OVERBLIK: Internationale reaktioner på Irans angreb

14. APR 2024 • 02:51UDLAND

Iran har lørdag aften iværksat et luftangreb på Israel. Også houthier og Hizbollah har sendt droner afsted.

Iran har lørdag aften iværksat et luftangreb på Israel.

Irans Revolutionsgarde har bekræftet angrebet. Bevæggrunden er ifølge revolutionsgarden "israelske forbrydelser", herunder et angreb på et iransk konsulat i den syriske hovedstad, Damaskus, den 1. april.

Iran mener, at Israel stod bag angrebet på konsulatet.

Her er et udpluk af de internationale reaktioner på angrebet indtil videre:

* USA's præsident, Joe Biden, lover efter iransk luftangreb mod Israel "stensikker" støtte til Israel. Det skriver han på det sociale medie X natten til søndag. Det sker, efter at Joe Biden har siddet i et hastemøde om situationen i Mellemøsten med sine sikkerhedsrådgivere i Det Hvide Hus.

* FN's generalsekretær, António Guterres, skriver på det sociale medie X, at han "fordømmer den alvorlige optrapning, som Irans store angreb mod Israel repræsenterer".

* Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, har "på det kraftigste" fordømt det iranske luftangreb på Israel.

- Med dette uansvarlige og uberettigede angreb risikerer Iran en regional brand, siger regeringens talsmand Steffen Hebestreit ifølge dpa.

- I disse svære tider står Tyskland tæt ved Israels side. Vi vil nu diskutere yderligere reaktioner tæt med vores G7-partnere og allierede, lyder det videre.

* Også Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, fordømmer Irans angreb på Israel. Hun siger, at det sætter hele regionen i fare for at ende i "en kaostilstand". Det skriver hun på det sociale medie X.

* Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) fordømmer natten til søndag Irans angreb mod Israel på X.

- Danmark vil fortsætte med at arbejde for en stabilisering af regionen sammen med vores allierede, lyder det.

* I en erklæring fra Saudi-Arabiens udenrigsministerium udtrykker landet bekymring for de "seneste militære eskalationer" i regionen og deres "potentielt alvorlige følger".

* Spaniens premierminister, Pedro Sanchéz, har udtrykt sin "stor bekymring" efter Irans angreb.

- En regional eskalering skal for enhver pris undgås, lyder det på X.

* Den portugisiske premierminister, Luis Montenegro, skriver tilmed på X, at han "på det kraftigste fordømmer angrebet".

* Flere latinamerikanske lande har også udtrykt bekymring over Irans angreb mod Israel og situationen i Mellemøsten. Det drejer sig om Chile, Mexico, Argentina og Ecuador, skriver CNN.

Kilder: X, Reuters, CNN og dpa.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

27. MAJ 2024 • 13:40UDLAND
BLÅ BOG: De Radikales Sigrid Friis

SENESTE RITZAU