Lokalt forfatterpar udgiver ny bog om biodiversitet

Lokalt forfatterpar udgiver ny bog om biodiversitet
Biodiversitet landede i boghandlerne den 10. august. Pressefoto: Udsnit af bogens forside
BØGER | BORNHOLM | ABONNENT | 14. AUG 2021 • 18:00
BØGER | BORNHOLM | ABONNENT
14. AUG 2021 • 18:00


Fremtidens klima

FN's klimapanel har udsendt en ny rapport om klimaets udvikling. Ifølge rapporten vil ekstremt vejr ramme os oftere i fremtiden i takt med, at temperaturen stiger, og havet vil stige. Alle regioner og kontinenter vil blive berørt, konkluderer rapporten fra FN’s klimapanel – dermed også Bornholm og vores nærområde.

 

Vi har hørt det før: Jorden er ved at gå under.

I dag ser det ud til, at dommedag er kommet et skridt nærmere. Alle har hørt Greta Thunberg tale om masseuddøen og klimakrise, og mange har måske tænkt: Hvad pokker kan jeg gøre? Lille mig med mine 68 eller 258 kvadratmeter?

"Biodiversitet", med undertitlen ”sådan skaber vi en rigere natur”, giver ikke bare et svar, men mange.

Og det er det fantastiske ved Mona Klippenberg og Michael Stoltzes nye udgivelse. Det starter ondt, men det ender godt.

Kedelig rekord

Det onde: Danmark er det mest naturfattige land i Europa. Simpelthen.

Land- og skovbrug lægger beslag på trefjerdedele af arealet, og bebyggelse og infrastruktur som veje og jernbaner sætter sig på yderligere 14 procent.

Så er der 11 procent tilbage – og det er højt sat – til naturen. Det er ikke nok, det er selv politikerne enige om, og alle skal være med til at vende udviklingen – både staten, kommunerne, virksomhederne og de enkelte borgere.


Michael Stoltze er biolog og PhD i sommerfugle fra Københavns Universitet. Har arbejdet på  Zoologisk Museum, i Miljøministeriet og Danmarks Naturfredningsforening. Freelance-essayist ved Kristeligt Dagblad, forfatter til en række bøger om natur og sommerfugle samt indehaver af bloggen Dansk Natur. Pressefoto


Vækst koster

Men hvordan er det dog kommet dertil?

Biodiversitetskrisen skyldes ifølge Stoltze og Klippenberg i korte træk, at vi mennesker især fra midten af 1900-tallet har taget det meste af landet i brug til bebyggelse og intensiv produktion. Tiden efter Anden Verdenskrig har været præget af en næsten uafbrudt fremgang på de fleste områder. Vesten har oplevet en enorm vækst i forbrug og levestandard, og bagsiden ved fremgangen er altså, at naturen har det rigtig dårligt.

Bedre mental sundhed

Så kommer vi til det gode: der er alternative veje at gå. Man kan selv medvirke til at give naturen en hjælpende hånd, endda med ganske få midler. Ifølge forskningen er der ovenikøbet positive sideeffekter af et liv med mindre forbrug, fortæller Stoltze og Klippenberg.

Et bæredygtigt liv skaber ikke alene bedre betingelser for biodiversitet, det får ofte følgeskab af netværk, fælles aktiviteter og mødesteder, grønne områder, lokale markeder, og – i sidste ende – bedre mental sundhed.

En del af disse fællesskaber eksisterer allerede på Bornholm, blandt de mest fremtrædende har vi Friskoven i Aaker Plantage og permakollektivet Lyngbo i Rutsker.


Mona Klippenberg er lektor fra Universitetet i Oslo med fagene historie, arkæologi, statskundskab, religionshistorie og praktisk pædagogik. Hun flyttede til Danmark i 2017, og siden da har hun på sin 13.000 kvadratmeter store grund på Balka skabt en mangfoldig have med høj biodiversitet. Pressefoto


Forfatterne bor på Bornholm

Men mindre kan også gøre det. Man behøver ikke at flytte ud i skoven og frasige sig al materialisme og kun gå i genbrugstøj for at være med til at vende skuden.

Man kan, godt hjulpet på vej af Michael Stoltze og Mona Klippenberg, starte i det små. Forfatterparret bruger næsten 100 af bogens 270 sider på en grundig gennemgang af 20 helt konkrete tiltag, der styrker biodiversiteten, dels i samfundet, dels i haven eller på ejendommen, afhængig af hvor man lever.

De to forfattere er begge bosiddende på Bornholm og de har arbejdet sammen før. Sidste år udgav Stoltze og Klippenberg nemlig havebogen ’Sommerfuglehaven’, som i store træk er opbygget på samme måde som den nye udgivelse. Den tager blandt andet udgangspunkt i Klippenbergs egen have på Balka – et sted, som er spændende at besøge og hvor ejeren gerne viser rundt mod forudgående aftale.

Der er inspiration at hente i 'Sommerfuglehaven', ledsaget af en masse faktuel viden om insekter og sommerfugle.

Alle kan være med

Parrets nyeste udgivelse hælder lidt mere i retning af det fagligt perspektiverende, hvilket giver læseren et større indblik i den globale, naturvidenskabelige samtale om biodiversitet. Parallelt med fagreferencer og dertil hørende noteapparat giver forfatterne blandt andet let forståelige forklaringer på forskellen på økosystem, biotop og habitat (fortrinsvis et spørgsmål om areal), indsigt i fotosyntesens livgivende funktion, interessant baggrundsviden om dansk fredningspraksis, samt en pædagogisk indføring i bæredygtighedens vigtigste principper.

Læseren får tilmed et imponerende artskatalog over 50 hjemmehørende blomster oveni hatten.

Med andre ord: alle kan være med. Fra haveejeren i Pedersker til akademikeren i Olsker. Efter endt læsning har man et kvalificeret grundlag, både til at danne sin egen mening og til at kaste sig ud i sit eget biodiversitetsprojekt.

Michael Stoltze og Mona Klippenberg: Biodiversitet. Sådan skaber vi en rigere natur. 270 sider, illustreret. 299,95 kroner. Lindhardt & Ringhof, 2021

 


20 ting, man kan gøre

Bevare gamle træer

Grave vandhuller

Vælge hjemmehørende vækster

Plante skov

Spare på gødningen

Droppe gift

Bekæmpe invasive arter

Undgå at bygge i naturen

Donere et område til vild natur

Bidrage til grønne korridorer

Engagere sig i en naturplejegruppe

Slippe de store planteædere løs

Forvandle haven til habitater

Indrette en sommerfuglehave

Starte en inspirationshave

Anlægge en blomstereng

Deltage i et borgervidenskabsprojekt

Være artsambassadør

Melde sig ind i en grøn forening

Involvere børnene

(fra bogen)