Forsvaret til stede med dykkerskib ved Nord Stream 2

Dykkerfartøjet Søløven ankom mandag aften til området ud for Balka, hvor det lå i nat. Tirsdag morgen sejlede det nordøstpå, hvor det nu er at finde. Kilde: Marine Traffic
NOTITS | 21. MAR 2023 • 12:21
Af:
Ritzau
NOTITS
21. MAR 2023 • 12:21

Ifølge hjemmeside, der følger skibe, har Forsvaret haft flere skibe i området øst for Bornholm.


Forsvaret har tirsdag haft skibe ude i området øst for Bornholm i Østersøen. Det bekræfter Forsvarskommandoens presseafdeling til Berlingske.

- Forsvaret er til stede med skibe øst for Bornholm. Af operationsmæssige hensyn har vi ikke mere at tilføje, oplyser Forsvaret i et skriftligt svar til avisen.

Ifølge hjemmesiden MarineTraffic, hvor man kan følge skibes positioner, har både fregatten "Niels Juel", patruljeskibet "Rota" og dykkerfartøjet "Søløven" befundet sig i farvandet øst for Bornholm tirsdag.

Netop farvandet øst for Bornholm blev i september sidste år verdensberømt, da flere af rørledningerne til gasledningen Nord Stream 2 blev udsat for eksplosioner.

Siden har årsagen til eksplosionerne været genstand for et internationalt slagsmål.

I sidste uge bekræftede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at der var fundet et objekt ved rørledningerne. Han uddybede ikke nærmere, hvilket objekt der var tale om.

De danske myndigheder har fået oplysninger om objektet fra rørledningernes ejere, den russiske energiselskab Gazprom.

Ifølge den russiske præsident, Vladimir Putin, har Gazprom fundet beviser på, at der var sprængladninger på det sidste af rørene, som ikke blev udsat for en eksplosion.

Rusland har krævet adgang til at undersøge området, der er i Danmarks eksklusive økonomiske zone. Det er ikke ensbetydende med, at det er i dansk farvand, men det er et område, hvor Danmark har eksklusiv ret til at efterforske.

Og det er i det område, at Forsvarets skibe befinder sig. Ifølge Berlingske har fregatten "Iver Huitfeldt" befundet sig i samme område i sidste uge. Her blev det ifølge avisen afløst af "Niels Juel".