Færre penge til nyt legetøj i børnehuse

NYHED | ABONNENT | 6. SEP 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
6. SEP 2023 • 19:00

De bornholmske børnehuses samlede budget til indkøb af legetøj og pædagogiske materialer bliver reduceret med knap 500.000 kroner næste år. Det fremgår af det kommunale budget.

Der bliver næste år færre penge til legetøj og pædagogiske materialer i de bornholmske børnehuse. Det står klart efter forligspartierne bag næste års kommunebudget har valgt at reducere det beløb, børnehusene kan købe ind for med 444.000 kroner. Det gælder også i overslagsårene til og med 2027.

De 18 børnehuse har i 2023 et samlet budget på 1.512.000 kroner til indkøb af f.eks. fastelavnstønder, bolde, puslespil og modellervoks - men det bliver altså reduceret nu.

"Legetøj som bliver nedslidt eller ødelagt vil ikke altid kunne erstattes af nyt legetøj", fremgår det af administrationens sparekatalog.

Manglende forsyning af legetøj og pædagogiske materialer kan også begrænse børns muligheder for at lære og udvikle sig på lige for med deres jævnaldrende, spår administrationen også.

"Legetøj og pædagogiske materialer spiller en vigtig rolle i at skabe et stimulerende og berigende læringsmiljø i dagtilbud".

Formanden for BUPL Bornholm, Henrik Kofoed Hansen, siger, at det er lige meget hvor lille en reduktion måtte være - for det får konsekvenser, spår han.

– Det her får den konsekvens, at der vil være nogle aktiviteter, man ikke længere kan lave i institutionerne, fordi der ikke længere er penge til materialerne, siger han og tilføjer:

– Så må de finde nogle andre aktiviteter, men i forhold til det kreative bliver der nogle udfordringer.

Kan du sætte nogle ord på vigtigheden af de her materialer til små børn?

– Der er nogle af de her kreative udfoldelsesmuligheder, der nu bliver begrænset. Det er for eksempel papir til at tegne på og klippe i og øvelser i håndmotorik. De ting vil forsvinde, og det kan være et problem i forhold til at træne finmotorikken. Så skal man finde andre måder at "lege det ind" på, men det er da et problem.

Hvordan stiller det medarbejderne - så skal de jo være mere kreative?

– Det stiller krav til, at de skal finde nogle andre måder at få udfyldt behovene fra børnene. Det bliver spændende at se, hvordan de kan det i forhold til tid.

Der er ifølge kommunen ikke noget juridisk krav om legetøj og pædagogisk materiale i dagtilbud.