Budding uden rom – men med en bornholmsk erstatning

Budding uden rom – men med en bornholmsk erstatning
Så er der budding med Bornholms svar på calvados. Fotos: Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT | 19. MAR 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
19. MAR 2023 • 05:30

Budding uden rom – kan det blive mere kedeligt? I sidste uge var det mad uden kød – hvad bliver dog det næste?

Bare rolig, det skal nok blive sjovt alligevel, for jeg har endelig fået en legekammerart, der også synes, at det er sjovt, når man fornyer gamle opskrifter. Camilla Luise Dahl fra Bornholms Ø-Arkiv har hjulpet med at finde et væld af opskrifter fra svunden tid. Opskrifterne er både fra ø-arkivet og Bornholms Museum.

Opskriften i dag er rombudding, for som Camilla skriver, så er der næsten ikke en eneste opskriftsbog – håndskrevet eller trykt – hvor der ikke er en opskrift på rombudding.

Når man skal lave en fornyelse af sådan en dessert, så ville det være tosset ikke at bruge noget bornholmsk spiritus, så jeg ringede til Martin, der ejer Bornholm Distillery og spurgte, om han lå inde med noget rom. Det gjorde han ikke, men han var så venlig at komme med noget meget spændende. Nemlig brandy lavet af cider, der igen er lavet af lokale æbler. Beslutningen gav sig selv, og rommen blev erstattet med Bornholms svar på calvados.

Camilla skriver også, at grunden til, at rombuddingen blev så populær, egentlig skyldes et lidt mørkt kapitel i danmarkshistorien. Nemlig grunden til, at man kunne få fat på både rom og sukker; plantagerne med slaver.

Jeg er glad for, at det er fortid, og at vi med Martins lækre brandy og roesukker fra Lolland kan komme helt uden om den slags associationer.

Alt andet end lige så er budding ikke det mest trendy, man kan kaste sig over, men den kan laves i et væld af variationer. Jeg arbejdede engang på en meget fancy restaurant med et asiatisk tema, og der lavede vi buddinger, der hed det selvfølgelig ikke budding, men "bavaroise". Jeg husker den tydeligt. Det var en mangobudding, der blev serveret på sorte sticky rice, der var smagt til med kokos og palmesukker. Flot var den med sine gule og sorte farver. Irriterende at servere var den også, da buddingen var støbt i en bradepande og skulle skæres ud i en perfekt firkant og løftes op på risene. Nærmest hver gang måtte man lave det om.

Den her budding er simpel og holder sig næsten til den oprindelige opskrift. Den, der går op i Masterchef og bagedyst, kan sagtens finde på noget fancy tilbehør, og husk, at der ikke er nogen regler, så længe man selv synes om resultatet.

Jeg har i bedste restaurantstil valgt at vende buddingen ud. Derfor er der et par blade ekstra husblas i. Hvis man har nogle flotte glas, som man kunne tænke sig at servere i, så kan man godt tage et blad fra og "støbe" sin budding i serveringsglassene. Husk at tørre eventuelle spildte dråber af, inden det størkner.

 

 

Rombudding uden rom

Piskefløde
1/2 l

Æg
3

Sukker
150 g.

Brandy
1 dl.

Husblas
5 blade

Kakao
til drys

Pisk æg og sukker så luftigt, som det kan.

Pisk fløden tyk, men ikke alt for tyk.

Bland æggemassen og fløden sammen og smag til med brandy.

Udblød husblassen og smelt den sammen med en lille smule af fløde/æggemassen. Pas på at det ikke bliver så varmt, at æggene koagulerer.

Vend hurtigt husblassen i buddingemassen.

Kom buddingen op i en form – eller de fine glas, vi talte om tidligere – og sæt på køl i minimum en time.

Ved servering drysses med kakao, og der hældes kaffesirup over.

Kaffesirup

Lige dele kaffe og sukker koges til en sirupsagtig konsistens. Husk, at siruppen bliver tykkere, når den køler af.

TIP: Hvis man er nervøs for at æggene koagulerer, når man smelter husblassen, så kan man smelte den sammen med brandyen eller lidt ekstra fløde i stedet for.