Otte EU-lande vil begrænse russiske diplomaters frihed

13. JUN 2024 • 11:52UDLAND

Danmark og syv andre EU-lande vil give russiske diplomater forbud mod at bevæge sig frit rundt i EU-landene.

Udenrigsministre fra otte EU-lande - deriblandt Danmark - opfordrede torsdag til, at EU giver russiske diplomater forbud mod at bevæge sig frit rundt i EU-landene og også begrænser deres bevægelsesfrihed i det land, hvor de er udstationeret.

Opfordringen er fremsat i et brev fra de otte ministre til EU's udenrigspolitiske chef, Josep Borrell.

- Fri bevægelse til personer med russiske diplomatpas og andre særlige pas, som er akkrediteret i et enkelt værtsland, men som giver adgang til hele Schengenområdet, giver friere spillerum for fjendtlige aktiviteter, hedder det i et brev, som er dateret 11. juni ifølge Reuters.

Ministre siger, at efterretningsvirksomhed, propaganda og endog forberedelser af sabotagehandlinger er den vigtigste beskæftigelse for et stort antal russiske diplomater i EU.

Tjekkiet og Polen har for nylig anholdt russere, som er mistænkt for ildspåsættelser, som, myndighederne mener, er sket på russiske opfordringer.

- Truslen er reel, og vi mener, at EU meget strengt bør følge principperne om gengældelse og begrænse bevægelsesfriheden for Ruslands diplomatiske missioner og deres familiemedlemmer til det land, hvor de er akkrediteret, hedder det.

Brevet til Borrell er underskrevet af udenrigsministrene fra Danmark, Tjekkiet, Holland, Estland, Letland, Litauen, Polen og Rumænien.

EU-lande har allerede dramatisk reduceret antallet af russiske diplomater på deres territorium, siden den russiske invasion af Ukraine i februar 2022.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU