USA's forsvarsminister: 9/11-familier fortjener rigtig retssag
Ifølge Lloyd Austin fortjener de pårørende til ofre for angreb mod USA i 2001 at se de anklagede i retssag.
De pårørende til ofre for angrebet mod USA 11. september 2001 fortjener at se Khalid Sheikh Mohammed, som anklages for at være hjernen bag angrebet, og to andre anklagede i sagen blive stillet for en domstol.Det siger USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, på en pressekonference i byen Annapolis i delstaten Maryland ifølge AFP.
Oprindeligt indgik anklagemyndigheden og de anklagede såkaldte tilståelsesaftaler, som skulle betyde, at den længe ventede retssag alligevel ikke ville blive til noget.
Det udløste dog vrede blandt nogle pårørende til folk, der blev dræbt i angrebene, ligesom flere republikanske politikere kritiserede forhåndsaftalerne.
Lloyd Austin annullerede derfor aftalerne to dage efter.
- Familierne til ofrene, vores amerikanske styrker og den amerikanske offentlighed fortjener at se sagen blive prøvet ved en militær domstol, lyder det fra Austin i Annapolis.
Sagerne mod de tre anklagede har i flere år hængt fast i retsmøder. Imens har de anklagede befundet sig på USA's militærbase på Cuba, Guantanamo.
Mens Khalid Sheikh Mohammed er anklaget for at være hjernen bag angrebet mod USA, er de to sidstnævnte blevet kaldt for hans medsammensvorne.
Den 11. september 2001 fløj to fly ind i World Trade Center i delstaten New York og i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, i delstaten Virginia nær Washington D.C., som er USA's forbundshovedstad.
De specifikke vilkår og betingelser for forhåndsaftalerne med de tre anklagede er ikke blevet oplyst.
New York Times skrev dog, at de tre mænd havde erklæret sig skyldige, så de kunne få en livstidsdom. På den måde kunne de undgå dødsstraf.
Ifølge avisen betyder Austins annullering af aftalerne i praksis, at dødsstraf forbliver et muligt udfald i sagen.
En stor del af forsinkelserne i de tre mænds sager skyldes et stort fokus på, hvorvidt de kan blive retsforfulgt på en retfærdig måde. Det er der tvivl om, fordi de i årene efter angrebene blev udsat for metodisk tortur af efterretningstjenesten CIA - dette spørgsmål ville med tilståelsesaftalerne være blevet undgået.
/ritzau/