Nato-chef opfordrer til at fortsætte humanitær pause i Gaza

27. NOV 2023 • 12:57UDLAND

Verden står over for den farligste situation i årtier, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Den humanitære pause i Gaza bør fortsætte. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde forud for et udenrigsministermøde i Bruxelles tirsdag og onsdag.

- Vi står over for den farligste verden i årtier med krig i Ukraine og fornyet konflikt i Mellemøsten. Jeg hilser det velkommen, at gidsler er blevet løsladt, og humanitær hjælp er kommet ind i Gaza, siger Jens Stoltenberg.

Situationen i Mellemøsten er ikke direkte på dagsordenen, når Nato-landenes udenrigsministre i denne uge mødes i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles. Men den ventes at blive diskuteret i kanten af mødet.

Det sker med ønsket om at få dæmpet spændingerne i Mellemøsten.

- Jeg opfordrer til, at den humanitære pause fortsætter, siger Jens Stoltenberg.

Israel har modtaget en liste på 11 gidsler, der ventes frigivet af den militante palæstinensiske bevægelse Hamas mandag. Det er sket på dag fire af en våbenhvile med Hamas, skriver det israelske medie Haaretz mandag morgen.

I løbet af de tre dage, der indtil videre er gået, er 39 israelske gidsler blevet frigivet til gengæld for 117 palæstinensere.

Frigives yderligere 11 gidsler, bringes det samlede antal frigivne israelske gidsler op på 50. Det er netop, hvad der var en del af aftalen for den fire dage lange våbenhvile.

Parterne har dog åbnet for, at våbenhvilen kan forlænges, hvilket som udgangspunkt vil indebære yderligere udvekslinger.

Den mulighed støtter Nato-chefen:

- Jeg ønsker en forlængelse af pausen, fordi det vil gøre det muligt for befolkningen i Gaza at få hjælp og give mulighed for, at flere gidsler kan blive løsladt, siger Jens Stoltenberg.

Som forsvarsalliance spiller Nato ikke en rolle i konflikten, men Stoltenberg er bekymret for, at den kan eskalere til en regional krig.

- Beskeden til Iran er klar. De skal holde styr på deres allierede. Iran skal ikke bruge situationen til at udløse en fuldskala regional konflikt, siger Jens Stoltenberg.

USA's præsident, Joe Biden, talte søndag i telefon med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu. Her udtrykte Biden også håb om en forlængelse af våbenhvilen, hvilket Netanyahu har åbnet for.

Men den israelske premierminister sagde ifølge nyhedsbureauet Reuters til Biden, at når våbenhvilen er slut, "vender vi tilbage med fuld styrke for at nå vores mål".

Målene er "elimineringen af Hamas, at sikre, at Gaza ikke vender tilbage til, hvad det var, og selvfølgelig frigivelse af alle vores gidsler", sagde Netanyahu.

Den seneste opblussen i den årtier lange konflikt begyndte, da den militante palæstinensiske bevægelse Hamas 7. oktober brød igennem grænsen mellem Israel og Gazastriben.

Ifølge Israel blev omkring 1200 mennesker dræbt, størstedelen af dem civile. Omkring 240 blev bragt tilbage til Gazastriben som gidsler.

I den efterfølgende israelske offensiv har knap 15.000 mennesker mistet livet ifølge Hamas-kontrollerede myndigheder i Gaza.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU