Officiel politik i kommunen: Der er mange køn

NOTITS | ABONNENT | 25. MAJ 2023 • 18:46
Jakob Marschner
Journalist
NOTITS | ABONNENT
25. MAJ 2023 • 18:46

Alle drømmer om et job i BRK.

Det er i hvert fald titlen på kommunens officielle politik om at være et attraktivt sted at arbejde.

Men da den blev vedtaget for godt halvandet år siden, havde kommunalbestyrelsen måske ikke drømt om, at "Alle drømmer om et job i BRK" kunne blive genstand for så principiel en debat, som det skete, da kommunalbestyrelsen torsdag aften ændrede nogle dele af planen.

Det gjorde politikerne, fordi ligestillingsloven blev lavet om i starten af året.

– Loven kræver, at vi som kommune opstiller et måltal for repræsentation af det under-repræsenterede køn. Det er en bunden opgave, som vi har, at vi som kommunalbestyrelse får fastsat de måltal, som vi skal, forklarede borgmester Jacob Trøst (K).

Meget af debatten roterede om kønsforståelser og kønsidentiteter. Den viste, at ikke mindst Dansk Folkeparti og Enhedslisten er grundlæggende uenige om, hvor mange køn der er.

I den debat trak Enhedslisten det længste strå, for EL kunne samle et flertal på 14 mandater (Enhedslisten, Socialdemokratiet, Venstre, Kristendemokraterne og Jonna Nielsen) for at gå længere i respekten for "alle køn", end Konservative, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten kunne være med til.

Derfor siger kommunens officielle politik nu, at "vi anerkender at kønsidentiteter og kønsforståelser er forskellige fra person til person". Men ikke med alles gode vilje.

– Nu skal der være plads til det ene køn om mandagen og det andet om tirsdagen og det tredje om onsdagen, alt efter hvad folk nu føler sig som. Men jeg er 110 procent sikker på, at vi om 20 år kommer til at grine ad de her hjerneblødninger, som vi ser i de her år. Det er en fis i en hornlygte, og det skal holdes ude af Bornholm, sagde René Danielsson (DF).

Enhedslisten fik i stedet igennem, at kommunen går videre, end kommunaldirektør Sine Sunesen havde lagt op til.

– Der er en konflikt i at respektere alle folks kønsidentiteter og kønsforståelser. Folk må føle sig respekteret, uanset hvilken kønsidentitet og kønsforståelse de har, sagde Laura Kofod.

– Det er ikke et storbyfænomen. Det er også et landkommune-fænomen, og det er vigtigt for at holde Bornholm attraktivt for tilflyttere, at vi viser, at vi respekterer alle kønsforståelser, tilføjede hun.

– I DF repræsenterer vi 15 procent af befolkningen på Bornholm, og vi skal ikke udelukke 15 procent af befolkningen fra at søge job i kommunen, fordi de ikke må diskutere kønsidentitet hen over frokostbordet, svarede René Danielsson.

Gruppeformand Kirstine van Sabben (BL) var mere optaget af, om kommunen skal tage hensyn til at komme så tæt som muligt på lige mange kvinder og mænd i kommunens forskellige jobfunktioner, når kommunen besætter ledige job.

– Vi kommer ikke til at stemme for sagens punkt c, for vi mener, at det skal være folks kompetencer og kvalifikationer og ikke deres køn, der afgør, hvem der skal have et ledigt job, sagde hun.