Professor: Temperaturkontraster giver historisk vejr i Centraleuropa
Voldsom nedbør i Centraleuropa skyldes stigende mængder af vand i atmosfæren.
Når Central- og Østeuropa hen over weekenden rammes af voldsomme mængder nedbør, skyldes det et generelt varmere klima i Europa.Det fortæller Eigil Kaas, der er professor ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.
Årsagen bag den aktuelle nedbør er ifølge ham, at der i Centraleuropa har været store kontraster mellem kolde og varme temperaturer, og det har ført til et lavtryk.
At mængderne af nedbør formentlig bliver historisk store skyldes til gengæld det generelt varmere klima, der præger Europa, lyder det.
- Siden 1900-tallet er temperaturen i Europa steget med to grader, og det betyder, at atmosfæren kan indeholde op mod 15 procent mere vand, fortæller Eigil Kaas.
Altså falder der også væsentlig mere vand ud af atmosfæren end tidligere, og det er dette, der i weekenden kommer til udtryk ved store mængder regn, men også sne i for eksempel Alperne, siger han.
Værst bliver det formentlig i den nordlige del af Østrig og den sydlige del af Tjekkiet. I hvert fald til at begynde med.
Uvejret vil de næste par dage skiftevis tage til og aftage forskellige steder i områderne, vurderer Eigil Kaas.
Frem til og med mandag vil der falde mellem 100 og 300 millimeter nedbør i henholdsvis det sydvestlige Polen, Tjekkiet, Østrig og den vestlige del af Slovakiet.
Lokalt kan der falde op mod 400 millimeter, skriver TV 2 Vejret.
Internationale medier beretter allerede lørdag morgen om oversvømmelser i både Tjekkiet og Polen, efter at der er faldet massive mængder regn natten til lørdag.
I Tjekkiet er vandstanden i landets to floder, Elben og Moldau, steget, og der varsles om, at 20 floder og større vandløb kan løbe over deres bredder i løbet af weekenden.
Ifølge Eigil Kaas er det voldsomme vejr ikke noget, der kommer til at påvirke Danmark.
- Nogen gange kan denne type af vejr godt trække ind over Danmark, men det ser det ikke ud til i denne omgang.
- Her bliver det dejligt vejr, lyder det fra professoren.
/ritzau/