Parkering mod betaling kan give kommunen 14 millioner kroner

Parkering mod betaling kan give kommunen 14 millioner kroner
– Vi har jo længe tænkt i, at der er muligheder i at indføre mere betalingsparkering i de byer, der har de største udfordringer med parkering: Svaneke (billedet), Allinge og Gudhjem, siger Morten Riis. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 25. JUN 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. JUN 2022 • 05:30

Bornholm har ikke brugt det endnu, men kommunerne har de seneste år kunnet opkræve parkeringsafgifter svarende til 350 kroner pr. borger om året, uden at staten modregner indtægten i sine tilskud. Nu vil Enhedslisten slå til og høste de op mod 14 millioner kroner, der vil gøre næste års sparekrav tilsvarende mindre.

 

Skal turisterne være med til at løse problemet med de 48 millioner kroner, som kommunen netop nu ser ud til at mangle for at bringe næste års budget i balance?

Det mener Enhedslisten, der nu peger på betalingsparkering som en indtægtsmulighed, som kommunen faktisk har haft de seneste to år, men ikke har gjort brug af endnu.

– Vi vil gøre et forslag om at indføre mere betalingsparkering til en del af vores budgetforslag, siger viceborgmester og gruppeformand Morten Riis (EL).

Den hidtil uudnyttede mulighed handler om, at kommunerne kan opkræve parkeringsafgifter svarende til 350 kroner om året pr. borger uden at miste tilskud fra staten af den grund. Muligheden blev indført, da kommunernes interne udligning blev reformeret i 2020.

– Så vi kan opkræve parkeringsafgifter for lige over 14 millioner kroner om året, uden at staten modregner det. Og vi har jo længe tænkt i, at der er muligheder i at indføre mere betalingsparkering i de byer, der har de største udfordringer med parkering: Svaneke, Allinge og Gudhjem, siger Morten Riis.

– Vi har et regulært problem med trafikregulering, særligt om sommeren. Så på den her måde kan vi bruge det ene problem til at løse det andet med, siger han.

Ideen om mere betalingsparkering var ifølge Morten Riis også "med på bordet" under forhandlingerne om dette års kommunebudget for snart et år siden.

Dengang gik det sådan, at Socialdemokratiet og Venstre efter forhandlingernes første dag valgte at sætte sig sammen og blive enige om det, der i første omgang blev dette års kommunebudget. I den proces forsvandt så godt som alle forslag, som andre partier end S og V havde lagt frem, blandt dem forslaget om betalingsparkering.

– Men denne gang bliver det i hvert fald en del af forhandlingerne, siger Morten Riis.