Ungarn indkalder Tysklands ambassadør til skældud

3. OKT 2024 • 15:34UDLAND

Ungarn er på vej væk fra sine venner, siger Tysklands ambassadør i Budapest. Nu skal hun stå skoleret.

Tysklands ambassadør i Ungarn er kaldt til samtale i Ungarns udenrigsministerium. Det ser ikke ud til at blive et venligt møde.

Det er den ungarske udenrigsminister, Peter Szijjarto, som har kaldt ambassadør Julia Gross til møde.

Det skyldes, at hun i en tale onsdag rettede en skarp kritik af Ungarn, der i øvrigt er formandsland for EU i indeværende halvår.

- Ungarn er på en vej, der fører det væk fra sine venner, sagde ambassadør Gross i talen, der blev holdt for at markere, at den 3. oktober er årsdagen for den tyske genforening.

Blandt tilhørerne ved arrangementet var andre diplomater, repræsentanter for private organisationer og ungarske embedsmænd.

I fjor talte Szijjarto ved arrangementet, men i år var han ikke til stede.

Det var hans nærmeste embedsmænd heller ikke, men talen er kommet ham for øre.

- Tysklands ambassadør i Budapest (Ungarns hovedstad red.) har blandet sig alvorligt i interne ungarske anliggender i sin tale i går. Det krænker Ungarns suverænitet, skriver han på Facebook.

Ungarns premierminister, Viktor Orban, har i en årrække været på kollisionskurs med Ungarns vestlige samarbejdspartnere på flere områder.

Det gælder blandt andet forholdet til menneskerettigheder, pressefrihed, og også når det gælder Ungarns forholdsvis gode økonomiske forhold til Rusland.

I sin tale sagde Julia Gross, at en række handlinger fra Ungarns side har undermineret Ungarns troværdighed.

Det gælder blandt andet, at Orban i juli sagde, at han var i gang med at drøfte fred i Ukraine med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Orban havde ikke støtte fra EU til sit forehavende.

Hun kritiserede også Ungarn for at have trukket godkendelsen af Sverige og Finland som nye Nato-lande ud.

Tyskland er Ungarns største handelspartner.

Tal fra det tysk-ungarske handelskammer for 2023 viser, at 26,3 procent af al Ungarns eksport går til Tyskland. 22,6 procent af al ungarsk import kommer fra Tyskland.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT