Hornfisken får sin egen dag: 'Der er masser af dem'

Hornfisken får sin egen dag: 'Der er masser af dem'
Der kaldes til den store hornfiskedag den 4. juni. Arkivfoto: Tommy Kaas
NYHED | ABONNENT | 22. MAJ 2023 • 15:30
Tommy Kaas
Digital chef
NYHED | ABONNENT
22. MAJ 2023 • 15:30

Der er masser af hornfisk i Østersøen lige nu. I begyndelsen af juni får den hurtige svømmer sin egen dag i stil med ørreddagen.

Østersøen er en død sild. Fiskeriet er en saga blot, og der er snart ikke andet end sæler derude.

Og så igen: Maj og juni byder på hornfisk langs de bornholmske kyster, og selv om havet omkring os altså har særdeles svære kår for tiden, så er foråret og sommeren i 2023 ingen undtagelse:

– Der er masser af hornfisk.

Det fortæller Jesper Schiøtt, der er indehaver af grejbutikken Sport Dres i Rønne. Han var selv ude søndag og nappede fire hornfisk på fluestangen – noget, der ellers betegnes som en del sværere end på en almindelig spinnestang.

– Jeg hører om rigtig mange, der fanger hornfisk for tiden, så de er her, og de er mange, siger Jesper Schiøtt.

Traditionen med hornfisken omkring Bornholm er hvert år imødeset, og i år har den sølvfarvede hurtigsvømmer sågar fået sin helt egen dag i stil med Bornholms store ørreddag.

Søndag den 4. juni kaldes der således til den store hornfiskedag, hvor der kæmpes om at fange den længste hornfisk. Der er præmier på højkant, men det er ikke kun fiskekonkurrencen, der er på programmet denne dag. Jesper Schiøtt, der er arrangør af dagen, fortæller nemlig, at det også handler om at få flere ud at fiske efter hornfisken. Det betyder, at man ganske forudsætningsløs kan møde op på tre lokationer rundt omkring på Bornholm, få en fiskestang i hånden og hjælp til at kaste ud og rulle ind – og forhåbentlig få en hornfisk på krogen.

På den store hornfiskedag er der som udgangspunkt hjælp at hente tre steder på Bornholm; På Arnager Havn, i Nexø bag roklubben og på Nørrekås i Rønne. Stederne kan blive ændret ved kraftig vind, oplyser Jesper Schiøtt.

Yngler og æder

Allerede omkring den 1. maj begyndte de første fangsrapporter om hornfisk at tikke ind. Den har således allerede givet et fornøjeligt fiskeri på de bornholmske kyster i tre ugers tid.

Hornfisken kommer til de danske farvande for at yngle og for at æde sig fed hen over sommermånederne. Efter en god måned tæt ved kysten svømmer den længere ud på dybere vand, og til efteråret forlader den igen vores breddegrader.

Mens den er her, er den én af de sjoveste – og nemmeste – fisk at fange i Østersøen.

– At fange hornfisk er nemt og underholdende, og den giver samtidig en rigtig god fight, når den hales ind. Nogle kalder endda hornfisken for havets balletdanser, hedder det om den hurtige fisk i materialet til den store hornfiskedag.

– Hornfisken er god som bytte for alle aldre og uanset om man er øvet eller nybegynder, og den lægger derfor op til et spændende og folkeligt fiskeri, lyder det.

Hornfisken kan blandt andet fanges med blink eller med en prop eller bobleflåd med et stykke sild på – nogle bruger sågar kyllingehjerte på krogen.