Nasa-astronauters hjemkomst udskudt på ubestemt tid

22. JUN 2024 • 06:50UDLAND

Nasa-astronauter skulle kun være på rumstation i en uge fra 6. juni. Hjemkomsten er udskudt på ubestemt tid.

Nasa har udskudt hjemkomsten for Boeing-rumkapslen "Starliner", som har befundet sig på Den Internationale Rumstation (ISS) siden 6. juni.

Det oplyser Nasa fredag amerikansk tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det sker, fordi astronauterne skal have længere tid til at undersøge nogle tekniske problemer, lyder det.

Hjemkomsten er allerede blevet udskudt en gang før fra 14. juni til 26. juni. Der er ikke blevet sat en ny dato for hjemkomsten.

Rumkapslen havde to amerikanske astronauter, Suni Williams og Butch Wilmore, med sig op til rumstationen.

- Missionens ledere evaluerer mulighederne for at få rumkapslen og astronauterne hjem efter de to planlagte rumvandringer 24. juni og 2. juli, skriver Nasa i en meddelelse.

Det er ikke første gang, at rumfartøjet har været udfordret.

I første omgang skulle rumkapslen have været afsted 6. maj, men den plan blev udskudt på grund af tekniske problemer med løfteraketten.

I forvejen er Boeings rumprogram flere år bagud, hvilket blot forværres af rigmanden Elon Musks succes med selskabet SpaceX.

Både Boeing og Musk forsøger at få en bid af kagen, når den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, har brug for hjælp.

Da det lykkedes "Starliner" at komme afsted 5. juni oplevede rumkapslen på sin tur til ISS et heliumlæk, hvilket betød, at nogle af de i alt 28 såkaldte thrustere, som bruges til at lave præcisionsmanøvrer med kapslen i rummet, ikke fungerede.

Fartøjet havde dog stadig nok fungerende thrustere til at kompensere for dem, der ikke fungerede.

"Starliner" har før opsendelsen 5. juni tilmed forsøgt sig med testflyvninger to gange.

Ved den første ubemandede testflyvning i 2019 opstod en række tekniske problemer, og fartøjet nåede aldrig op til rumstationen som planlagt.

Ved anden og seneste testflyvning i 2022 nåede "Starliner" op til Den Internationale Rumstation, men den ubemandede flyvning var heller ikke denne gang helt uden tekniske vanskeligheder.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU