Professor Isaac Santos fra Göteborgs Universitet er netop taget ud på en tre uger lang ekspedition om bord på forskningsskibet Skagerak. Sammen med en gruppe forskere skal han sejle hele vejen langs Østersøens kyst for at kortlægge den usynlige forurening, der strømmer ud i havet.
Der er tale om en anden forurening end den, som rammer Østersøen via vandløb. Isaac Santos har i stedet blikket rettet mod grundvand, der usynligt, men konstant, siver ud i havet og bringer kvælstof, fosfor og kemikalier med sig.
– Desværre er forurenet grundvand i havene et problem, der er vanskeligt at studere, og som ofte overses i miljøberegninger. Derfor kræves der mere viden, siger Isaac Santos til fonden Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, der har støttet forskningsprojektet med 30,2 millioner svenske kroner over en femårig periode.
Det er langt fra første gang, den svenske professor i havkemi interesserer sig for forurening fra grundvand. Han har brugt utallige forskningstimer på at undersøge emnet i hele verden, og i 2021 stod han i spidsen for en international undersøgelse, der viste, at grundvandet mange steder er den største kilde til det kvælstof og fosfor, der er kommet ud i havene.