Bare rolig, det skal nok blive sjovt alligevel, for jeg har endelig fået en legekammerart, der også synes, at det er sjovt, når man fornyer gamle opskrifter. Camilla Luise Dahl fra Bornholms Ø-Arkiv har hjulpet med at finde et væld af opskrifter fra svunden tid. Opskrifterne er både fra ø-arkivet og Bornholms Museum.
Opskriften i dag er rombudding, for som Camilla skriver, så er der næsten ikke en eneste opskriftsbog – håndskrevet eller trykt – hvor der ikke er en opskrift på rombudding.
Når man skal lave en fornyelse af sådan en dessert, så ville det være tosset ikke at bruge noget bornholmsk spiritus, så jeg ringede til Martin, der ejer Bornholm Distillery og spurgte, om han lå inde med noget rom. Det gjorde han ikke, men han var så venlig at komme med noget meget spændende. Nemlig brandy lavet af cider, der igen er lavet af lokale æbler. Beslutningen gav sig selv, og rommen blev erstattet med Bornholms svar på calvados.
Camilla skriver også, at grunden til, at rombuddingen blev så populær, egentlig skyldes et lidt mørkt kapitel i danmarkshistorien. Nemlig grunden til, at man kunne få fat på både rom og sukker; plantagerne med slaver.