Se kommunens planer for mulige nye solceller
Kommunen har udpeget syv mulige projektområder. Et af dem er Kildevad i Østerlars.
En planlagt solcellepark i Kildevad har i den seneste tid skabt debat. Solceller er en del af Bornholms officielle energistrategi, og området i Østerlars er ikke det eneste, hvor der potentielt skal stå solceller. Kommunalbestyrelsen arbejder for at etablere plangrundlag for opsætning af 50 megawatt solceller frem mod 2025, og regionskommunens Natur og Miljø har nu foretaget en kortlægning af områder, hvor der kan stå solceller.
På den baggrund er der fundet syv potentielle projektområder, inklusive Kildevad. De øvrige seks områder er tilsammen cirka 700 hektar store og har et samlet potentiale på mere end 600 megawatt, fremgår det af en rapport, som natur-, miljø- og planudvalget får forelagt onsdag. Tallene er vejledende og tager udgangspunkt i data fra projektet i Kildevad. Det potentielle udbytte i megawatt afhænger i sidste ende af det enkelte projekt.
I kortlægningen har Natur og Miljø både kigget på potentialet i byerne og i det åbne land. I byerne har man i første omgang udpeget større flader, og i det åbne land har man taget udgangspunkt i kommuneplanen. Begge dele er blevet sammenholdt med kommunens egne retningslinjer for etablering af nye solcelleanlæg. Kommuneplanen indeholder også en landskabsanalyse, og når det hele er sammenholdt, resulterer det i syv mulige projektområder.
Tre bynære områder
Det med afstand største område er Smålyngen på cirka 600 hektar. Derefter følger et område på omkring 80 hektar ved Bagge Å i Muleby og et i Torpe Bakker i Klemensker på cirka 16 hektar. Alle tre områder er i dag landbrugsjorder, fremgår det af rapporten.
De resterende tre steder ligger i Klemensker, Lobbæk og Østermarie og er på mellem 1,1 og 3,1 hektar. Områderne er således mindre end de andre, og derudover ligger de alle tre tæt på bymæssig bebyggelse. Det betyder faktisk, at de kolliderer med kommunens retningslinjer for etablering af nye solcelleanlæg. Af dem fremgår det, at arealer med solceller ikke må udlægges tæt på byer eller sammenhængende bebyggelser i det åbne land.
Regionskommunen ejer selv de tre mindre, bynære områder, hvorimod de større områder er i privat eje.
Det allerede eksisterende projekt i Kildevad er på 20 megawatt, hvilket svarer til 40 procent af kommunens målsætning på 50 megawatt.
Regionskommunens Natur og Miljø har udpeget områder, hvor der potentielt kan etableres arealer med solceller. Illustration: BRK
Så mange amerikanere er på vej
NYT JOB
MEST LÆSTE

SPONSOREREDE MEDDELELSER
Flaskepost til Bornholm 2025
Godt nyt til tre foreninger

Ejn sokkabajnt
Kan siges til en dreng, der render rundt på strømpefødder. På tilsvarende vis kan en pige kaldes for ‘en sokkabajnta’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration