Bevist: Ringe ved bryllupper blev også brugt i jernalderen

Bevist: Ringe ved bryllupper blev også brugt i jernalderen
Jernalder-bryllup: En mand og en kvinde udveksler ringe på denne nyfundne guldgubbe, der for første gang peger på, at man også brugte ringe ved vielser for 1500 år siden. Foto: René Laursen, Bornholms Museum
NYHED | SORTE MULD | ABONNENT | 4. AUG 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | SORTE MULD | ABONNENT
4. AUG 2022 • 05:30

Sommerens udgravning på jernalderpladsen Sorte Muld ved Ibsker har for første gang afdækket en guldgubbe, hvor en mand og en kvinde udveksler ringe. Bornholms Museum betragter fundet som bevis på, at ringe også blev brugt ved bryllupper for 1500 år siden.

Ringe ved bryllupper blev brugt allerede i jernalderen for 1500 år siden.

Det beviser for første gang fundet af en guldgubbe med en kvinde, en mand og to ringe involveret, mener Bornholms Museums chefarkæolog Finn Ole Nielsen efter sommerens udgravning på Sorte Muld, hvor bryllupsgubben kom for dagens lys den 5. juli.

– Det er første gang vi kan se, at der bliver udvekslet en ring på en guldgubbe, og i det her tilfælde er der to ringe involveret. Det er første gang, at vi kan se sammenhængen mellem bryllupper og ringe, siger Finn Ole Nielsen.

– Vi har set ringe på guldgubber før. Men det er først nu, vi kan bevise, at der blev udvekslet ringe ved bryllupper for 1500 år siden, siger han.

Sommerens arbejde på Sorte Muld bragte cirka 125 nye guldgubber frem, alle i tempelområdet. Fundene bringer det samlede antal fundne guldgubber på Sorte Muld op omkring 3.240. Antallet af forskellige motiver eller præg steg til lige omkring 550, da "i hvert fald 11 nye præg" ifølge Finn Ole Nielsen blev fundet.

Vi har set ringe på guldgubber før.
Men det er først nu vi kan bevise,
at der blev udvekslet ringe
ved bryllupper for 1500 år siden

Blandt de nye guldgubbe-motiver er en kvinde, som Finn Ole Nielsen betragter som noget helt specielt.

– Hende her er den flotteste guldgubbe-dame, vi har fundet indtil nu. Hun er virkelig imponerende, fordi tegningen er så fin. Man kan diskutere, hvad motivet forestiller. Hun folder hænderne hen over maven, så vi går ud fra, at hun er gravid, siger han.

– Vi har også fundet flere andre sjove nye guldgubber, blandt andet en mand med et fuldskæg. Vi har set mænd med skæg på guldgubber før, men fuldskæg mindes jeg ikke, at vi har set før nu.

Også mange andre jernalder-genstande blev fundet denne sommer.

– Der er også kommet en lansespids fra et sted, der kan have været en offerplads, og vi har også fundet masser af perler, glas og keramik, fortæller Finn Ole Nielsen.

De mange nye fund betyder, at Bornholms Museum godt kan bruge noget hjælp.

– Inde på museet har vi lige nu 100 spande med nye fund, der skal gennemgåes og sorteres. Det er et kæmpe arbejde. Så hvis folk gerne vil være med til at sortere fundene, er de velkomne, siger Finn Ole Nielsen.

– Man skal have et godt syn. Ellers mister man for meget. Men har man det, er man velkommen til at henvende sig til René Laursen på Bornholms Museum eller til mig.

Den flotteste kvindefigur nogensinde på en guldgubbe, mener Bornholms Museums chefarkæolog Finn Ole Nielsen om denne nyfundne gubbe med et hidtil uset motiv. Foto: René Laursen, Bornholms Museum