Tenna og familien valgte Bornholm, da livet skulle opjusteres

Tenna og familien valgte Bornholm, da livet skulle opjusteres
Tenna har i de sidste to år og ti måneder arbejdet halvt på hospitalet og halvt på apoteket i Nexø. Fremtidens job er dog kun på hospitalet som nyuddannet farmakonom. Foto: Randi Zeller
DAGENS NAVN | ØSTERLARS | ABONNENT | 28. JUN 2022 • 07:30

Kun seks uger gik der fra tanken om at flytte til Bornholm, indtil kolonihaven og lejligheden i København var solgt, og Tenna flyttede familien hertil. Det krævede dog en ny uddannelse for at få et job, men alt er faldet på plads for den nye bornholmske familie.

 

Hvornår flyttede du til Bornholm?

– Jeg flyttede til i 2017 fra Nørrebro.

Det var noget af et skift?

– Ja, og det gik også meget stærkt.

Hvorfor blev det lige Bornholm?

– Vi var på ferie her, da jeg var gravid med mit tredje barn. Og vi syntes, at det var en dejlig ferie, så vi gjorde det året efter. Så begyndte vi at tale om, hvordan det mon var at bo herovre, og der skulle til at ske noget i vores liv. Vi var blevet forældre for tredje gang, vi boede i en 74 kvadratmeter stor andelslejlighed på Nørrebro, vores ældste skulle til at starte i skole, vores mellemste havde vi trukket ud af børnehaven, fordi hun ikke havde det godt der, og min mand Jordan skulle have et nyt arbejde, for hans arbejdsplads var ved at gå konkurs.

Hvad gjorde I så?

– Min mand var på Linkedin, hvor han så et billede fra Folkemødet med et skilt, hvor der stod, at hvis du er konstruktør, så mangler vi dig. Så googlede jeg "flyt til Bornholm", og der kom Rune Holm op. Jeg ringede til ham, og seks uger senere havde vi solgt kolonihaven og min lejlighed, og Jordan havde fået job. Så det gik meget hurtigt, og alt faldt bare på plads for os. Vores ældste fik plads på Østerlars Friskole, for der var lige en enkelt plads tilbage. Da jeg så afleverede hende i skolen og gik ned ad vejen i Østerlars, kom der en dame ud af sit hus og spurgte, om vi var interesserede i at købe det. Og sådan havnede vi i Østerlars.

Nu er du blevet farmakonom, men hvad er din tidligere uddannelse?

– Jeg er uddannet laborant og havde arbejde på Frederiksberg Hospital, og på Bornholm er der ikke samme muligheder. Så var der en farmakonom, der sagde til mig, at jeg da bare kunne uddanne mig som det. Det læste jeg lidt på, og selvom det krævede flere skoleophold i Hillerød, så startede jeg på farmakonom-uddannelsen.

Du er 39 nu – det er lidt sent at starte på en ny uddannelse?

– Ja, men vi kunne godt se, at jobmulighederne med min uddannelse var svære, så vi havde det med i beregningerne, da vi flyttede, at jeg nok var nødt til at tage en ny uddannelse. Og jeg må sige, at jeg har fundet mig en ny hylde, som jeg er rigtig glad for. Men det var da svært at sige farvel til et godt job og gode kolleger. Det er jo lidt ens identitet på en måde. Det var faktisk hårdere, end jeg havde regnet med.

Du fik en speciel elevstilling?

– Ja jeg fik en kombistilling, så jeg var halvdelen af tiden på apoteket i Nexø, og den anden halvdel på hospitalet i Rønne. Der er kun 16 i hele Danmark på hver årgang, der får den uddannelse, hvor et hospital deler udgiften og tiden om eleverne med et apotek.

Hvad er forskellen på de to arbejdssteder?

– Der er rigtig stor forskel. På apoteket er det kundebetjening, telefonbetjening, at sætte varer på hylderne og stå for butikken, mens jeg på sygehuset laver det, der hedder medicinservice, hvor en afdeling skriver, hvilken medicin en patient mangler, jeg bestiller medicin til de forskellige lagre og fylder op, og så blander farmakonomerne også medicin til kræftpatienter på Bornholm. Som noget nyt laver vi også det, der kaldes management, hvor vi er på sengeafsnittene, hvor vi adminstrerer medicin til de indlagte patienter i samarbejde med sygeplejerskerne?

Så farmakonomer laver opgaver, som sygeplejersker lavede tidligere?

– Ja, der er jo mangel på sygeplejersker, så derfor er det farmakonomer, der udfører nogle af opgaverne.

Kan du bruge din tidligere uddannelse som laborant i dit nye job?

– Ja, helt klart. Jeg har haft patientkontakt før, og så har jeg under min uddannelse været ude i hjemmeplejen. Det at have med borgere at gøre, og de udfordringer de kan have i hjemmet med, hvor svært det kan være med alt den medicin, de skal tage, det har givet mig en fordel i forhold til at hjæpe kunderne og borgerne med deres medicin. Og så havde jeg jo også noget viden om anatomi, og det har da også hjulpet mig lidt i denne uddannelse.

Nu er du færdiguddannet, hvad skal du så?

– Jeg har været så heldig at få en fast stilling som farmakonom på sygehuset fra 1. juli. Der bliver jeg deres sjette medarbejder, og da jeg startede i lære for to år og ti måneder siden, var de tre.

Så forlader du Nexø Apotek. Hvordan har du det med det?

– Det gør jeg desværre, og det er da lidt svært. Det er en dejlig arbejdsplads, og jeg har haft nogle enormt søde kolleger, der har vist stor forståelse for, at jeg kun har været der halvdelen af tiden. Og at jeg kommer med tre børn. Jeg blev taget imod med stor forståelse, og jeg har været ekstremt glad for at være på apoteket.

Er der noget, der bliver svært i dit nye job?

– Hmm – nu skal jeg jo gå fra at være elev til at være rigtig voksen, hvis man kan kalde det det. Der er nogle processer, som jeg kun har skrabet overfladen af, fordi jeg kun har været der halv tid. Men jeg tror ikke, det bliver svært. Jeg har rigtig gode kolleger, som kan hjælpe mig, og øvelse gør jo mester. Denne uge har faktisk været en lang lykkerus. Jeg har grædt mange glædestårer de seneste par dage, fordi der er så mange ting, der lysner for mig nu. Jeg går fra at skulle balancere to arbejdspladser, tre børn, lektier og bortrejse tre uger flere gange på skole i Hillerød til kun at skulle have en enkelt arbejdsplads, ingen skole og ingen lektier. Det har været nogle hårde år.

 

 

Tenna Kaczmarek

39 år gammel.

Hun er gift med Jordan, der er havnefoged.

Sammen har de tre børn, Daphne på 10, Phoebe på otte og Adrian på fem.