'Mine børn har altid stukket lidt til mig med alle mine hobbyer'

'Mine børn har altid stukket lidt til mig med alle mine hobbyer'
Hans-Erik Sommer. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 12. APR 2021 • 09:30
| ABONNENT
12. APR 2021 • 09:30

DAGENS NAVN: Hans-Erik Sommer fylder 80 år mandag den 12. april. Han er stadig aktiv på arbejdsmarkedet og på cyklen.

Du fylder 80 år i dag. Hvordan har du det med at være nået hertil i livet?

– Jeg ser det at blive 80 år som en stor gevinst, som ikke alle vinder. Og at vi så stadig er to om den dans, min kone og jeg, kan man kun være yderst tilfreds med.

Du er kendt for din tid i Vips Transport, som senere blev til Bech Hansen & Studsgaard, BHS. Hvordan har det været at følge med i firmaets udvikling gennem årene?

– Vognmandsfirmaet blev startet af min far Poul Sommer tilbage i 1946, og efter jeg havde fisket i 8-10 år, kom jeg i land i 1966 og startede at køre lastbil hos min far. Senere kom min søn til efter at have afsluttet sin uddannelse som lastvognmekaniker, som var en stor hjælp for firmaet, der nu havde fået større vognpark og flere chauffører. Sideløbende som vognmand var jeg afdelingsleder hos A. Espersen i Tejn. Så da vi kom frem til midt 1990'erne lavede vi et generationsskifte, og vores søn overtog vognmandsforretningen, der nu fik navnet Vips Transport. En helt naturlig udvikling fra generation til generation, der kun har været til glæde for os alle og en kæmpe udvikling, fra da min far stod på ladet og skovlede, til jeg dengang indkøbte Bornholms største kranbil og så til i dag med al den spændende udvikling, der er indenfor vognmandsbranchen. Det kan da kun gøre en gammel vognmand glad. I de år fik jeg også tid til at udleve min drøm, fra da jeg var ”horra”, og flyttede til lille en bondegård på landet og fik endnu en hobby. Denne gang limousinekøer. Mine børn har altid stukket lidt til mig med alle mine hobbyer, som har spændt over både høns, duer, kanariefugle og køer. At det blev til Limousine-køer var blot en del af min drøm. Derudover fik jeg sejlbåd og campingvogn, tog på hobby-fiskeri og jagt og sidst, men ikke mindst, er der min ”søkkel”, som nok er den hobby, der konkurrerer mest med tiden udover min kone.

Hvad husker du særligt fra dine år med Vips Transport?

– Jeg husker nok bedst samarbejdet hen over generationer, først med min far og senere min søn, alt imens min kone har været en ubestridt tovholder og ballast i firmaet. Kundekontakten har bestemt også været en brik i spillet, som har givet mange gode oplevelser og bekendtskaber, så når børnebørnene nævner, at jeg kender hver en krog på øen og vinker til de fleste, så har de jo nok ret. Jeg vil dog gerne indrømme, at den morgen vores søn kom hjem for at fortælle os, at han havde solgt Vips Transport til BHS, fik vi nærmest morgenkaffen galt i halsen, men set i bakspejlet har det været den bedste beslutning, som vi kun ser tilbage på med et smil.

Da firmaet flyttede fra Tejn til Rønne for tyve år siden, flyttede du og din hustru med. Hvordan var det at flytte fra nordlandet efter så mange år?

– Nordlandet er noget helt særligt, og det vil altid være vores ”hjem”, så når vi skal på udflugt, tager vi gerne op langs kysten fra Tejn til Gudhjem og runder gerne den lille havn i Bådstad også kaldet Marchers-havn, hvor både jeg og os som familie har nydt livet. Mange af mine store fisk er fanget i bugten ned mod Helligdommen fra en lille jolle, som også kan tillægges som en af mine mangeårige hobbyer. Rønnebo-livet nyder vi også. Her har vi mange af vores børn, børnebørn og oldebørn omkring os. Og i denne storby holder jeg godt fast i det ”Borjnholmska”.

Du arbejder fortsat nogle timer om ugen hos Bech-Hansen & Studsgaard. Hvordan kan det være, at du ikke helt har sagt farvel til arbejdsmarkedet endnu?

– En gang vognmand altid vognmand, og vækkeuret virker jo endnu. Jeg er vist bare vant til at ”sjødda naed”, og det holder jo både humøret og tilgangen til andre mennesker intakt. Jeg nyder bestemt stadig min gang i den branche, om det så er at feje et fortov eller ”sjawsa” lidt med kollegaerne hos BHS Logistics.

Hvad laver du, når du ikke er på arbejde?

– Vi tager del i Pinsekirken i Rønne, og der nyder vi at komme. Så nyder vi vores store familie. Både dem, der er bosiddende på øen, og dem, der er spredt ud over det ganske land. Vi har jo rigeligt af dem, så vi har drysset dem lidt rundt omkring, så er der også mulighed for at komme lidt rundt på kost og logi. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at den hobby, der tager meget tid og giver dobbelt igen, er min ”søkkel”, og de ture nyder jeg. Sidst, men ikke mindst, nyder vi naturen og holder af at snuppe kaffen med til nogle af de skønne perler øen byder på.

Hvordan fik du interesse for cykling?

– Interessen for cykling kom igennem limousinekøerne. Her har jeg en god ven Hans-Åge Steenberg, som fortalte om sine cykelture, og jeg tog udfordringen Bornholm rundt op.

Hvad giver cykelturene dig?

– Det har givet mig så meget godt. Her vil jeg nævne 10 år Vattern rundt, hvor jeg kørte over målstregen for 10. gang i 2017 som 76-årig. Derudover utallige mange dejlige ture her på øen og blandt andet i Spanien. Jeg tager også gerne til nordlandet og cykler med ”Tejneholdet”, som er et hold cykeltosser og gode kammerater, der har eksisteret, længe før jeg fandt interessen og blev bidt af en gal cykelslange. Vi kommer heller ikke uden om, at det at opleve naturen på tæt hold fra en cykel, er alle oplevelserne værd, uanset om turen går op ad bakken eller ned, også selvom jeg også har fået lidt revet skind og fået nogle knubs undervejs.

 


Hans-Erik Sommer

Fylder 80 år mandag.

Er født og opvokset på Fåregårdsvej i Olsker, hvor han boede med sine forældre og to søskende.

Bor i dag i Rønne.

Fejrede diamantbryllup med sin hustru ved nytåret sidste år.

Sammen har de fire børn, Trine, Jim, Anette og Lotte, 17 børnebørn, 13 oldebørn og flere på vej.