Winni har meldt sig ud af Socialdemokratiet

Winni har meldt sig ud af Socialdemokratiet
Winni Grosbøll har blandt andet været uenig i måden, Socialdemokratiet rent demokratisk kørte en et parti-regering på, siger hun. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 28. JAN 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. JAN 2023 • 05:30

Tidligere borgmester Winni Grosbøll er ikke længere medlem af Socialdemokratiet. Kort efter at hun fik nyt job som direktør for Friluftsrådet, meldte hun sig ud af tre grunde: Behovet for at kunne arbejde tværpolitisk i sit nye job, flere og mere tungtvejende uenigheder med Socialdemokratiet end før – og betænkeligheder ved statsminister Mette Frederiksens måde at lede sin første regering.

I lige omkring 30 år var tidligere borgmester Winni Grosbøll medlem af Socialdemokratiet. Men det er hun ikke længere.

Kort efter at Winni Grosbøll den 6. november 2020 meldte ud, at hun ville forlade borgmesterposten til nytår til fordel for en stilling som direktør i Friluftsrådet, meldte hun sig også ud af det parti, som hun er vokset op med og vokset ind i fra sin tidligste barndom.

– Det er rigtigt, at jeg ikke er medlem af partiet mere. Det har jeg ikke været i et stykke tid, siger Winni Grosbøll til Bornholms Tidende.

Winni Grosbøll fortæller, at hun havde flere grunde til at melde sig ud, og at den første handlede om, at hun i sit nye arbejde ønskede at stå mere frit til bedre at kunne tale med folk fra alle partier.

– Jeg meldte mig ud et stykke tid efter, at jeg fik nyt job. Det var en personlig overvejelse i forbindelse med, at jeg skiftede job, så jeg nu er direktør i en interesseorganisation og har brug for at arbejde tværpolitisk. I forhold til mit arbejde står jeg nu mere frit til at arbejde over hele paletten, siger hun.

Men din nye arbejdsgiver vidste jo, at du var medlem af Socialdemokratiet. Og du fik jo stillingen, så det kan ikke have været nogen hæmsko?

– Nej, det har aldrig været nogen hemmelighed, at jeg er socialdemokrat. Det har heller aldrig spillet en rolle for dem. Det var mere en personlig overvejelse, som jeg havde gjort mig, siger Winni Grosbøll.

Tiltagende politisk uenig

Winni Grosbølls to andre årsager til at melde sig ud af Socialdemokratiet handlede om, at hun oplevede at være uenig med sit parti om flere emner end før. Og om at hun ikke var udelt begejstret for statsminister Mette Frederiksens (S) måde at lede sin første regering, en rent socialdemokratisk mindretalsregering.

– Ved ikke at være medlem af partiet kan jeg stå lidt mere frit, også i forhold til nogle uenigheder, som jeg har haft med partiet, siger Winni Grosbøll.

– Jeg har i mange år ikke været enig i Socialdemokratiets udlændingepolitik. Det er vist ikke nogen hemmelighed. Så kom Syrien-børnene, der ikke kunne komme hjem oven i, så oven i en aftale med Rwanda om flygtningelejr. Der synes jeg, at skruen blev strammet igen.

– Endelig var jeg heller ikke helt enig i den måde, som man rent demokratisk kørte en et parti-regering på, siger Winni Grosbøll.

– Summen af de ting, som jeg var uenig med partiet om, var til sidst større og vejede tungere end de ting, som jeg var enig i. Da jeg ikke mere var valgt på et mandat af bornholmerne, var jeg fri til at gøre det, som jeg havde overvejet i en rum tid.

Hvorfor fortalte du det ikke selv med det samme, efter at du havde meldt dig ud?

– Det har været en personlig overvejelse. Det er jo også noget meget privat og personligt, hvad man stemmer ved valg, og det var lidt det samme her. Jeg havde heller ikke nogen intention om at skabe ravage, og det kunne det måske godt have gjort.

Partiskat betyder intet

Nogle steder i Socialdemokratiet på Bornholm har det siden Winni Grosbølls farvel heddet sig, at den tidligere borgmester ved at forlade borgmesterposten og Socialdemokratiet samtidig ikke kom til at betale partiskat af sit eftervederlag på 954.149 kroner, svarende til et års borgmesterløn, som Winni Grosbøll fik udbetalt i 2021.

Selv afviser Winni Grosbøll al snak om, at hun også forlod partiet for ikke at skulle aflevere de knapt 30.000 kroner til Socialdemokratiet, som partiskatten på tre procent udgør af eftervederlaget på knapt en million kroner.

– Min beslutning har over hovedet ikke noget med partiskat at gøre. Jeg har altid betalt partiskat, og det har jeg altid gjort med glæde. Også fordi partiskatten er med til at betale de udgifter, der kommer ved valg, siger hun.

På samme måde afviser hun, at hun har eller havde noget modsætningsforhold til andre i Socialdemokratiet.

– Jeg snakker selvfølgelig stadig med socialdemokrater, også med dem som jeg arbejdede sammen med, da jeg var borgmester. Dem har jeg det stadig fint med, så der er over hovedet ikke noget personligt i det, ligesom det heller ikke er lokale forhold, der har spillet ind, siger Winni Grosbøll.

– Jeg har været socialdemokrat i hele mit liv og holder stadig meget af partiet. Til sidst var der bare flere ting, som det var svært at leve med, end der var ting, som det var let at leve med.