Miljøorganisationer: COP29-aftale er utilstrækkelig og et svigt

24. NOV 2024 • 10:49UDLAND

Verdens lande er enige om at hæve klimafinansieringsmålet, men organisationer er utilfredse med beløbet.

Flere miljøorganisationer er skuffede over COP29-aftalen, der blev indgået sent lørdag dansk tid. De mener, at aftalen er utilstrækkelig og et tilbageskridt for klimaet.

Sådan lyder det fra blandt andet WWF Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse.

- Hele verden er blevet svigtet af denne aftale om klimafinansiering. I dette afgørende øjeblik for planeten truer denne fiasko med at sætte den globale klimaindsats tilbage, lyder det fra Manuel Pulgar-Vidal, der er global klimachef i WWF, i meddelelsen.

Under klimatopmødet var et nyt klimafinansieringsmål det vigtigste punkt på dagsordenen.

Her blev man enige om, at de rigeste lande skal betale 300 milliarder dollar - svarende til 2100 milliarder kroner - om året i 2035 i klimahjælp til udviklingslande.

Verdensnaturfonden mener, at målet er for lavt, og at det vil kræve "betydeligt flere midler".

Det er også konklusionen hos Oxfarm Danmark.

Mads Busck, der er klimapolitisk rådgiver i organisationen, mener at beløbet ikke er højt nok, hvis man skal holde verdens klimakatastrofer på et håndterbart niveau.

- Den indgåede aftale på COP29 er et skandaløst svigt overfor det globale syd, som lider under de katastrofale konsekvenser af en klimakrise, som de ikke selv har skabt, lyder det i et skriftligt svar.

Samtidig mener Greenpeace, at det er uacceptabelt, at der under klimatopmødet ikke blev lagt vægt på behovet om at udfase fossile brændstoffer og reducere CO2-udledninger.

- Den fossile brændstofindustri er blevet skånet for ethvert ansvar, og de kommer til at grine hele vejen til banken, siger Tracy Carty, der er klimapolitisk ekspert i Greenpeace, i en pressemeddelelse.

For Kristian Jensen, der er direktør i brancheforeningen Green Power Denmark, var den største skuffelse, at det ikke lykkedes at komme videre med aftalen om at tredoble produktionen af vedvarende energi inden 2030.

- Når det gælder reduktioner af CO2 gennem investeringer i vedvarende energi, går udviklingen nu så hurtigt, at det kan virke en smule virkelighedsfjernt, at det ikke lykkedes at indgå en aftale, siger han i en pressemeddelelse.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT