Melania Trump taler varmt for retten til fri abort i ny bog

3. OKT 2024 • 03:33UDLAND

Spørgsmålet om retten til fri abort er centralt i den amerikanske valgkamp. Nu blander Melania Trump sig.

Melania Trump, der er gift med Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, taler i en ny bog varmt for kvinders ret til abort.

Det skriver det britiske medie The Guardian, der har læst bogen.

- Det er bydende nødvendigt at garantere, at kvinder selv kan bestemme, om de har lyst til at få børn. Beslutningen skal være baseret på deres egen overbevisning og være fri for nogen indblanding fra regeringen, skriver Melania Trump.

Bogen har titlen "Melania" og bliver udgivet i USA tirsdag den 8. oktober.

Den tidligere førstedame udtrykker kun meget sjældent sin politiske holdning offentligt. Alligevel blander hun sig nu i abortspørgsmålet, som er et af de centrale emner i valgkampen mellem Donald Trump og Kamala Harris.

- Hvorfor er der andre end kvinden selv, der skal have magt til at afgøre, hvad hun skal gøre med sin krop? En kvindes fundamentale ret til individuel frihed, til sit eget liv, bør også give hende ret til at ende en graviditet, hvis hun vil.

- At begrænse en kvindes ret til at vælge, om hun vil afslutte en uønsket graviditet, er det samme som at nægte kontrol over hendes egen krop. Det har været min overbevisning hele mit voksne liv, skriver Melania Trump.

Mens Melania Trump altså på det kraftigste taler for retten til fri abort, så har hendes mand haft en noget anden tilgang til spørgsmålet.

Donald Trump, der går efter at genvinde præsidentposten, fik under sit embede fra 2017 til 2021 indsat tre konservative højesteretsdommere.

De var i 2022 med til at ophæve den såkaldte Roe versus Wade-lov, der siden 1973 havde sikret føderal ret til abort i USA.

Trump har siden da forsøgt at tage æren for den beslutning.

Han har dog samtidig forsøgt at lægge afstand til den kritik, som det har medført, ved at sige, at det nu er op til delstaterne at tage stilling til abortspørgsmålet.

Den holdning gentog han tirsdag på sit sociale medie, Truth Social.

- Alle ved, at jeg ikke støtter et føderalt forbud mod abort under nogen omstændigheder. Jeg ville faktisk nedlægge veto mod sådan et forslag, for det er op til delstaterne baseret på deres vælgeres holdning, skriver han.

54-årige Melania Trump beskriver i sin kommende bog blandt andet også sin ungdom i Slovenien, sin modelkarriere og sit første møde med Donald Trump.

Bogen er 312 sider lang og er allerede blevet forudbestilt af så mange, at den ligger nummer fem på Amazons bestsellerliste over biografier.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT