Forslag: Anlæg skal gemmes bag ny skov med finurligt navn

Forslag: Anlæg skal gemmes bag ny skov med finurligt navn
”Den skovrejsning, vi håber at se i området, kunne så måske få navnet Elmindingen og være en pendant til skoven Almindingen længere inde i landet. Samtidig ville skoven på sigt binde en masse CO2 og bidrage til den grønne omstilling”, skriver formand Jørgen Hammer på vegne af øens borgerforeninger. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 24. JAN 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. JAN 2023 • 05:30

Destination Bornholm og Bornholmske Borgerforeningers Samvirke støtter kæmpebyggeri på Sydbornholm, så længe højspændingsstation bliver gemt effektivt bag en række træer.

 

Kritikere af planerne om Energiø Bornholm har argumenteret for, at havvindmølleparkerne, den store højspændingsstation og potentielle power-to-x-anlæg vil kunne forvolde varig skade på Bornholms evne til at tiltrække turister, specielt i sommerhusområderne på Sydbornholm.

Hos Destination Bornholm ser man overordnet ”positivt på etableringen af Energiøen Bornholm og den dertilhørende højspændingsstation”, skriver direktør Pernille Kofod Lydolph i et høringssvar til Miljøstyrelsen, der er i gang med at forberede en miljøkonsekvensvurdering af transmissionsanlægget.

”Energiøen Bornholm vil skabe mulighed for betydelig erhvervsaktivitet og generere en række afledte effekter. Blandt disse er muligheden for en positionering af Bornholm i relation til bæredygtighed,” skriver Pernille Kofod Lydolph.

Hun opfordrer myndighederne til at gøre en indsats for at skjule højspændingsstationen, der kommer til at bestå af flere bygninger med en højde på 25 meter.

”Forudsætningen for effekt er dog, at højspændingsstationen etableres med dertilhørende beplantning, der betyder, at der skærmes for bygningen fra landsiden, så området fortsat fremstår smukt og indbydende. Bornholms erhvervsliv udgøres i betydelig grad af turismeindustri og dertilhørende afledte effekter. Øen er i top-5 over kommuner i landet, hvor turismen betyder allermest. Den position skal vi værne om, uagtet at vi opbygger nye styrkepositioner,” skriver Pernille Kofod Lydolph i høringssvaret fra Destination Bornholm.

Elmindingen

Cirka samme budskab leverer Bornholmske Borgerforeningers Samvirke (BBS), der overordnet set støtter bestræbelserne for at forbedre klimaet og forsyningssikkerheden.

”En konsekvens af Energiø Bornholm vil dog indebære betydelige landanlæg/transformerstationer i det åbne landskab på Sydbornholm og synlige vindmøller ud for kysten. Det vil berøre os negativt som turistdestination, da turismen er et af øens bærende erhverv”. skriver formand Jørgen Hammer på vegne af øens borgerforeninger.

”Måtte vi på den baggrund anbefale, at det kommer til at indgå i planlægningen af det kommende landanlæg, at der sker skovrejsning omkring det areal, der kommer til at huse installationerne på land. Skoven bør på ingen sider være mindre end 300 m dyb fra ydersiden og ind til landanlægget for at sikre, at der på sigt vil være stærkt begrænset indblik til installationerne”, foreslår BBS, der også kommer med et navneforslag til den nye skov.

”Den skovrejsning, vi håber at se i området, kunne så måske få navnet Elmindingen og være en pendant til skoven Almindingen længere inde i landet. Samtidig ville skoven på sigt binde en masse CO2 og bidrage til den grønne omstilling”.

Bygherren bag højspændingsstationen, Energinet, satte før jul gang i et arkitektforløb, hvor udsmykning af facaderne og beplantningen omkring transformerstationen er på dagsordenen.