Fredning af Paradisbakkerne møder modstand

Fredning af Paradisbakkerne møder modstand
Danmarks Naturfredningsforening ser gerne, at Paradisbakkerne bliver fredet. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 2. APR 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
2. APR 2024 • 19:00

Kommunen kan ikke umiddelbart støtte Danmarks Naturfredningsforenings ønske om en fredning af Paradisbakkerne.

Står det til Danmarks Naturfredningsforening, er en fredning af Paradisbakkerne det helt rigtige. Foreningen ønsker at rejse en fredningssag, så det cirka 642 hektar store område som udgangspunkt kan bevares i dets nuværende tilstand.

Der mangler for eksempel beskyttelse mod mod fældning af værdifulde gamle træer og udtagning af dødt ved samt begrænsning af mulighederne for at etablere nye skovarealer med ikke-hjemmehørende arter som erstatning for eksisterende nåleskov, mener foreningen.

”En stor del af Paradisbakkerne er hverken beskyttet af eksisterende fredninger eller omfattet af naturbeskyttelseslovens paragraf 3, og ej heller er der fredskovspligt på arealerne. Det betyder, at i en stor del af området er beskyttelsen ringe”, skriver Danmarks Naturfredningsforening i et udkast til et fredningsforslag.

Den tilføjer, at både de lysåbne arealer og skovene rummer et stort potentiale for at højne naturværdierne og øge biodiversiteten.

Kommunen siger nej tak

Som led i en mulig fredning har Danmarks Naturfredningsforening sendt et budgetoverslag i høring hos Miljøstyrelsen og regionskommunen, som kan komme med kommentarer, inden fredningssagen rejses. I alt forventer foreningen udgifter for godt 4,5 millioner kroner. Heraf skal kommunen betale en fjerdedel.

De omkostninger står ikke mål med de naturværdier, der kan opnås ved en fredning, vurderer kommunens Natur og Miljø, der også mener, at omkostningerne kan vise sig at blive betydeligt højere, end budgetoverslaget lægger op til.

For kommunen har det også betydning, at den ikke ser nogen umiddelbare trusler i forhold til Paradisbakkernes natur og de landskabelige og rekreative værdier. De er ifølge kommunen allerede i høj grad er sikrede ved blandt andet eksisterende fredninger, kommunens naturpleje og Natura 2000-områder.

På den baggrund anbefaler administrationen, at regionskommunen svarer naturfredningsforeningen, at den på det foreliggende grundlag ikke kan anbefale en fredning af Paradisbakkerne.

Lodsejere også imod

I 2022 stiftede en gruppe lodsejere i Paradisbakkerne foreningen Bevar Paradisbakkerne. De vil gerne være med til at passe på Paradisbakkerne, men ikke på den måde, Danmarks Naturfredningsforening foreslår.

I en pressemeddelelse fortalte foreningen i oktober 2022, at en fredning i lodsejernes øjne er helt unødvendig og alt for dyr for samfundet. Det er lidt som at bruge en gummiged til at åbne en dør, som allerede står på vid gab, mente de.

Den politiske behandling af sagen begynder i natur-, miljø- og planklagenævnet torsdag. I sidste ende er det kommunalbestyrelsen, der beslutter, hvad kommunen skal svare Danmarks Naturfredningsforening.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT