Nato-støttepakke skal bringe Ukraine tættere på medlemskab

10. JUL 2024 • 14:56UDLAND

Nato-lande vil onsdag vedtage fem elementer, der skal støtte Ukraine og bringe landet tættere på medlemskab.

Ukraine hører til i Nato. Det vil blive understreget på Nato-topmødet i Washington, hvor Nato-landene ventes at enes om fem elementer, som skal hjælpe Ukraine.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på vej ind til topmødet onsdag i Washington.

- Samlet set giver de fem elementer en stærk bro til medlemskab for Ukraine, siger Stoltenberg.

Centralt blandt de fem elementer er et tilsagn om støtte på længere sigt til Ukraine. Tilsagnet ventes at lyde på mindst 40 milliarder euro om året.

Derudover vil Nato overtage koordinationen af den militære støtte og træning af ukrainske soldater. Den har hidtil været varetaget af USA i samarbejde med de mere end 50 lande, der støtter Ukraine militært.

På topmødet vil Nato-landene ifølge Stoltenberg desuden komme med nye meldinger om konkrete militære bidrag til Ukraine.

Tirsdag blev den mest efterspurgte donation offentliggjort. Den består af fem avancerede luftforsvarssystemer, som skal beskytte Ukraine mod russiske missil- og droneangreb.

Flere donationer af militært udstyr forventes ifølge Nato-chefen under topmødet.

Derudover vil flere Nato-lande ifølge Stoltenberg underskrive bilaterale sikkerhedsaftaler med Ukraine.

Danmark har allerede indgået en sådan aftale med Ukraine. Den sætter rammen for den militære og civile støtte for de næste ti år.

Sikkerhedsaftalerne fungerer dermed som en slags forsikring til Ukraine om, at hjælpen vil fortsætte.

Det sidste af de fem elementer er et træningscenter i Ukraines naboland Polen.

Her skal de ukrainske styrker uddannes efter Nato-standarder, så de fuldt ud kan operere ved siden af Nato-styrker.

Det er endnu et skridt på vejen mod, at landet kan blive medlem af Nato.

- Jeg er overbevist om, at Nato-landene på topmødet vil bekræfte, at Ukraine på sigt vil blive medlem af alliancen, siger Jens Stoltenberg.

Den konkrete ordlyd i forhold til medlemskab er endnu ikke endeligt aftalt. Men den ventes at gå videre end topmødet i Vilnius sidste år.

Her fastslog Nato-landene, at Ukraines fremtid er i Nato. Men den konkrete invitation til medlemskab ville ifølge erklæringen fra sidste års topmøde først komme, "når de allierede er enige, og betingelserne er opfyldt".

Den udmelding blev kaldt "absurd" af Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Han henviste til, at Nato siden topmødet i Bukarest i 2008 har stillet medlemskab i udsigt. Uden at præsentere en tidsplan.

Den ventes Ukraine heller ikke at få på dette topmøde. Men ordlyden ventes at blive skærpet, så det gøres tydeligere, at Ukraine bliver medlem.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU