Nyt initiativ skal få 50.000 tabte fiskenet op fra havet
I et landsdækkende projekt skal 1000 bøjer hjælpe med at få fjernet tusindvis af spøgelsesnet fra farvandene.
I et nyt initiativ skal 1000 specialdesignede bøjer bruges til at markere, hvor gamle fiskenet i havet befinder sig, så dykkere kan få dem op.Det skriver Codan Fonden i en pressemeddelelse.
Danmarks Tekniske Universitet har tidligere estimeret, at der ligger op mod 50.000 gamle fiskenet på de danske havbunde.
Det er frivillige fra 84 af landets dykkerklubber, der skal ud og finde spøgelsesnettene og markere placeringen med bøjer.
- Det er genanvendelige bøjer, som pustes op med luft, når dykkeren er nede på bunden af havet, siger Thomas Alstrup, sekretariatschef i Ocean Plastic Forum, en sammenslutning af over 30 organisationer og virksomheder, der bekæmper plast i havmiljøet.
- Så ryger bøjen op, og efterfølgende indregistrerer man positionen i vandet.
Han fortæller, at spøgelsesnettene bliver fjernet af professionelle dykkere, når de er lokaliseret.
Området, hvor der bliver ledt efter spøgelsesnet, dækker ifølge Thomas Alstrup over Østersøen, Lillebælt, Storebælt og Kattegat.
Hvor mange net, det er realistisk at finde, kan Thomas Alstrup ikke give et præcist svar på. Men han mener, at der med indsatsen kan blive samlet "rigtig mange" spøgelsesnet op.
Der er særligt to elementer af spøgelsesnettene, der er skadelige.
- Det ene handler om, at nettene fortsat ligger på havbundene og fisker aktivt, selv om der ikke er nogen fisker, der samler dem op. Så der går bunddyr og fisk i det.
- Det andet er, at nettene ligger og bliver opløst og bliver til mikroplast, fortæller Thomas Alstrup.
Nettene havner ifølge ham på bunden af havet, fordi de gennem mange år er blevet tabt af fiskere.
Ifølge Thomas Kirk Sørensen, som er havbiolog for miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden, kræver løsningen på problemet med spøgelsesnet to ting:
- Det ene er, at indberetninger af tabte fiskeredskaber skal blive en almindelig del af enhver fiskers arbejdsgang. Jeg tror, at de fleste er med på, at fiskerne ikke gør det med vilje, siger Thomas Kirk Sørensen.
- Det andet er, at vi skal have en mere effektiv mærkning af alle redskaber, så vi kan finde ud af, hvem der ejer det. Det kan skabe større incitament til at indberette de tabte net. Og det er heldigvis en del af den nye fiskeriaftale, siger Thomas Kirk Sørensen.
/ritzau/