Seks ugers livemusik er på vej - men Simon drømmer om mere

Seks ugers livemusik er på vej - men Simon drømmer om mere
Der er sommerstemning på Torvet i Rønne, hvor Simon Sandbye har planlagt seks ugers koncerter. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 13. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
13. MAJ 2023 • 05:30

Efter et par bump på vejen er der nu fuld gang i planlægningen af sommerens livemusik på Store Torv i Rønne.

 

Det er ikke svært at forestille sig en ny scene med livemusik, der klinger ud over Store Torv i Rønne på en skyfri majdag, hvor størstedelen af de grønne bænke er optaget af solhungrende lokale på vej på weekend.

Udeserveringsområderne ved de nærliggende caféer og isbarer er fyldt med liv, og det er svært at tro på, at der går mere end en måned, før tonerne begynder at give genlyd over brostenene.

– Jeg er allerede i fuld gang med at booke til sommerens program, men det med finansieringen er jo altid nervepirrende, fortæller Simon Sandbye.

Iført tanktop og med bare tæer i klipklapper er han også en afspejling af den sommer, der venter lige rundt om hjørnet.

– Vi sætter den nye scene op efter Folkemødet, og så er vi klar med musik fra den 1. juli og seks uger frem, fortæller han.

Han drømmer om meget mere musik; om aftenkoncerter, om at forlænge med en uge eller to eller mange flere, eller om at booke nogle større navne, men lige nu er det største fokus på at få samlet pengene ind til at gennemføre et program ligesom sidste år.

– Sidste år brugte vi 250.000 kroner, og det er også det, jeg har budgetteret med i år, men det ser ikke så godt ud lige nu, forklarer han.

Han synes nok, at inflationen og alverdens dårligdomme kan mærkes - også på sponsoraterne. Flere fonde støtter desuden helst nye projekter, og med otte år på bagen gælder projektet på Store Torv i Rønne ikke helt for et nyopstartet projekt længere.

– Men jeg oplever, at man i Handelsstandsforeningen og i erhvervslivet i Rønne er gode til at bakke op. Jeg håber bare, at man også vil bakke op, selvom man måske ikke selv bliver direkte påvirket af det, forklarer han og hentyder til nogle af de store virksomheder, som ikke har direkte brug for at der er liv på torvet, men som måske alligevel har en interesse i at bakke op om byens kulturliv.

Taler bedre om Rønne

Simon Sandbye fortæller, at han oplever, at musikken på Store Torv samler folk. Det handler om det gode liv og om at skabe en god stemning på et sted, hvor vi har det godt.

– Vi ser, at om sommeren så sidder folk på bænkene her for at spise en is, eller de sidder på en café og spiser eller får lidt at drikke, men når de så er færdige med det, så går de videre. Men når der er livemusik, så kan man også bare sidde lidt og nyde musikken og bruge torvet på en anden måde, forklarer han.

Han gætter på, at de små kystbyer har nemmere ved at stå sammen om et projekt og hjælpe hinanden, mens mange i Rønne nok forlader sig på, at andre vil tage sig af det.

– Byen her har jo lidt et ry for, at der ikke sker noget om sommeren, men jeg oplever, at det her er med til, at folk taler lidt bedre om Rønne.

Han har ingen problemer med at finde kunstnere, der vil optræde på den lille scene, og han er begejstret, når han kan give unge musikere mulighed for at debutere foran et lille publikum.

– Så kan man måske senere se dem som opvarmning i Musikhuzet eller andre steder, og så kan vi også på den måde hjælpe lokale kunstnere på vej, fortæller han.

Permanent byscene

De seneste otte år har Simon Sandbye lånt en teltlignende scene af kommunen, som har været centrum for sommerens program. Men sidste år besluttede byens handelsstandsforening at sælge deres mobilscene for at skabe økonomi til at købe en ny scene til torvet, og den scene skal for første gang stilles op i år.

– Jeg drømmer jo om, at vi skal have en permanent byscene her på torvet, som er lavet til torvet her. Det er ikke helt det, vi får nu. Men man kan godt glæde sig til et nyt udtryk, fortæller han.

Den nye scene har blandt andet gennemsigtige sider, så man kan se, hvad der sker, selvom man sidder på flanken, og så er gulvet foran buet, så man får oplevelsen af at være tættere på kunstneren. Det giver mulighed for, at man kan stå lidt fremme, forklarer Simon Sandbye.


Foto: Sommerliv på Store Torv i Rønne

 

Lastbiler og restriktioner

Der har dog været lidt bump undervejs i sommerplanlægningen. Blandt andet da kommunen omkring påske pludselig havde et skema med restriktioner for afholdelse af arrangementer med livemusik. En kedelig sag, som Simon Sandbye dog har lagt bag sig.

– Vi havde et stormøde og lige nu lader vi bare tingene være, som de er. I bund og grund handlede det ikke om at begrænse men om at blåstemple nogle initiativer og give forhåndstilladelse, fortæller han.

Han er ærgerlig over, at det kom ud på en måde, der gav dårlig stemning mellem kommunen og kulturlivet i stedet for, at de to kunne styrke hinanden.

– Det handler jo om kommunikation, og det er jo så ærgerligt, at det gik skævt der. Men det er faldet til ro nu, fortæller han.

For nylig kom det imidlertid frem, at der på grund af en renoveringsopgave i baggården bag Musikhuzet vil køre lastbiler tværs over Store Torv sommeren igennem. Det har Simon Sandbye vidst i 14 dage. Han fik det nemlig at vide i forbindelse med ansøgningen om at opstille scenen og lave livemusik.

– Jeg kan sagtens forstå, at der skal renoveres, men jeg må indrømme, at det undrer mig, at det skal være lige nu. Man kunne jo vente til midten af august, foreslår han.

Han håber, at støjen og mængden af lastbiler, der kommer til at fylde i bybilledet, ikke bliver så voldsom, som det umiddelbart lyder. Han regner dog ikke med, at det kommer til at påvirke scenen eller årets program - allerhøjest stemningen blandt de lyttende på torvet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT