Politiet advarer mod særlig type svindel

NYHED | 9. OKT 2024 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
9. OKT 2024 • 11:00

Mange svindlere udgiver sig for at være en bekendt i knibe.


Der er sket en massiv stigning i digital svindel, hvor svindlere udgiver sig for at være en bekendt i knibe, advarer National enhed for Særlig Kriminalitet. I årets første seks måneder har politiet modtaget 1.151 anmeldelser i den kategori. Det er mere end fem gange så mange anmeldelser som i første halvår af 2023.

– Vi ser en meget stor stigning i sager, hvor svindlere udgiver sig for at være en nær relation, der er i en nødsituation. Svindlerne udnytter, at vi generelt har stor tillid til vores familie og venner, og at der derfor ikke er nogle røde lamper, der blinker, siger Kresten Munksgaard, leder af Forebyggelse og Analyse i National Center for IT-kriminalitet under National enhed for Særlig Kriminalitet, i en pressemeddelelse.

Han opfordrer til, at man altid kontakter sin ven, bekendte eller familiemedlem, hvis de skriver, at de er i knibe. En god idé er at ringe til personen på dennes normale nummer for at bekræfte eller afkræfte historien:

– Det er vigtigt, at man får bekræftet historien enten fysisk eller over telefonen, før man begynder at overføre penge. Hvis personen ikke kan tale i telefon, kan man kontrollere vedkommendes identitet ved at stille et spørgsmål, som ingen andre kan svare på. Det kan for eksempel handle om et barndomsminde, et kæledyr eller noget helt tredje.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT