Rønne-børn kan få flere klassekammerater og længere til skole

Rønne-børn kan få flere klassekammerater og længere til skole
Søndermarksskolen og Åvangsskolen skal samles under ét skoledistrikt. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 6. SEP 2023 • 19:00
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
6. SEP 2023 • 19:00

I gennemsnit skal der flere elever i klasserne. Det er målet med at samle de to folkeskoler i Rønne i ét skoledistrikt under fælles ledelse.

Med beslutningen vil børn ikke længere være garanteret en plads på den skole, der ligger tættest på hjemmet.

Hvis det er mest optimalt for elevfordelingen, kan børn fra Rønne Nord blive tildelt en plads på Søndermarksskolen i stedet for Åvangsskolen – eller omvendt for børn fra det sydlige Rønne.

– Der er selvfølgelig langt at cykle fra den ene ende af Rønne til den anden, når man går i anden klasse, men det var det kompromis, vi måtte lande på, siger Iben Busch (K).

Et mere vidtrækkende forslag om at samle alle Bornholms folkeskoler i ét distrikt valgte de fem partier bag forliget at afvise.

De seneste år har kommunalbestyrelsen nikket til, at forældrene har fået deres skoleønsker opfyldt, selvom der på skolerne i Rønne har været store skævheder i søgemønstret.

– Sidste år ved indskrivningen til 0. klasse, gav vi tilladelse til, at der blev oprettet en ekstra klasse. Det har jo også kostet nogle penge. Nu bliver det optimeret en lille smule, siger Iben Busch.

Når skoledistrikterne i Rønne er slået sammen, forventer kommunen at kunne spare 4,6 millioner kroner om året. Først i 2026 vil besparelsen slå fuldt igennem.

Med budgetforliget halverer politikerne samtidig ekstratilskuddet til klasser med mere end 22 elever. Konsekvensen ved besparelsen på knap to millioner kroner bliver, at de store klasser sjældnere vil kunne deles op i mindre hold. På tværs af skolerne kan man herved spare lønnen til fire-fem medarbejdere.