Teatret løfter sløret for, hvem der er ægte bornholmer

Teatret løfter sløret for, hvem der er ægte bornholmer
Morten Hauch-Fausbøll blev i 1989 færdiguddannet på skuespillerskolen i Odense. I første omgang var han fastansat på Det Kgl. Teater i tre år, og på fredag er han ene mand på scenen ved verdenspremieren på "Bornholmerne" på Rønne Theater. Foto: Jacob Jespersen
VERDENSPREMIERE | BORNHOLM | ABONNENT | 12. OKT 2021 • 20:00
VERDENSPREMIERE | BORNHOLM | ABONNENT
12. OKT 2021 • 20:00

For halvandet år siden glippede premieren på Bornholms Teaters nyskrevne stykke "Bornholmerne" på grund af nedlukning. Men på fredag...

Den 19. marts 2020 var en stor dag for Bornholms Teater, for der var verdenspremiere på teaterchef Jens Svane Boutrups stykke "Bornholmerne".

Rettelse:

Der skulle have været premiere, hvilket Tidende varmede op til med et opslag om forestillingen ugen inden. Og det var måske endda lidt underspillet kun at bringe ét opslag, for ærlig talt, hvor ofte er det sket, at nogen har skrevet et stykke med dén titel og om dét emne?

Hvem er ægte bornholmer ...

Nu er anledningen der igen til at omtale stykket. Alt tegner nemlig til, at der fredag omsider er premiere på "Bornholmerne", som også bærer rundt på den lidt længere titel "Bornholmerne – et virtuost teaterforedrag om de ægte bornholmere".

Lad os straks rekapitulere, hvad historien egentlig går ud på, sådan som den blev præsenteret allerede for halvandet år siden på Bornholms Teaters hjemmeside:

"Bornholms Teater har sat sig for at finde ud af hvem de ægte bornholmere er. Hvordan blev Bornholm skabt? Hvem var de første bornholmere? Hvor kommer deres særprægede sprog fra? Og hvor mange e'er er der i Ko(e) fo(e) d? I et interaktivt teaterforedrag går vi på jagt efter de ægte bornholmere og prøver at finde ind til essensen af, hvad det vil sige at være bornholmer. Handler det om at kunne tælle flere generationer tilbage i ø-stamtræet, eller er det nok at omtale resten af Danmark som "dem ovrefra"? Skal man kunne synge "Jâ va lidinj horra" stående på ét ben med lukkede øjne, eller er det nok at vide, at det hedder Brændesgårdshaven og ikke Joboland? Glæd dig til en virtuos og hæsblæsende aften, hvor formidling, foredrag og fællessang går op i en højere enhed".

Spørgeskema

Der er én medvirkende i stykket, nemlig Morten Hauch-Fausbøll – født og opvokset på Bornholm – som spiller karakteren Claus Villumsen. Han er seniorforsker fra Aalborgs Universitet i København og opfundet til lejligheden af Jens Svane Boutrup, idet han fungerer som en forsker, der er rejst til teatret for at hjælpe til med at finde ud af, hvem der er bornholmere.

Da Bornholms Tidende for halvandet år siden spurgte Jens Svane Boutrup, om han kunne nævne nogle særlige træk ved bornholmere, oplyste han, at der i stykket bliver taget fat i forskellige kilder fra historien og set på, hvordan man dengang har omtalt og oplevet bornholmerne.

Derudover havde teatret også sammen med DR Bornholm lavet et spørgeskema og inviteret folk til at nævne tre særlige træk ved bornholmere samt tre særlige træk ved førdere og i øvrigt svare på, hvornår man er bornholmer.

Ydermere svarede teaterchefen:

– Noget af det, der går lidt igen i beskrivelsen af bornholmerne, er for det første – helt oplagt, kan man sige – at de taler sproget, men også at de er venlige. Dertil lidt konservative og stædige i deres fremfærd, og de er meget stolte af det, de kommer fra. For førdernes vedkommende er det væsentligste kendetegn, at de hverken taler eller forstår bornholmsk, og også at de gerne vil lave tingene om. De taler meget højt, og de har for eksempel ikke så meget forstand på færger, som er et af trækkene ved bornholmerne – de taler utroligt meget om færger.

Ingen fællessang

– Noget af det kunne man godt regne ud, og når vi så går tilbage i historien, er det nogle af de træk, vi finder igen. Men det, vi forsøger, og den opgave, vi har sat Claus på, er at naile det og sige: Okay, hvor er vi henne, og hvornår er man rigtig bornholmer. Og det er, som han også bemærker i starten af forestillingen, en meget vanskelig opgave. Uden at vi skal afsløre, hvor vi ender henne ...

Sagde altså Jens Svane Boutrup dengang for efterhånden længe siden.

I dag, kort tid inden fredagens premiere, oplyser han, at der "desværre" ikke indgår decideret fællessang i forestillingen, men siger i øvrigt til Tidende:

– Det har været lidt underligt at genoptage en forestilling, som næsten var færdig. Det er, som om vi har ligget på den sidste opløbsstrækning virkelig længe. Så vi glæder os rigtig meget til at komme i gang med at spille!

"Bornholmernes" spilletid er 70 minutter.

"Bornholmerne" opføres på Rønne Theater den 15., 16., 19., 21., 22. og den 23. oktober samt den 9., 10., 11., 12. og 13. november.