rangliste på sin anden pony Bosagergårds Bonetta.

Yderligere kan nævnes, at i 2020 og 2019 lå Cilja henholdsvis nummer seks og ni på sin mindre kategori 2-pony, Conny Walker, som hun også vandt DM på i de samme to år. På denne pony har hun også været bornholmsmester i spring i 2019.

Det beundringsværdige ved Cilja er, at hun aldrig springer over, hvor ”gæret er lavest”. Med sine blot 14 år styrer hun med hård hånd både skolen, venner, pligter og sine ponyer. Man kommer ikke sovende til disse resultater, og enhver eliterytter ved, at det kræver træning efter træning uge efter uge, måned efter måned og år efter år for at nå sine mål. Det handler lige så meget om samspillet mellem pony og rytter, så ud over træning er der også en masse social, leg og hygge med ponyerne.

Ciljas stærke side er evnen til at planlægge, om det er målene og træningen med ponyerne eller skolen, samtidig med hele tiden at have lysten til at arbejde med at gøre det bedre. Dernæst er det ihærdigheden og viljen. Som hun siger: hvor der er vilje, er der vej – succes kommer kun ved hårdt arbejde og leg :)

Målet for 2022 er igen DM og NM samt at kvalificere sig til og ride EM. Og på Ciljas anden pony er målet DM og NM i løbet af de næste to år, som Cilja har tilbage af sine ponyår. Så det bliver spændende at se, hvad sæson 2022 kommer til at byde på.

Med de ord vil jeg godt indstille Cilja til talentprisen 2021.

Med venlig hilsen

Underviser

Gry Mogensen

Cilja F. Westh og Solvangs Morning Surprice har vist sig at være et rigtig godt match, selvom de kun har kendt hinanden siden foråret 2021. Privatfoto

 


Anna er ubesejret i hele 2021

Det blev ikke til et eneste nederlag for Anna Knudsen i det forgangne år, hvor den 12-årige tennisspiller høstede store triumfer som sjællandsmester udendørs og indendørs samt tredobbelt bornholmsmester, blandt andet i damesenior.

Jeg vil som formand og træner i Nexø Tennis Klub gerne nominere Anna Elisabeth Borgenholt Knudsen fra Nexø Tennis Klub til Bornholms Tidendes talentpris.

Hun er en pige på 12 år, der i 2021 har skilt sig ud fra vores store og talentfulde ungdomsafdeling. Anna Knudsen har haft et helt unikt og succesfuldt 2021: Først vinder hun Sjællandsmesterskabet i U12 udendørs, derefter snupper hun Bornholmsmesterskabet i U14, Damesenior og mixdoublesenior, og her sidst på året vinder hun så Sjællandsmesterskabet indendørs. Det er en helt unik bedrift af denne 12 år gamle pige, og det kommer ikke bag på os i klubben, at Anna får så fantastisk et 2021. Ja, faktisk går hun gennem 2021 ubesejret.. Hendes succes skyldes en kæmpe kærlighed og lyst til tennisspillet. Jeg mindes ikke, at Anna nogensinde har sagt nej til ekstra træning, og nogle dage træner hun op til fem timer, og flere gange har jeg oplevet at ringe til hendes forældre om noget info, og når man så spørger ind ti, om Anna restituerer siger faren: “nej, lige nu spiller hun tennis med hendes søskende ude på vejen“.

Annas styrke er - ud over hendes store vilje til spillet - at hun også er en utrolig klog og observerende tennisspiller med en meget stærk vilje og vindermentalitet, der gør, at hun ikke giver op, men nærmest bliver bedre i løbet af en kamp, senest i december, hvor hun spiller finale ved SM i Hørsholm mod en på ranglisten langt bedre spiller. Der taber Anna første sæt 4-0 og er nærmeste chanceløs, og ud af boksen til andet sæt kommer en Anna, der med den vildeste tro på sejr og justeringer i hendes spil vinder andet sæt og derefter matchtiebreak og guldpokalen. Virkelig en imponerende bedrift, som også skyldes hendes koncentration og evne til at bruge den gameplan, vi lægger før en sådan kamp.. Udover hendes evne på banen, er Anna også en fantastisk omsorgsfuld storesøster til hendes mindre søskende, som hun også tit passer på og følger til og fra klubben. Hun siger aldrig nej til at være hjælpetræner og er et stort forbillede for alle i klubben, som hun gerne hjælper og giver feedback til..

Det er ikke Annas talent alene, der gør, at hun får sådan et fantastisk 2021, og hvis jeg kunne ville jeg nok nominere hele vores store og succesfulde ungdomsafdeling, fordi det er otte års opbygning af denne del af klubben, der nu gør, at vi er mange talentfulde spillere, og de er alle skyld i Annas succes, fordi de presser og udfordrer hende til hver træning i klubben.

Rene Lund

på vegne af trænere og bestyrelsen i Nexø Tennis Klub

Anna Knudsen ses her i aktion i senior mixeddoublefinalen ved bornholmsmesterskaberne, som hun vandt sammen med Søren Spanner. Arkivfoto: Berit Hvassum