'I et øsamfund bliver man nemmere en del af et fællesskab, hvis man selv gerne vil og rækker ud'

'I et øsamfund bliver man nemmere en del af et fællesskab, hvis man selv gerne vil og rækker ud'
Annika Lamhauge Kaiser. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 2. FEB 2021 • 06:10
| ABONNENT
2. FEB 2021 • 06:10

DAGENS NAVN: Annika Lamhauge Kaiser er formand for foreningen Børn på nordlandet, der i år har lavet en digital udklædningskonkurrence i stedet for den traditionelle fastelavnsfest. Til daglig arbejder hun som teknisk supporter i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Hvornår og hvorfor flyttede du til Bornholm?

– Efter at have boet på Frederiksberg i 10 år sammen med min mand og vores børn på 16, 12, 8 og 5 år, tog vi beslutningen om at flytte til Bornholm i 2016. Min mand er fra Frederiksberg, og jeg er fra Færøerne, opvokset på Ærø og har senere også boet i Grønland. Øsamfund kan noget helt særligt, naturen, fællesskabet, mulighederne og trygheden tiltalte os som forældre. Min mand havde ingen romantiske drømme om at være husejer eller flytte fra København. Det tog ham 10 år at komme på andre tanker, og da han var klar, så var Allinge et oplagt valg for os begge. Min mand er feriebarn igennem 40 år i Allinge hos sin faster Karen og dennes mand Jørn. For mit vedkommende er Bornholm en god kombination af Færøerne og minder på mange måder om den ferieø, jeg selv er opvokset på.

Hvad er det ved øsamfund, der tiltrækker dig?

– Det er nok det her med, at man ikke bare er en person i mængden, men man er en del af et fællesskab. Jeg har egentlig ikke haft problemer med at skabe netværk de steder, jeg har boet, heller ikke på Frederiksberg, men i et øsamfund bliver man nemmere en del af et fællesskab, hvis man selv gerne vil og rækker ud. Man kan opleve, at man står hos den lokale købmand, og han spørger, om man er faldet godt til. Det var nok ikke sket på Frederiksberg.

Hvordan er det at være børnefamilie i Allinge i forhold til Frederiksberg?

– Det er selvfølgelig anderledes. Vi har byttet nogle fordele ud med nogle andre, og noget savner vi mere end andet. Mon ikke det altid vil være sådan. Vi boede i en treetagers lejebolig på Frederiksberg lige ved Lindevangsparken. Et dejligt byområde med mangfoldighed, liv og masser af muligheder. Vi var rigtig glade for at bo på Frederiksberg og var også engagerede i det lokale bymiljø dengang. Vi hygger os med det, og med børn i flere aldre er det jo næsten svært ikke at danne et stort netværk, og det i sig selv skaber en masse spændende oplevelser.

– Min mand og jeg skulle giftes i 2016. Dengang vi planlagde brylluppet, vidste ingen af os, at vi blot tre uger inden brylluppet ville være bosat i Allinge. Det kom sig nok af, at vi skulle lave en ønskeliste til vores bryllupsgæster, og vi havde lidt svært ved at skrive noget ned. I bund og grund ønskede vi os ikke noget. Vi syntes, at vi havde alt, hvad man kunne ønske sig. Men vi landede på, at det selvfølgelig kunne være dejligt med et frirum tæt på naturen, så måske et tilskud til en kolonihave kunne være fedt. Så kiggede vi på priserne, og priserne var lidt dyre, så vi kiggede for sjov på, hvad et hus ville koste på Sydfyn, hvor jeg har boet i mange år. Og sådan gik vi på husjagt for sjov. Vi landede på Bornholm, og før vi havde set os om, så havde vi pakket sydfrugterne og tog rejsetasken på nakken.

– At bo på Bornholm skaber en anden slags muligheder for os som familie, både pladsmæssigt og økonomisk. Der er selvfølgelig forskel på at være flyttet til Bornholm som voksen i forhold til at komme hertil som barn. At blive husejere til et hus, som ligger to minutter fra stranden, var der nu alligevel lidt lange udsigter til på Frederiksberg. Og det er jo ikke så tosset at være så tæt på havet. Desuden er her jo bare så dejligt og trygt for børnene at være.

– En af de store forskelle, vi mærker, er de begrænsninger, der er for børn i klassetrin mellem 4. klasse og 6. klasse. Her er det ikke muligt at gå i SFO længere, og der oplever vi, at der mangler nogle flere tilbud til de unge børn her på nordlandet. Særligt hvis man ikke er sportsinteresseret. Men når alt kommer til alt, så er vi en familie på seks personer, og vi har en hverdag uanset hvor i Danmark, vi bor. Den i Allinge er nu ikke så meget anderledes end på Frederiksberg. Uanset hvor vi er, så er der 24 timer i døgnet, og med fuldtidsjob og fritidsaktiviteter, så drøner vi jo alle rundt alligevel. Men de små gåture langs kysten eller weekendture i naturen, det er nok der, vi for alvor mærker, at vi er på en ø midt i Østersøen.

Du er formand for foreningen Børn på nordlandet. Hvorfor startede I foreningen?

– Vi startede som en frivillig gruppe for at støtte op om sammenholdet for børnefamilier på nordlandet. Børn På nordlandet er sidenhen blevet en forening, som har til formål at skabe nogle familievenlige aktiviteter, som gavner lokalsamfundet og bidrager til at etablere netværk for små og store på nordlandet. For os var det vigtigt at skabe nogle rammer til børnelivet på Nordbornholm, og vi så en mulighed for at bidrage til, at lokalsamfundet kan blomstre hele året rundt. Vi ønsker at støtte op om det gode børneliv på Bornholm.

Hvad bidrager jeres aktiviteter til?

– Fællesskab, sammenhold og nye muligheder for børnefamilier og institutioner på tværs. Vi samarbejder med de lokale erhvervsdrivende, skolen, biblioteket og børnehuset i Allinge. På årsbasis har vi en del arrangementer, som har til formål at skabe rammen til et bredt fællesskab uanset alder. Blandt andet afvikler vi sankthans, sponsorløb, halloween, børnekoncerter, juleevent, krea klub, fællesspisning, børnekoncerter, workshops om sommeren og børneloppemarked.

Hvad er fremtidsplanerne for Børn på nordlandet?

– Til at starte med var vores dagsorden at få gang i nogle faste aktiviteter uden for sæsonen. Vi ønsker at være en paraply for frivillige, der ønsker at bidrage med enkelte eller gentagne aktiviteter for børn og familier på Bornholm. Af samme grund begynder vi nu at arbejde med at tegne flere medlemmer i foreningen, og flere frivillige, som kan medvirke til det.

 


Annika Lamhauge Kaiser

Alder: 37 år

Arbejde som: Teknisk supporter i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Bor i: Allinge

Mand og børn: Gift og har fire børn på 16, 12, 8 og 5 år