'Dum som en gås' og andre populære talemåder med fuglenavne

'Dum som en gås' og andre populære talemåder med fuglenavne
Det var tamme gæs, der afslørede præsten Morten på marken. Fotos: Søren P. Sillehoved
NYHED | ABONNENT | 12. NOV 2023 • 11:00
Af:
Søren P. Sillehoved
NYHED | ABONNENT
12. NOV 2023 • 11:00

I forbindelsen med mortensaften gør naturvejleder Søren P. Sillehoved dig klogere på talemåder om fugle.

Man holder altid mortensaften i november med andesteg og tilbehør, selv om det burde være gåsesteg.

En gammel historie fortæller om præsten Martin (fordansket til Morten), der skulle udnævnes til biskop. Det ville han ikke og gemte sig mellem en stor flok gæs. Da gæs slet ikke er dumme, afslørede de ham med deres høje skræp. Efter sin indvielse til biskop beordrede han alle mennesker, at de en gang om året skulle slagte og æde en gås. Han blev bisat den 11. november år 397, og samme dag holder man mortensaften, men har skiftet gåsen ud med andesteg.

Talemåder med fuglenavne

Overskriften er en almindelig talemåde og fortæller, at fugle altid er populære.

Fugle skaber liv og glæde, både i landskabet deres og deres sang. Alle glæder sig over forårets første syngende lærker, eller havernes melodiske solsortesang. De kåde viber på markerne, trækfuglene samt nattergalens sang i lyse nætter. Eller efterårets trækkende gæs og de store flokke af traner. Alle mennesker har et forhold til fugle og bruger deres navne som talemåder, stednavne og udtryk.

Alliken ligner en beruset person, når den går, derfor udtrykket ”fuld som en allike”.

”Fuld som en allike - en gammel hejre”.

Når en allike går, så vralter den og ligner én beruset person.

Hejre, der står ved kanten af mosen, har et hoved, der ligner en sur ældre dame. Der findes ligeledes udtryk som ”en spurv i tranedans”, ”krage søger mage”, ”blid som en due”, ”en ravnemor”, ”der er røre i andedammen”, ”spise som en spurv, ” frisk som en ørn”.

Der kan også være ”ugler i mosen” og ”have en fjer på”, være en ”natteravn” eller have ”skudt papegøjen”. Om to unge forelskede mennesker siger man, de ”opfører sig som turtelduer”, mens det nedsættende en ”dulle” kommer fra en ung due.

Hvide duer er symbolet for fred. Tusindvis af hvide duer sidder som dekoration på kirkegårdens gravsten, de har altid været betragtet som sjælebærere. Til gengæld kan ”selv en blind høne finde frø”, og det er altid svært ”at slå vand på en gås”.

Den blide ringdue

”Hver fugl synger med sit næb”

Fuglenes sang indgår i utallige sange, salmer, digte, viser og fortællinger.

Meget kendt er ”jeg ved en lærkerede” og musvittens ”giv tid, giv tid den synger glad og ryster de små vinger”. Eller Gustav Wincklers berømte sang ”hvide måge, hils mine kære” eller den med ”højt på en gren en krage sad” og ”hør den lille stær, den er så fornøjet”. Blandt mere moderne sange er Shu-bi-duas ”storken er en dejlig flyver, den der siger andet lyver”, og der er Benny Andersens ”fuglene flyver i flok, når de er mange nok” i Svantes lykkelige dag.

Stæren er så fornøjet, når den sidder på kassen og fløjter.

Kendte digte og danske kunstmalere.

Blandt kendte digte er der Blichers om trækfuglene.

”Sig nærmer tiden da jeg må væk” man hører ´vinterens stemme” eller naturligvis H.C. Andersens ”den grimme ælling” i historien om Klods Hans. Mange danske kunstmalere har også brugt fugle som motiver. Den fynske Johannes Larsen (1867 – 1961) har malet mange smukke billeder med fugle, senere anvendte Leif Rydeng (1913 – 1975) en mere moderne streg. Der er også fuglemaleren Gitz-Johansen med grønlandske fugle, der senere malede mange motiver af fugle på Chr. Ø. Blandt mange nulevende fugletegnere er der den jyske Jens Gregersen.

En fiskehejre ligner en ”sur gammel hejre”

Måge stel, miljø mærker og kunst.

I midten af 1900-tallet havde hele familien Danmark Bing og Grøndahls mågestel.

Et kendt eksempel på fint billedhuggerarbejde er Storkespringvandet på Amager Torv på strøget i København. Svanemærket er et meget kendt miljømærke, og logoet for danske boghandlere er en ugle, for de er kloge. Forlaget Gyldendal anvender fugle i deres bogserier, den mest solgte er Trane Bøgerne. Naturligvis har Falck en falk som logo.

Fugle har altid fascineret mennesker og givet næring til drømme om at kunne flyve. Kendte udtryk er ”fri som en fugl” og selv engle kan flyve, selv om ingen har set en flyvende engel. Alligevel har kunstnere udstyret engle med store hvide fuglevinger. Oldtidens stenaldermennesker begravede deres døde med ting til døden. Da en ung mor for 7000 år siden blev begravet sammen med sit barn, havde slægtninge lagt en hvid svanevinge under barnet, så det kunne flyve til åndernes rige på vingen.

Sølvmågen må være Gustav Wincklers ” hvide måge, hils mine kære”

Stednavne med fuglenavne

På Langeland findes Tranekær Gods, og mange steder findes lokaliteten Kragenæs.

Her på øen optræder stednavnene Ravnedal, Ravnemose og Ravnekær altid langt fra kysten, mens kragenavnet er ved havet. Meget brugte gadenavne er Mejsevangen, Lærkevej og Vibevej. De senere år er navnet lærke blevet populært som pigenavn.

Fugle indgår i mange navne og emner, det er mere sjældent at anvende fisk og dyr. Dog er denne artikel skrevet af Sillehoved.

Husskaden er en klog fugl, derfor ”bliver man af skade klog”.