Sidste sæson gik i fisk – den nye åbner med 'Fisk'

Sidste sæson gik i fisk – den nye åbner med 'Fisk'
"Fisk" bliver omsider sat op på Rønne Theater til august. Bagerst: Lisbeth Gajhede, Signe Mannov og Christine Gaski. Forrest: Margit Watt-Boolsen. Foto: Martin Thaulow
TEATER | RØNNE | ABONNENT | 30. JUN 2021 • 09:50
TEATER | RØNNE | ABONNENT
30. JUN 2021 • 09:50

Bornholms Teater er alt i alt kommet ganske godt igennem coronakrisen, som den hidtil har udspillet sig, fortæller teaterleder Jens Svane Boutrup.

– Det er gået meget godt for os i den forstand, at vi dels har haft god gavn af de forskellige hjælpepakker, dels fandt vi sidste sommer ret tidligt på at lave forestillingen "1658 – Balladen om Bornholms befrielse" og udskyde "Fisk". Det betød, at mens alle andre sad og bed negle for, hvordan sidste sommer skulle blive, så havde vi en plan, siger han.

– Og den ville vi gennemføre uanset hvad. Jeg havde det sådan, at kommer vi til at spille for 10 mennesker, jamen så spiller vi for 10 mennesker. Skulle folk på grund af restriktioner stå med 10 meter imellem, så måtte vi bare lave pladsen større.

Den oprindelige plan for sommeren 2020 var at fyre den anden forestilling af i alt tre, som går under fællesbetegnelsen Bornholmerkrøniken, ud over rampen. Efter "Besat" i 2019, som tog udgangspunkt i Anden Verdenskrig, var det tid til "Fisk" om det bornholmske fiskeri og dets krise, som satte ind i anden halvdel af 1980'erne.

Men Jens Svane Boutrup valgte ret tidligt i forløbet og under indtryk af de mange forholdsregler og restriktioner, der allerede sidste forår begyndte at dukke op på grund af corona, simpelthen at acceptere, at forestillingen måtte udskydes til næste sæson her i 2021.

Selv om det var smaddersjovt, var det også en virkelig tung opgave rent logistisk

Jens Svane Boutrup, teaterleder

I stedet satte han ved skrivebordet på teatret og skrev i lyntempo en helt ny forestilling, "1658 – Balladen om Bornholms befrielse", som gik sin sejrsgang øen rundt med en stribe udendørs forestillinger. Eller snarere kørte sin sejrsgang, eftersom den blev opført på ladet af en lastbil under åben himmel – og i øvrigt var en fremragende forestilling med stor underholdningsværdi.

Cirka 4.000

Det kom da også til at gå bedre end både forventet og frygtet.

– Ifølge vores optællinger kom vi til at spille for cirka 4.000 publikummer, hvilket cirka svarer til, hvis vi havde spillet den inde på teatret, siger han.

I alt blev det til 16-17 opførelser, inklusive nogle forestillinger for forskellige skoleklasser.

Kunne I finde på at sætte stykket op igen engang?

– Ja, det kunne vi godt, men en eventuel genopsætning vil vi nok lave inde på teatret, for selv om det var smaddersjovt, var det også en virkelig tung opgave rent logistisk. Der var meget, der skulle flyttes, og det går der mange mandetimer med, og de timer må jo nødvendigvis gå fra det at lave teater, siger Jens Svane Boutrup.

Han havde valget mellem at sende de skuespillere, der var hyret til "Fisk" hjem – "og det ku' jeg ikke holde ud!" – eller finde på noget andet og valgte altså det sidste, hvilket inkluderede, at han i løbet af godt en måned skrev en helt ny forestilling, som han også efterfølgende selv iscenesatte.

– Måden, vi gjorde det på, var da helt klart en inspiration i forhold til at lave nogle flere ting ud af huset, og det tror jeg også, vi kommer til at gøre i årene fremover, siger han.

– Det virkelig gode er jo også, at det er vores oplevelse, at vi kom i kontakt med et stort publikum, som vi ikke normalt ser inde på teatret, så på den måde fungerede forestillingen måske som en god reklamesøjle.

Fem egenproduktioner

Men dermed var det sådan set også slut med forestillingerne det år, idet teaterchefen måtte udskyde de resterende, der skulle have været opført, inklusive egenproduktionerne. Der skulle således have være premiere på både "Bornholmerne", "Pelle Erobreren" og en svanekeforestilling, skrevet af den amerikanske dramatiker Kevin Doyle, som lidt tilfældigt strandede på Bornholm sidste år under diverse nedlukninger, men blandt andet fandt inspiration til at skrive et stykke med udgangspunkt i Svaneke, som han boede i gennem flere måneder. "Svaneke", kalder han meget præcist den forestilling.

– Så sammen med "Fisk" er det altså fire forestillinger, vi har skubbet foran os, siger Jens Svane Boutrup.

– Det betyder, at den sæson, som vi tager hul på til august, og som varer frem til maj næste år, indeholder hele fem nye egenproduktioner, og ifølge vores aftale med Kulturministeriet, kommunen og så videre er vi faktisk kun forpligtet til at lave to. Men nu klumper det hele sig lidt sammen i år, og så åbner vi altså med "Fisk", som vi udskød fra sidste år.

Så sidste sæson gik i fisk, og nu åbner I årets sæson med "Fisk"?

– Ja, det kan man godt sige.